7IAȘI publică cea de a doua parte a unei investigații jurnalistice a cărei actor principal este procurorul DNA Andreea Nica, care a cumpărat un penthouse de 177 metri pătrați de la dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu cu doar 50.000 de euro, sumă care acoperă doar 20 la sută din valoarea reală de piață a imobilului @ Episodul 2: contractul de vânzare-cumpărare atestă plata prin două viramente bancare a doar 29.000 de euro @ Pentru diferența de 21.000 de euro, care ar fi fost achitată anterior semnării contractului nu se vorbește de factură și chitanță sau de alt virament bancar @ DNA amenință 7IAȘI cu judecata prin intermediul unui drept la replică „formulat pe baza declarației procurorului respectiv” @ 7IAȘI a cerut lămuriri cu privire la suma 21.000 de euro „rămasă în aer”, însă solicitarea a rămas fără un răspuns concret din partea DNA și a procurorului Andreea Nica: „Precizările făcute în conținutul dreptului la replică sunt concludente pentru corecta informare a opiniei publice”@ Cum justifică procurorul DNA prețul derizoriu: „o reducere datorită întârzierilor contractuale” @ Publicăm dreptul la replică al DNA așa cum a fost el emis de către Biroul de Informare și Relații Publice al instituției
A doua dezvăluire din investigația 7IAȘI ce a debutat în ediția anterioară cu titlul „Ca de la dezvoltator la procuror DNA: penthouse cu 80% reducere”. Contractul de vânzare-cumpărare semnat de procurorul Andreea Nica și de soțul acesteia, avocatul Cristian Nica, cu firma Art Instal SRL pentru achiziționarea a două apartamente și a unui loc de parcare de la subsolul blocului justifică plata doar a sumei de 29.000 de euro. Diferența de 21.000 de euro, ce ar fi fost achitată anterior perfectării contractului, a „rămas în aer”. Despre această sumă nu se precizează dacă a fost plătită prin virament bancar ori numerar, cu indicarea numărului facturii și a chitanței.
Banii au căzut din cer
Conform contractului autentificat cu nr. 2.184/2010 la BNP „Maximovici Georgeta și Andriescu Raluca”, „prețul total cu TVA” al tranzacției a fost de 50.000 euro în echivalent în lei.
Din această sumă, 9.000 de euro au fost achitați în ziua semnării contractului prin virament în contul deschis de Art Instal SRL la Raiffeisen Bank SA, iar suma de 20.000 euro a fost plătită în același cont din creditul acordat cumpărătorilor de către BRD GSG SA – Sucursala Iași.
În același contract, se arată că suma de 21.000 de euro a fost achitată de către cumpărător, anterior semnării contractului, fără a fi precizată modalitatea de plată: virament bancar sau numerar și fără a fi indicat un cont sau un număr de chitanță. Mai mult nu se face vorbire despre vreun antecontract sau despre data la care a fost efectuată plata. Termenul este unul extrem de general: anterior semnării contractului.
Citeste si: Ca de la dezvoltator la procuror DNA: penthouse cu 80% reducere
Cum explică procurorul prețul infim: o reducere datorită întârzierilor contractuale
DNA a înaintat redacției 7IAȘI un drept la replică „formulat pe baza declarației procurorului respectiv”.
„Prețul de achiziție al imobilului a fost fixat de către firma constructoare, nu de către procurorul la care faceți referire, nu a fost negociabil și a reprezentat o reducere a prețului inițial datorită întârzierilor contractuale ce au avut loc din culpa constructorului”, se arată în comunicatul emis de DNA.
Însă și această justificare ridică alte semne de întrebare, deoarece blocul a fost finalizat de la începutul anului 2009, iar contractul de vânzare – cumpărare a fost semnat în octombrie 2010. Astfel, procesul verbal de recepție al blocului ridicat de Art Instal SRL a fost realizat pe 16 februarie 2009, iar la distanță de două luni, pe 27 aprilie a fost realizată și apartamentarea imobilului.
Am solicitat în mod oficial DNA ca prin intermediul Biroului de Informare și Relații Publice să ne comunice eventualele explicații ale procurorului Andreea Nica cu privire la modul în care a fost efectuată plata sumei de 21.000 de euro, anterior semnării contractului, dar și cu privire la „întârzierile contractule”.
Solicitarea 7IAȘI a rămas fără un răspuns concret din partea DNA: „Precizările făcute în conținutul dreptului la replică sunt concludente pentru corecta informare a opiniei publice”.
Din episodul anterior: Dezvoltatorul a avut dosar la parchetul condus de Andreea Nica
În ediția anterioară, 7IAȘI a dezvăluit că dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu i-a vândut procurorului DNA Andreea Nica un penthouse de 177 metri pătrați cu doar 50.000 de euro, adică cu 282 de euro/mp. În același bloc și în aceeași perioadă, au fost contractate locuințe cu 1.500 de euro/mp. Pe când Nica conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pe masa acesteia a ajuns plângerea depusă împotriva lui Adrian Șerbănoiu de către fostul său asociat, Vasile Filip. În hățișul birocratic al justiției ieșene, dosarul a petrecut șase ani, abia în 2018 fiind luată o decizie: clasare. În schimb, Andreea Nica a avansat spectaculos în carieră: de anul trecut, este procuror în structura centrală a DNA – Secția de Combatere a Marii Corupții, iar din 2014 până în mai 2019 a lucrat la DNA Iași.
În același drept la replică, Andreea Nica susține prin intermediul biroului de presă că este procuror DNA încă din 2014 și că soluția de clasare a fost dată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași în 2018.
Tudor LEAHU