Aceşti clovni toxici care ne conduc

despre drumul de la Caligula la Trump

 

Nu ştiu în ce perioadă a Imperiului Roman a ajuns împărat Caligula, cel devenit celebru fiindcă, după cum scrie un istoric cunoscut al vremii, a vrut să-şi numească în funcţia de consul ( ori de senator ) calul favorit. Şi n-o să caut informaţia exactă, ca să mă dau mare cunoscător al istoriei, findcă esenţial e altceva : cea mai mare putere a lumii de atunci a fost condusă de un om grav bolnav psihic, pe care l-au omorît propriile lui gărzi, ca să scape imperiul de patologia care ajunsese la conducerea statului.

Evident, nu cred că felul în care Donald Trump conduce America şi lumea e similar cu cel al împăratului Caligula. Preşedintele SUA nu şi-a numit în poziţii importante papagalul sau bizonul de companie, ci ginerele şi nora. Putem deci răsufla uşuraţi, progresul uman există.

Dincolo însă de acest progres indiscutabil, umbra lui Caligula pluteşte asupra imperiului american şi a întregii lumi. Da, desigur, Putin e „dus ” binişor la vale, iar agenţii secreţi ruşi omoară oameni în Anglia. Dar parcă stabilisem că Rusia e o semi-dictatură, deci n-avem prea multe pretenţii de la ea, pe cînd SUA sînt farul democratic al lumii, iar Trump – becul suprem al acestui far.

Vi se pare, deci, că lumina care vine de la Asfinţit e una care face întunericul foarte suportabil ? L-aţi da copiilor drept exemplu pozitiv pe Trump ? V-ar plăcea să aveţi un asemenea vecin ? Da, ştiu, rostul unui asemenea lider nu e să legene copiii ori să ajute babele să treacă strada. Dar vi se pare că lumea e mai bună cu Trump în fruntea ei ?

Cînd clovnul agresiv de la Casa Albă ne spune că Putin nu-i cel mai rău băiat, iar dictatorul din Coreea de Nord e chiar un flăcău tare de treabă, ce naiba să mai aşteptăm de la viitorul luminos ? Evident, politica mondială e un şah planetar, dar nu credeţi că mişcările mereu zmucite ale unui nebun ajuns rege seamănă a altceva, nu a şah ? Sau cumva scandalurile permanente din echipa militară şi de spionaj a lui Trump sînt un semn bun pentru noi, caraşii care credem că rechinul american o să ne apere de crocodilul rusesc ? Uitaţi-vă peste Prut, la Chişinău, unde americanii, nemţii şi ruşii au bătut palma, şi o să aveţi un posibil răspuns. Premonitoriu sau nu, asta o să vedem la autopsie.

Iar pentru ca toată povestea să fie şi mai simpatică, în scenă a intrat şi clovnul Boris Johnson, noul premier britanic şi brexitanic. Vom avea deci un duet minunat în fruntea lumii. Ne aşteaptă vremuri interesante, din acelea pe care chinezii le urează cu subînţeles.

Trump, Putin, Kim Jong nu-ştiu-cum, Boris Johnson ş.a.m.d. sînt doar simptomele acute ale omenirii. Fiindcă viruşii sînt mereu printre noi şi, din cînd în cînd, erup.

De la Stalin, Hitler, Mao ş.a.m.d. a trecut ceva vreme. Deci boala îşi caută loc să erupă din nou. Rămîne doar să aflăm, eventual, sub ce nume. Dacă s-ar putea, înainte de autopsie.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here