Interviuri in oglinda

Ionuț Huțan: „Orice eveniment cumulează măcar 20 de ore de muncă pe zi”

Cătălin Turculeț: „Cei care vor să pornească o astfel de afacere să fie foarte atenți la detalii pentru că în prezent concurență este una foarte mare”

 

„Barul mobil” nu este chiar o noutate pe piața serviciilor care intră în sfera oragnizării de evenimente. Concurența este mare, dar în acest segment de business nu este loc pentru oricine. Personalul trebuie să fie foarte bine instruit, sunt necesare investiții, dar și o îmbunătățire continuă și diversificare a serviciilor. Ionuț Huțan (Events Bar Cocktails) și Cătălin Turculeț (Eventeam) ne explică ce înseamnă acest business, cum au evoluat exigenețele clienților și cât de bine se câștigă din această activitate extrem de solicitantă.

 

  1. Când ați pornit această afacere? Cum au fost începuturile?

 

Ionut Huțan (Events Open Bar Cocktails): Totul a pornit când un prieten din copilărie mi-a propus să vin să muncesc cu el la diverse evenimente. Pe vremea aceea eram ajutor de barman, la o cafenea din centru, nu știam ce înseamnă petrecerile private organizate cu diverse ocazii, dar totuși ideea m-a tentat. Astfel, am ajuns la primul eveniment, în Vaslui. Totul era diferit față de ce mai văzusem până atunci. Sentimentele de împlinire și bucurie simțite nu le voi putea uita. Noi făceam atmosfera, cream bucurie oamenilor, luăm contact cu invitații, ne puteam juca liber cu băuturile, puteam testa lucruri pe care de mult timp doream să le încerc. Era fericire combinată cu libertate și independență.

 

11 ani au trecut de când am făcut cunoștință cu această activitatea. Usos ușor, ideea acapara. Oamenii erau interesați fiind ceva nou și unic pe piață. Pe atunci există doar afacerea prietenului meu, fără concurență. Așa au decurs câțiva ani după acest început, până când planurile mentorului meu s-au schimbat. Barul nu mai era pe primul loc în prioritățile lui și încerca să își dedice timp pentru alte activități, astfel încât a fost ocazia perfectă să încep să îmi croiesc drum pe cont propriu. Se întâmplă prin 2014, când mi-am făcut primul bar al meu. Făceam ceea ce îmi dorisem și depindea de mine dacă totul va funcționa sau nu.

Îmi place să văd oameni care se distrează și se bucură de orice petrecere la care sunt invitați, iar dacă eu pot contribui cu ceva la fericirea lor, sigur o voi face.

 

Cătălin Turculeț (Eventeam): Începutul a fost în anul 2015. Având 15 ani de activitate ca și barman în diferite cluburi din Iași am decis să începem ceva nou pe cont propriu De ce vorbesc la plural??!!..deoarece suntem o echipă  formată din două persoane.

 

  1. Ce servicii oferiți? Care sunt ultimele tendințe în domeniu?

 

Ionut Huțan: Noi am ajuns să oferim bucurie. Și zic noi pentru că deja ”eu” însemn o echipă. Avem 4 baruri disponibile, cu care mergem la diverse evenimente să le oferim oamenilor băuturi, dar mai mult decât niște cocktailuri este distracție. Credem că am reușit să rămânem în memoria miilor de oameni care ne-au cunoscut prin naturalețea, bucuria, spontaneitatea și deschiderea noastră spre tot ce înseamnă zâmbete. Totul nu ar fi fost posibil fără organizare și seriozitate din partea tuturor cu care colaboram. Iar procesul final este vocația noastră.

De la an la an, totul renaște, altfel.. Noi cocktailuri, noi idei, noi gusturi dar nu voi dezvălui nimic momentan. Va fi surpriza pentru noii noștri clienți.

Mulțumirea cea mai mare când faci acest lucru este recunoștiința oamenilor. Fie că sunt clienți sau doar invitați, mulțumirea lor este satisfacția noastră, este motivația de a continua.

 

Cătălin TurculețAm început doar cu un bar mobil comandat de pe internet pe care îl avea colegul meu și cu care el fusese la câteva evenimente, dar renunțase (asta se întâmpla acum 6 ani când serviciile pe care le oferim acum nu erau la mare căutare), după care am luat decizia împreună să reluăm activitatea pentru că deja luase amploare și era la mare căutare un COCKTAIL BAR, la nuntă în mod special. În 2015 am început doar cu barul respectiv, am investit cât ne-a permis bugetul în logistică și am dat drumul la treabă, mai pe românește. Participând la o nuntă cu serviciul de Cocktail bar, am dat peste cineva care presta și el serviciul de Cabină Foto (tot în 2015) care la rândul lui și acest serviciu era tot la început de drum în domeniu. Atunci ni s-a mai aprins un „beculeț” și am zis că trebuie să achiziționăm șIi noi o cabină foto, ceea ce am și făcut  la începutul anului 2016. După ce le aveam deja pe cele două COCKTAIL BARUL+CABINA FOTO, ceva nu era complet. Și atunci ne-am gândit noi să luăm și aparatură pentru obținerea de FUM GREU pentru dânsul mirilor și uite așa aveam 3 servicii care se completau foarte bine și care toate deja în 2017 erau la mare căutare la nunți și nu numai.

