Adică cum?

Una bucată artist plastic de la noi, al cărui nume, parol, că nu l-am reținut, dar sigur n-o să și-l schimbe, a prins un ghișeft, și o creație a domniei sale și-o găsit loc de odihnă (ce-i drept temporar) taman lângă un edificiu simbol pentru urbe, respectiv Biserica Trei Ierarhi. De ce ghișeft? Pentru că, e o mare șmecherie să faci o instalație pe care nu o înțelege multă lume și s-o vinzi cu o sumă ce l-ar face invidios și pe șeful UAP-ului și care, în valoare specifică, 90% este răsplata fiorului artistic și restul, materialele. Numai că, de cum s-o ridicat simțul estetic al societății civile, opera pomenită a primit aprecieri care mai din care mai măgulitoare, ce au pornit de la „cine dracu a făcut-o“, până la „adunătură de fiare“. Când s-o dat pe goarnă că, o costat 15 mii de euroi, aceeași societate civilă o luat foc, motiv pentru care, se impunea cu necesitate un punct de vedere oficial, venit de la junele edil de la Roznovanu sub forma expresiei „…nici Picasso n-a fost înțeles la vremea lui“. Corect. Am zis că omu știe ce spune, așadar avem premize ca peste câteva decenii (să zicem, zece), omenirea să se înghesuie la cumpărat operele geniului de pe Bahlui la niște prețuri cocoșabile. Numai că, acu câteva zile, o machinetă care în mod normal ridică mașinile parcate aiurea, a apucat opera creștinului și zău că, nu știm unde a dus-o, lăsând imaginea edificiului istoric fără nici un obstacol în calea admirării, dar cu un oarece întrebări la care nu așteptăm vreun răspuns.

Ce am concluzionat este însă altceva. Pe scurt, după publicarea rezultatelor unui sondaj de opinie ce l-a scos lider în reprezentările ieșenilor, distinsul nostru primar a devenit mai atent la relația cu publicul, încercând din răsputeri să se identifice cu dorințele la modă. Și a continuat cu aprecieri pe negativ pentru actuala guvernare, s-a prezentat un pic la mitingul cu mașini, ba chiar și la festivalul recent încheiat s-a expus în fața mulțimii adunate de cei de la Zu, pentru că alt prilej să te arăți la câteva zeci de mii de ieșeni cam greu de prins. Mergând pe același raționament, eliminarea operei pomenite în debut, pare a face parte din același film. „Dom’le, uite ce zice lumea. E nasol, hai s-o luăm de acolo“. și luată a fost.

Pe de altă parte, dacă ai formație tehnică și meandrele artistice sunt greu de pătruns, oare n-o găsit un consilier mai dibaci sau pe starostele artiștilor să vină să se expună sau să explice privitorilor ce va să însemne respectiva operă? Nu. Tot ce ține de interfața cu alegătorii este exclusivitatea domnului primar, care probabil visează o unanimitate de 70% (fără TVA). Cum aproape 50 are (conform lui sondaju’, dar nu cred), mai rămâne restul, care trebuie făcut. Cu orice preț. Nu mai contează că azi spune una și peste o lună se dovedește apă de ploaie, ori că strânge falange străine și oferă suveniruri pentru …viitoare proiecte, imaginea urbei și tra-la-la …

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here