Vremea se schimbă radical: pe lângă codurile galbene de caniculă, România e lovită și de furtuni. Prognoza pe luna iulie

România se confruntă cu vremea extremă în următoarele zile, conform avertizărilor emise luni de meteorologi. O mare parte a țării este sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor atinge 35-37 de grade Celsius. De luni seara, în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vin furtunile.

O alteră cod galben vizează, luni, Crișana, Banatul, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și Moldova.

Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

O altă alertă meteo în vigoare de luni seara până marți dimineața anunță instabilitate atmosferică în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei. Instabilitatea se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, relatează Mediafax.

Pe parcursul zilei de luni (1 iulie) local vor fi manifestări de instabiliate în nord-vestul și centrul țării.

Marți va fi în vigoare o altă avertizare cod galben în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Pe de altă parte, în intervalul marți ora 10.00 – miercuri, ora 10.00, în sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

COD GALBEN: 01 iulie, ora 10:00

Interval de validitate: 01 Jul 2024, ora 20:00 -> 02 Jul 2024, ora 10:00

Fenomene: instabilitate atmosfericã

Regiuni afectate: conform textului şi hãrţii

content-image

COD GALBEN:

01 Jul 2024, ora 10:00

Interval de validitate: 02 Jul 2024, ora 10:00 -> 03 Jul 2024, ora 10:00

Fenomene: temperaturi deosebit de ridicate, caniculã şi disconfort termic ridicat

Regiuni afectate: conform textului şi hãrţii

content-image

 

COD GALBEN

01 Jul 2024, ora 10:00

Interval de validitate: 02 Jul 2024, ora 10:00 -> 03 Jul 2024, ora 10:00

Fenomene: instabilitate atmosfericã

Regiuni afectate: conform textului şi hãrţii

content-image

Prognoza meteo pentru luna iulie

Luna iulie începe cu temperaturi foarte ridicate în cea mai mare parte a României. Cu excepţia regiunilor vestice, unde valorile vor fi apropiate de cele normale, în prima săptămână a lunii va fi mai cald decât în mod obişnuit, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Cantităţile de precipitaţii, în schimb, vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în est şi sud-est, iar în restul ţării vor fi peste nivelul obişnuit – mai ales în vest şi nord-vest. Temperaturile se vor menţine peste cele normale în toată ţara şi în săptămânile următoare, până spre sfârşitul lui iulie, cu cele mai ridicate în zonele din sud, în timp ce precipitaţiile vor fi în normele lunii, doar spre final s-ar putea înregistra un uşor deficit local, mai ales la munte – conform prognozei pentru următoarele patru săptămâni, inforează Rador Radio România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here