Dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu i-a vândut procurorului DNA Andreea Nica un penthouse de 177 metri pătrați cu doar 50.000 de euro, adică cu 282 de euro/mp @ În același bloc și în aceeași perioadă, au fost contractate locuințe cu 1.500 de euro/mp @ Pe când Nica conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pe masa acesteia a ajuns plângerea depusă împotriva lui Adrian Șerbănoiu de către fostul său asociat, Vasile Filip @ În hățișul birocratic al justiției ieșene, dosarul a petrecut șase ani, abia în 2018 fiind luată o decizie: clasare @ În schimb, Andreea Nica a avansat spectaculos în carieră: de anul trecut, este procuror în structura centrală a DNA – Secția de Combatere a Marii Corupții, iar din 2014 până în mai 2019 a lucrat la DNA Iași @ La Iași, DNA nu s-a atins Mafia Imobiliară @ Dintre toate serviciile teritoriale, DNA Iași are cele mai slabe rezultate: cele mai puține rechizitorii trimise în instanță și cele mai multe achitări @ Noapte bună!
Dezvoltatorii imobiliari din Iași aplică mega-reduceri la apartamente pentru procurori, politicieni, șefi ai administrației ori oameni ai legii. Simplă coincidență: la Iași, brațul scurt al legii nu se atinge de Mafia Imobiliară și de administrația coruptă.
De această nouă regulă a economiei de piață locale s-a bucurat și procurorul Andreea Nica, care recent a promovat de la DNA Iași la structura centrală a instituției Secția de Combatere a Marii Corupții. Aceasta a cumpărat cu doar 50.000 de euro două apartamente la ultimul nivel al blocului ridicat de firma dezvoltatorului Adrian Șerbănoiu în Nicolina. Lipite, cele două apartamente sunt acum de fapt un penthouse cu o suprafață utilă de 177 metri pătrați, format din cameră de zi, două dormitoare, două băi, hol, dressing și terasă. Prețul de 282 de euro/mp este de fapt pomană curată pentru familia procurorului, dar și o pierdere aparent lipsită de logică pentru dezvoltator, deoarece acoperă doar jumătate din prețul de construcție, fără a introduce în calcule costuri legate de achiziționarea terenului, proiectare, avize și taxe.
Dezvoltatorul a vândut în același bloc cu 1.500 de euro/mp
Contractul dintre firma vânzătoare Art Instal SRL, deținută la acea vreme de către Adrian Șerbănoiu și Vasile Filip, și cumpărătorii soții Andreea și Cristian Nica a fost semnat în octombrie 2010 și a vizat două apartamente și un loc de parcare situat la demisolul blocului de pe strada Ovidiu nr. 4A, din cartierul Nicolina. Unul dintre apartamente dispune de trei camere și are o suprafață utilă de 115 metri pătrați, iar cel de al doile are o singură cameră și o suprafață utilă de 62 metri pătrați.
Cu doar câteva luni înainte, o femeie, N.B. contractează un apartament în suprafață de 79 metri pătrați pentru care se angajează să achite 120.000 de euro, conform antecontractului de vânzare-cumpărare. Asupra prețului de aproximativ 1.500 de euro/mp s-a convenit înainte ca blocul să fie finalizat, lucrările fiind la stadiul de finisaje.
A împrumutat bani de la socru
Din cei 50.000 de euro achitați de către soții Andreea și Cristian Nica firmei Art Instal SRL pentru penthouse-ul din Nicolina, doar 29.000 au fost plătiți prin virament bancar, 20.000 de euro provenind dintr-un credit acordat de către BRD. Conform contractului, 21.000 de euro provin din „surse proprii”.
În declarația de avere pentru anul 2010, Andreea Nica menționează că a împrumutat de la socrul său, Horia Nica, suma de 20.000 de euro. În același document, locuința din Nicolina a intrat la apă: are 138 de metri pătrați în loc de 177 metri pătrați. Totodată, în aceeași declarație de avere pentru anul 2010, înregistrată pe 10 iunie 2011, menționează un plasament din 2007 de 8.200 lei. În mod curios, în declarațiile de avere, anterioare pentru perioada 2007 – 2010, acest plasament nu este menționat.
Plângerea împotriva lui Șerbănoiu, pe masa procurorului Nica
În 2012, între asociații firmei care i-a vândut apartamentele Andreei Nica se iscă un conflict. Vasile Filip îl acuză pe Adrian Șerbănoiu că l-a înșelat și că a devalizat firma în interes personal. Toate acestea prind contur în forma unei plângeri penale pe care Filip o depune la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, condus la acea vreme chiar de către Andreea Nica. Dosarul este neglijat de către procurori care îl plimbă de la unul la altul și între Parchete ca pe un cartof fierbinte. Abia după șase ani, în decembrie 2018, a fost emisă o soluție: clasare.
Dezvoltatorul Șerbănoiu: „Nu-mi amintesc”
L-am contactat pe Adrian Șerbănoiu pentru a face lumină asupra marelor semne de întrebare ce planează asupra acestei tranzacții imobiliare: de ce a vândut în pierdere două apartamente la un preț infim și de ce unui procuror?
„Nu-mi amintesc”, a spus acesta.
Negociem un răgaz în speranța că memoria i se va împrospăta după câteva ore de căutat prin acte. Șerbănoiu refuză însă și această variantă.
„Am vândut la foarte mulți oameni. Nu mi amintesc pe toți. La revedere!”, a încheiat omul de afaceri Adrian Șerbănoiu.
Tudor LEAHU
ADRIAN SERBANOIU ……UN TEPAR ORDINAR …..CU TOT NEAMUL LUI DE HOTI DE LA FACULTATEA DE CONSTRUCTII…..TATAL + FRATE = CASTA
CERCETATI CE A FACUT SI SERBANOIU SI VA VETI UIMI ……CATE DOSARE ARE