Afacere după rețeta Dragnea la Iași: firma primăriei, vândută cu 200 lei către fratele primarului. Societatea-căpușă primește contracte fără licitație pe bandă rulantă – FOTO 

Primăria comunei Grozești, condusă de George Cristea, a înființat o firmă de lucrări publice pe care ulterior a vândut-o către fratele primarului, Cristian Cristea, pentru 200 lei. Cât timp societatea Servicii Comunale Grozești SRL, s-a aflat în proprietatea primăriei, contractele de la bugetul local au fost insignifiante, de câteva mii de lei. După ce fratele primarului a devenit unic asociat, Primăria Grozești i-a încredințat direct, fără licitație, contracte în valoare de aproape 250 mii lei. Societatea Servicii Comunale Grozești SRL a fost înființată printr-o hotărâre de Consiliu Local inițiată chiar de către primar. Ba mai mult, înainte de a o înstrăina, Primăria Grozești a creditat ilegal firma cu 45.000 de lei și i-a încredințat cu titlu gratuit o clădire. Este o afacere croită după modelul Tel Drum – Liviu Dragnea. Acum, firma înființată de primărie, dar ajunsă în proprietatea fratelui primarului, face de toate în comună: repară garduri, cosește iarba, demolează clădiri. „Sunteți organ de anchetă cumva? Lăsați organele de anchetă să verifice, nu presa. Au preluat firma doi care au fost mai capabili”, a spus George Cristea, primarul comunei Grozești.

Într-o comună din estul județului, primarul a dat pe mâna fratelui său o firmă la care autoritatea locală era acționarul principal. Iar firma fratelui, primește contracte după contracte fără licitație de la primărie. George Cristea, primarul PSD al comunei Grozești, a cedat firma primăriei către fratele său, după modelul Liviu Dragnea- Tel Drum. Culmea, George Cristea a dispus chiar acordarea unui împrumut firmei Servicii Comunale Grozești SRL, lucru pe care Curtea de Conturi l-a considerat ilegal. Primarul a fost amendat, însă contravenția a fost plătită tot din bugetul comunei.

Istoricul înființării firmei primăriei. Cumătrul a fost primul administrator

Primarul George Cristea a dispus în mandatul anterior înființarea unei societăți la care autoritatea locală să fie acționarul principal. Astfel, la finalul lunii decembrie 2018, a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local (HCL 62/2018) prin care a fost înființată societatea Servicii Comunale Grozești SRL, administrator fiind Eugen Zota, cumătrul său, și unde comuna avea un număr de 200 acțiuni.  Societatea are ca obiect de activitate lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

George Cristea și-a pus fratele administrator! Rețeta Tel Drum reîncărcată

Până în septembrie 2020, firma a fost condusă de Eugen Zota și beneficia de contracte de câteva mii de lei atribuite direct, fără a mai trece și prin sistemul electronic de achiziții publice pentru diferite lucrări în comună. În septembrie 2020, primarul Cristea a emis un referat pentru emiterea unei hotărâri de Consiliu Local prin care se ia act de faptul că Zota nu mai este administrator. În aceeași ședință a fost avizată o altă hotărâre prin care Servicii Comunale Grozești SRL este administrată de Gavril Vîrvea (53 ani) și Cristian Cristea (54 ani), nimeni altul decât fratele primarului (HCL 39/2020).

Practic, primarul George Cristea a semnat cu mâna lui referatul prin care a cerut Consiliului Local să aprobe numirea fratelui său la conducerea firmei primăriei. Rețeta Tel Drum, firma din siajul lui Liviu Dragnea a funcționat și la Iași. Dragnea a ajuns să răspundă penal pentru că firma deținută prin interpușii săi beneficia de contracte cu CJ Teleorman, condus la acea vreme de fostul lider social democrat.

 

Primăria s-a retras, firma a rămas în familia Cristea! Societate vândută pe 200 lei, pe valoarea nominală

Din septembrie 2022, Servicii Comuna Grozești SRL a ajuns astfel în siajul familiei primarului. De precizat că Gavril Vîrvea a candidat la două săptămâni după numirea în firma respectivă pe listele Pro România la alegerile locale 2020.  După doar câteva luni, în ianuarie 2021, Consiliul Local al comunei Grozești a aprobat un proiect de hotărâre prin care autoritatea locală s-a retras din acționariatul Servicii Comuna Grozești SRL, respectiv HCL 3/2021. Cele 20 de părți sociale a câte 10 lei, au ajuns în cote egale la Gavril Vîrvea și Cristian Cristea. Numai că Vîrvea s-a retras și el, iar totul a rămas la Cristian Cristea, acesta devenind unic administrator, asociat și beneficiar.

