A crescut salariul mediu. În ce domenii se câștigă cel mai bine

Institutul Național de Statistică a publicat vineri, 12 ianuarie, datele referitoare la câștigurile salariale din luna noiembrie 2023, dezvăluind o creștere semnificativă a câștigului salarial mediu net. Potrivit raportului, salariul mediu net a atins 4.765 lei, înregistrând o creștere de 1,6% sau 73 de lei față de luna anterioară, octombrie 2023.

Un aspect notabil este creșterea semnificativă a câștigului salarial mediu brut, care a ajuns la 7.766 lei, reflectând o creștere de 3,4% (+257 lei) în comparație cu luna precedentă. Această tendință indică o evoluție pozitivă în economie și poate influența diverse sectoare ale pieței muncii.

Diferențe semnificative între Domenii:

Datele evidențiază discrepanțe semnificative între diverse domenii de activitate. Cele mai ridicate salarii medii nete s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, atingând 10.935 lei, în timp ce domeniul hotelurilor și restaurantelor a înregistrat cele mai mici salarii medii nete, de 2.620 lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere notabilă de 15,1%, semnalând o îmbunătățire a condițiilor salariale pe piața muncii.

Factori Care Contribuie la Creșterea Salariilor:

Crescerea salariilor în luna noiembrie 2023 este atribuită în principal acordării de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești, și sume din profitul net și alte fonduri. Realizările de producție și încasările mai mari în funcție de contracte și proiecte au, de asemenea, contribuit la această evoluție pozitivă.

Domenii cu Creșteri Remarcabile:

Creșterile semnificative ale salariilor medii nete s-au remarcat în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, fabricarea autovehiculelor, fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea și reproducerea, extracția minereurilor metalifere, fabricarea mobilei, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.

Scăderi în unele Domenii și Explicații:

Pe de altă parte, scăderile salariilor medii nete în noiembrie 2023 au fost influențate de acordarea de prime ocazionale în lunile precedente, drepturi în natură, ajutoare bănești, și scăderi ale realizărilor de producție sau încasărilor mai mici în funcție de contracte și proiecte. De asemenea, unele schimbări legislative au eliminat facilitățile fiscale pentru anumite domenii de activitate.

Cele mai semnificative reduceri ale salariilor medii nete s-au înregistrat în agricultură, vânătoare și servicii anexe, precum și în activitățile de editare.

Sectorul Bugetar și Câștigurile Salariale:

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ușoare ale câștigurilor salariale medii nete în administrația publică (+1,7%), în învățământ (+0,3%), și în sănătate și asistență socială (+0,2%).

Indicele Câștigului Salarial Real:

Indicele câștigului salarial real a înregistrat o creștere semnificativă de 107,9% în noiembrie 2023 față de aceeași lună a anului precedent și de 101,6% față de luna octombrie a anului trecut. În comparație cu luna octombrie 1990, indicele a crescut cu 238,2%, demonstrând o evoluție favorabilă pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here