30% din necesarul energetic al SILK DISTRICT va fi asigurat din surse regenerabile!

Prime Kapital și-a stabilit o țintă îndrăzneață pentru Silk District, cel mai cool cartier al Iașului. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, care asigură o eficiență energetică ridicată, minimum 30% din necesarul energetic al complexului va fi asigurat din surse regenerabile. Silk District este unul dintre cele trei proiecte rezidențiale dezvoltate la ora actuală de Prime Kapital, investitor, dezvoltator și operator cu o experiență vastă pe piața de real estate din Europa Centrală și de Est. Este un proiect de regenerare urbană brownfield, de tip mixed-use, care va transforma fosta platformă industrială abandonată TEBA într-un cartier verde, pietonal. Investitorul introduce o idee inovativă pentru Iași prin conceptul de cartier ecologic. Este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse. Motto-ul Silk District este ”o locuință eficientă energetic este o casă a viitorului”. Dezvoltatorul și-a propus să livreze clienților un complex rezidențial modern și sustenabil. Clădirile din Silk District vor fi certificate nZEB, cel mai nou standard introdus în domeniu de Uniunea Europeană.

Ce este certificarea nZEB?

nZEB este un standard european care înseamnă ”nearly Zero-Energy Building”, adică o clădire cu consum de energie aproape zero. Cum se obține acest lucru? O eficiență energetică ridicată a clădirii la care se adaugă energia produsă din surse regenerabile la fața locului contribuie împreună la realizarea unei clădiri cu consum de energie aproape zero.

Pe lângă efectele pozitive pe termen lung asupra mediului, proprietarii/ beneficiarii unei clădiri certificate nZEB vor simți avantajele imediate la capitolul costuri de întreținere.

Dacă până de curând construcția de clădiri cu consum de energie aproape zero era doar un trend, fiind privită adesea ca un moft, începând din 2019 legislația privind performanța energetică a clădirilor cu destinație non-rezidențială a devenit foarte strictă. Începând cu anul acesta însă, nouă legislație impusă de Directivele Uniunii Europene se va aplica și tuturor clădirilor noi cu destinația de locuința.

Cel puțin 30% din energia folosită va proveni din surse regenerabile

Legislația europeană definește clădirea al cărei consum de energie este aproape egal cu zero ca fiind clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere. Așa cum spuneam, Prime Kapital și-a stabilit o țintă îndrăzneață pentru Silk District. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, care asigură o eficiență energetică ridicată, minimum 30% din necesarul energetic al complexului va fi asigurat din surse regenerabile.

Silk District va dispune de panouri solare ce vor contribui la încălzirea apei ce va deservi sistemul de încălzire al clădirii, și de panouri fotovoltaice pentru obținerea de energie electrică “verde” ce va suplini alimentarea rețelei electrice aferentă ansamblului ce urmează a fi dezvoltat, cu preponderență a spațiilor comune.

Totodată, dezvoltatorul acordat o atentie deosebită calității materialelor utilizate în construcție și a implementat soluții moderne, cu un randament termic ridicat. Implementarea principilor NZEB (Nearly Zero Energy Building), a unor materiale și tehnologii moderne precum și includerea în proiect a unor spații verzi organizate pe principii sustenabile, fac ca Silk District să fie un proiect durabil, cu impact pozitiv asupra dezvoltării sănătoase a Iașului.

Materiale de calitate pentru un confort termic ridicat

Anvelopa clădirii (pereții exteriori, ferestrele și terasele/acoperișul) reprezintă cele mai importante zone responsabile pentru pierderile de energie. Prin urmare, pentru a obține o clădire cu eficiență energetică ridicată este important ca izolația fațadelor să se realizeze cu materiale de o calitate superioară. Anveloparea corectă a unei clădiri îmbunătățește inerția termică a pereților exteriori și limitează pierderile. Pereții exteriori ai clădirilor rezidențiale vor avea o grosime de 30 cm, fiind realizați din zidărie de cărămindă, tencuiți la interior și termoizolați la exterior cu termo-sistem de 15 cm grosime, ce oferă o izolație termică și acustică excelentă. Materialul folosit (vată minerală bazaltică) este rezistent la foc, iar energia termică înmagazinată în masa materialului se eliberează treptat în timp, mărind confortul termic. Pentru a limita pierderile în zona ferestrelor, se va folosi tâmplărie din PVC cu un grad sporit de izolare termică.

Încălzire centralizată

Fiecare clădire din cadrul Silk District va dispune de încălzire centralizată proprie. Soluția centralizată oferă un randament global superior față de centralele de apartament, consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere fiind mai mic. De asemenea, sistemul centralizat oferă un grad mai mare de siguranță. Prin renunțarea la centralele termice individuale de apartament sunt eliminate o serie de riscuri, precum scurgerile de gaze, incendiile sau exploziile. Totodată, este dovedit faptul că încălzirea centralizată este mai prietenoasă cu mediul înconjurător în comparație cu centralele de apartament, contribuindu-se astfel la un aer mai curat pentru locuitorii Silk District.

Prima pădure urbană din Iași

Fiid vorba de un proiect brownfield, Prime Kapital va transforma un colos din beton într-o zonă verde. La Silk District nu se taie copaci, ci se plantează. Pădurea urbană Silk District va avea circa 1.400 de arbori. Prin crearea de parcuri şi spaţii verzi, cu o combinație bogată de diverse plante, proiectul va crea un ecosistem natural, va reduce costul energiei şi va oferi rezidenţilor condiţii optime. Din cele aproximativ zece hectare de teren pe care se întinde Silk District, 40.000 m2 sunt dedicați zonelor verzi, aleilor, spațiilor de joacă și de recreere, fiind totodată cel mai mare parc rezidențial din Iași creat de la zero.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here