Contractele au curs în buzunarul familiei

După ce firma a ajuns la familia Cristea, contractele cu primăria s-au înmulțit. Dacă până atunci contractele erau extrem de mici, de câteva mii lei, după ce Servicii Comunale Grozești SRL a ajuns la fratele primarului, situația s-a schimbat. Astfel, pe 2021, Servicii Comunale Grozești SRL a luat circa 8 mii de euro de la primărie pentru curățarea unui teren de iarbă și buruieni. În anul 2022, firma Servicii Comunale Grozești SA a luat 45 mii de euro din contractele derulate cu primăria comunei din județul Iași. Între primăria condusă de George Cristea și firma administrată de fratele acestuia au fost parafate patru contracte pentru menținere și întreținere spații verzi, pentru montarea unui gard la cimitirul din comună, dar și pentru demolarea unei clădiri din localitate. Acest ultim contract încheiat la finalul lunii octombrie 2022 a fost de peste 30 mii de euro.

Amendat de Curtea de Conturi pentru că a împrumutat firma cu banii primăriei! Sediu dat ilegal

Un raport al Curții de Conturi Iași din octombrie 2020 a arătat că primarul George Cristea a dat cu titlu gratuit un imobil către firma respectivă , dar și un împrumut din bugetul comunei. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că fostul dispensar din comună a fost dat ilegal firmei respective. Mai mult, în baza unei alte hotărâri de Consiliu Local, Cristea a avizat acordarea unui împrumut de 45 mii lei către Servicii Comunale Grozești, trecut ca devenit prejudiciu. În aceste condiții, primarul a plătit o amendă proprie în sumă de 3.000 lei numai că banii au fost luați din bugetul local și nu din buzunarul său.

Acuzații: firma fratelui lucrează cu utilajele primăriei

Ultimul contract luat de Servicii Comunale Grozești SRL ține de demolarea unei clădiri pe care comuna a luat-o de la Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră, localitatea fiind situată la granița cu Republica Moldova. Lucrarea de demolare a fost atribuită firmei fratelui, însă societatea lucrează cu utilajele de la primărie și cu angajații acesteia. Conform datelor de pe Ministerul Finanțelor, Servicii Comunale Grozești SRL a avut pe anul 2021 o cifră de afaceri de 292.600 lei, un profit de aproape 23 mii lei și datorii de peste 13 mii lei. Firma are înregistrați 8 angajați, însă unii localnici arată că în realitate sunt mult mai puțini și că pentru lucrări sunt folosite inclusiv utilajele primăriei. ”La această lucrare, în același mod ca și la precedentele, sunt folosite utilajele primăriei, buldo-excavator și alte autovehicule, precum și angajații primăriei în timpul orelor de program. Această lucrare se desfășoară în prezent, iar aceștia pot fi găsiți la lucru zilnic între 8-16. Clădirea se află peste drum de Primăria comunei Grozești fiind fostul pichet al Poliției de Frontieră”, a spus un localnic, care a solicitat să nu-i fie divulgată identitatea.

Primarul: „Lăsați organele de anchetă să verifice”

7IAȘI l-a contactat pe primarul comunei Grozești. În discuția telefonică, Cristea a evitat să spună de ce a decis înființarea firmei Servicii Comunale Grozești SRL și să explice cum a ajuns societatea în proprietatea fratelui să.

„Sunteți organ de anchetă cumva? Lăsați organele de anchetă să verifice, nu presa. Realitatea este foarte corectă și transparentă. Administratorul care a fost la societate și-a dat demisia. Au preluat firma doi care au fost mai capabili. Ulterior și celălalt s-a retras și a rămas Cristian Cristea. El a fost un simplu angajat în firmă.  Am renunțat la firmă pentru că nu o mai puteam susține din bugetul local. Firma a returnat toții bani dați cu împrumut”, a spus George Cristea, primarul comunei Grozești.

7IAȘI a încercat să ia legătura și cu Cristian Cristea, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here