A fost aprobat medicamentul care tratează 10 tipuri de cancer: are rezultate foarte bune

Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) a eliberat o aprobare istorică pentru utilizarea extinsă a imunoterapiei de succes Keytruda, dezvoltată de Merck & Co, în combinație cu chimioradioterapie, pentru tratarea pacientelor nou diagnosticate cu un tip avansat de cancer de col uterin. Această decizie deschide noi orizonturi în tratamentul acestei forme grave de cancer, potrivit unui comunicat Reuters.

Keytruda, un medicament revoluționar care blochează proteina PD-1, a devenit cel mai bine vândut produs al Merck, tratând eficient peste zece tipuri de cancer. FDA a aprobat acum utilizarea sa în asociere cu chimioradioterapie pentru pacientele cu cancer de col uterin care nu au primit anterior intervenții chirurgicale, radiații sau terapie sistemică.

Această aprobare marchează un moment de cotitură, făcând din Keytruda plus chimioradioterapie prima combinație de imunoterapie pe bază de anti-PD-1 autorizată în SUA pentru tratamentul pacienților nou diagnosticați cu acest tip specific de cancer de col uterin, conform declarațiilor companiei Merck.

Cancerul de col uterin este considerat al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aprobarea FDA s-a bazat pe rezultatele unui studiu avansat care a inclus 1.060 de paciente. Conform Merck, această combinație de medicamente a redus riscul de progresie a cancerului sau de deces cu 41%, comparativ cu tratamentul tradițional bazat doar pe chimioradioterapie.

Keytruda a primit deja aprobare pentru terapie combinată și monoterapie pentru alte două tipuri de cancer de col uterin. Cu vânzări așteptate de aproape 25 de miliarde de dolari în 2023, medicamentul rămâne un punct focal în lupta globală împotriva cancerului. Cu toate acestea, perspectiva pierderii anumitor brevete în SUA către sfârșitul deceniului adaugă un element de incertitudine în viitorul comercial al acestui medicament revoluționar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here