Pachetul COCKTAIL BAR+CABINA FOTO+FUM GREU este la mare căutare și aș putea spune că este o noua „fiță” pentru evenimente.

 

  1. Care este profilul clientului dumneavostră?

 

Ionut Huțan: Publicul nostru este format preponderent din tineri, care se căsătoresc sau poate fac o petrecere pentru botezul copilului, ori un părinte dorește să îi ofere o bucurie de majorat fiului/fiicei. Uneori o firmă este cea care își felicită angajații. Oricum ar fi, în oferta Events-OpenBar-Cocktails găsiți patru baruri mobile utilate complet, albe sau negre, la alegere în funcție de tema evenimentului și pachete peronalizate. Ne dorim ca Events-OpenBar-Cocktails  să se potrivească pentru orice eveniment din viața fiecăruia: nunta, botez, banchet, petrecere de Crăciun sau altele.

Cătălin Turculeț: Nu avem și nu căutăm un anume profil de client,pentru noi fiecare client are importanța lui și este binevenit pentru o discuție vizavi de un evenimet ce va urma în viața lui.

 

  1. Cum a evoluat clientela ieșeană de-a lungul timpului?

 

Ionut Huțan: Ideea a pornit de la un moft iar acum a devenit o necesitate. Ieșenii și-au dat seama că este ceva de nerefuzat pentru o întâlnire între neamuri și prieteni. Deși inițial erau rigizi, nu știau exact despre ce este vorba și ce face de fapt un barman, acum rar mai auzi pe cineva care să nu fi participat la un eveniment ce nu avea bar mobil. Uneori meseria în sine este desconsiderată și socotită drept una ușoară. Deși dacă privești din interior lucrurile stau cu totul altfel. Un eveniment reușit înseamnă planificare, cumpărături, prepararea fructelor, transportul și montarea dispozitivelor la locație, alimentarea pe durata evenimentului cu toate cele necesare, statul în picioare mai bine de 8-9 ore pe noapte, atenția și vigilența pe parcursul nopții, deși e distracție, shooturile cu clienții prietenoși nu e cel mai indicat lucru,  iar finalul după o noapte nebună este curățenia de după și transportul tuturor la depozit.   Per total orice eveniment cumulează măcar 20 de ore de muncă pe zi.

 

Cătălin Turculeț:  Clientela ieșeană! Aș putea spune că  evoluat foarte bune din 2015 și până în prezent în ceea ce privește  serviciile pe care le oferim.

 

  1. Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să pornească o astfel de afacere?

 

Ionut Huțan: Sfatul meu pentru cei care își doresc să pătrundă în acest domeniu este să vadă în primul rând din ce motiv își doresc acest job. Este o meserie ca oricare alta, o afacere că multe altele,  dar doar atunci când te pasionează și o faci cu profesionalism poate aduce fericire și împliniri, altfel este ceva de scurt timp. Neimplicarea cu adevărat și concepția că este o activitate banăsoasă și ușoară, nu va face decât să mai apară încă un bar mobil pe lista celor noi și uitate deja.

 

Cătălin Turculeț: Pentru cei ce vor să pornească această afacere nu îi îndemn decât să o facă,dar să aibă răbdare și să fie foarte atenți la detalii pentru că în prezent concurență este una foarte mare.

 

  1. Se poate „ieși la pensie” din acest business?

 

Ionut Huțan: Aș zice da. Acest business se va dezolta din ce în ce mai mult. Posibil să prindă și alte forme și să fie căutat și pentru alte genuri de evenimente. Așa cum o nuntă nu se poate fără formație, așa va ajunge barul pentru o petrecere. Lumea va învăța ce înseamnă cocktailurile și își va forma gusturile. Fiindcă omului îi place să își ofere ce este mai bun și mai nou, cred că acest tip de activitate este în acest moment, pe o pantă ascendentă.

 

Cătălin Turculeț: Dacă se poate ieși la pensie din acest bussines?! La această întrebare chiar nu pot să mă pronunț, Eu aș zice să lăsăm timpul să treacă, să ne facem treaba ca la carte, să mulțumim toți clienții care ne vor trece pragul  și vom vedea la momentul pensiei rezultatele.

Andrei VILICHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here