A murit Ennio Morricone

Mandatory Credit: Photo by Chris Pizzello/Invision/AP/REX/Shutterstock (9206057g) Italian composer Ennio Morricone, right, poses alongside director Quentin Tarantino after receiving a star on the Hollywood Walk of Fame, in Los Angeles. Morricone is nominated for an Academy Award for Best Original Score in Sunday's Oscars ceremony for Tarantino's film "The Hateful Eight Ennio Morricone Honored With a Star on the Hollywood Walk of Fame, Los Angeles, USA - 26 Feb 2016

Compozitorul italian Ennio Morricone a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, a transmis luni ANSA Newswire, citată de Reuters și Agerpres.

Ennio Morricone (n. 10 noiembrie 1928,Roma,  – d. 6 iulie 2020) a fost un compozitor și dirijor italian. El a compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale. Deși doar 30 din coloanele sale sonore sunt pentru filme western, acestea sunt cele mai celebre. Stilul de compoziție a lui Morricone este cunoscut mai ales în western-urile „spaghetti” (The Good, The Bad and the Ugly și Once Upon A Time In The West (A fost odată în Vestul sălbatic), ambele regizate de Sergio Leone). În 2007 a primit premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film, fiind al doilea compozitor de muzică de film care primește acest premiu (după Alex North).

Morricone s-a născut în Roma și a urmat cursurile la Conservatorul Academiei Naționale din Santa Cecilia, învățând să cânte la trompetă și studiind compoziția cu Goffredo Petrassi. La început, el a dorit să compună muzică clasică modernă, dar acest lucru s-a schimbat când a fost invitat să realizeze aranjamente pentru melodii italiane, ceva total neobișnuit pentru el la acea vreme.

În 1956 s-a căsătorit cu Maria Travia. A început să compună muzică de film în 1962 dar a continuat să lucreze în compoziția clasică și aranjamente. În 1964 a început celebra sa colaborare cu regizorul Sergio Leone și Bernardo Bertolucci. Pentru Leone a scris muzica din filmul A Fistful of Dollars (Pentru un pumn de dolari) și a continuat cu o serie de „western-uri spaghetti”. Până în 1968 a compus 20 de coloane sonore. Colaborarea sa cu Leone a fost una din cele mai durabile colaborări dintre un regizor și un compozitor. A scris muzica pentru toate filmele lui Leone, de la A Fistful of Dollars la Once Upon A Time In America (A fost odată în America).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here