Viețile unor ieșeni, distruse de birocrația din două primării. Și-au construit legal case, dar nu le pot racorda la utilități

Câteva zeci de familii și-au construit case cu autorizații emise de Primăria Ciurea dar, peste noapte, s-au trezit că de fapt locuiesc în Iași, terenul aflându-se în acte în administrarea municipiului. Prin urmare, nu-și pot conecta locuinețele la rețeaua de energie electrică, iar drumul către case este acum al nimănui. Au rămas până și fără adresa din buletin, pentru că nu locuiesc nici în Iași, nici în Ciurea. Strada pe cale locuiesc nu e asumată de nicio localitate. Proprietarii au construit casele pe baza avizelor primite de la Primăria Ciurea și plătesc taxele către această localitate, cu toate că terenul ar fi al municipiului Iași. Acum, Primăria Ciurea refuză eliberarea oricărui aviz din cauză că drumul ar fi al Iașului, iar locuitorii nu mai pot trage utilitățile. „Primăria Ciurea spune că limita teritorială e pe proprietatea noastră și că suntem ai Iașului. Am cerut celor de la Iași lămuriri și după multe insistențe și de acolo, au spus că e drumul lor, dar că acesta a fost asumat de Ciurea atunci când cei de aici au dat autorizațiile de construcție”, susține unul din proprietarii din zonă. După zeci de adrese la toate instituțiile statului, primăriile din Ciurea și Iași au fost silite să facă o delimitare treritorială. ”Vom încheia un protocol între UAT-uri. Am intrat într-o linie dreaptă”, promite Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Mai mulți proprietari care și-au ridicat locuințe în zona Hlincea, la marginea municipiului Iași, se chinuie de ani buni să își tragă energie electrică la case, să beneficieze de o cale de acces către drumul principal sau să aibă parte și de alte facilități. Doar că nici unul dintre aceste lucruri nu pot fi realizate din cauză că zona este disputată între municipiul Iași și comuna Ciurea, iar avizele necesare sunt plimbate între cele două localități. Asta deși comuna Ciurea a fost cea care a emis autorizațiile de construire, a fost cea care a dat denumire străzii și le-a făcut buletine locuitorilor din zonă. În momentul în care aceștia au cerut avize pentru racordarea la rețeaua de electricitate, lucrurile s-au schimbat, Ciurea nu a mai recunoscut limita teritorială și a pasat totul către Iași. De atunci pentru familiile respective a început calvarul.

Autorizații eliberate de Ciurea pe terenul administrat de municipiul Iași. Proprietarii nu se pot racorda la electricitate

Unul dintre proprietarii din zonă, susține că problemele au început în momentul în care oamenii au solicitat avizele necesare extinderii rețelei electrice. Deși Ciurea a emis autorizațiile pentru case, zona ar aparține de municipiul Iași. Drumul de exploatare DE60 a căpătat denumirea de strada Frunzelor, lumea și-a făcut adresele și cărțile de identitate pe acea zonă și chiar plătesc impozite pentru proprietăți. Doar că de ceva vreme, lucrurile s-au schimbat.

Noi am cumpărat terenul în urmă cu mai mulți ani și după ce am obținut toate avizele ne-am apucat de construit. Am intabulat locuința, a fost totul în regulă. Ulterior, am făcut diverse solictări să ni se amenajeze și calea de acces. De atunci au început problemele. Când am depus și cerere la compania E.ON pentru extinderea rețelei de electricitate a fost nevoie de un proces verbal de la primărie pentru amplasament, însă ei nu au mai vrut să îl dea pentru că nu e drumul lor, a menționat acesta.

Adeverință de la primărie pentru motivarea absențelor de la școală

Terenul apare pe municipiul Iași, autoritate care a recunoscut acest lucru. Cei de la Primăria Iași au indicat chiar Primăriei Ciurea că poate să ia drumul în administrare fără probleme din moment ce a dat chiar autorizații pentru locuințe. Familia Baciu a cerut o adeverință de la primăria Ciurea prin care să arate că nu este vreo cale de acces de la proprietate la drumul public, adeverință prin care au fost motivate absențele copiilor la școală.

„În actele de la Cadastru apare un drum, dar acesta a dispărut brusc pentru că două proprietăți s-au alipit și au trecut peste acea cale de acces. Așa că am vrut să facem cale se acces pe partea opusă, tocmai pentru a putea ajunge și noi mai facil aici. Doar că Primăria Ciurea spune că limita teritorială e pe proprietatea noastră și că suntem ai Iașului. Am cerut celor de la Iași lămuriri și după multe insistențe și de acolo, au spus că e drumul lor, dar că acesta a fost asumat de Ciurea atunci când cei de aici au dat autorizațiile de construcție. Iarna e dezastru aici, autospecialele ISU nici nu pot intra. Ce să mai zicem atunci când trebuie să ne ducem copiii la școală și nu putem ieși deloc”, a mai spus ieșeanul.

Primăria Iaşi s-a spălat pe mâini rapid

În septembrie 2022, familia primea un răspuns de la Primăria Iaşi, prin care autoritatea locală susţinea că strada Frunzelor ţine atât de Ciurea, cât şi de Iaşi

Municipiul Iaşi nu are atribuită denumirea de arteră- strada Frunzelor, astfel încât nici această stradă şi nici drumul denumit DE 60 nu fac parte din domeniul public sau privat al municipiului Iaşi. Din planşele prezentate de dvs şi din analizele efectuate asupra planurilor cadastrale, traseul din interiorul zonei galbene a fost transpus pe planuri, rezultând faptul că parţial din drumul fizic existent în teren este situat atât pe UAT Ciurea cât şi pe UAT municipiul Iaşi (…) drumul existent de suprapune cu o proprietate privată”, se arată într-o adresă semnată de primarul Mihai Chirica. Într-o altă adresă din martie 2023, Primăria Iaşi susţinea că problema va fi tranşată de Prefectură prin comisia de delimitare, întreaga zonă urmând a fi administrată de comuna Ciurea.

Prefectura a dispus întrunirea unei comisii de delimitare

Proprietarii de pe strada Frunzelor par că au ajuns la capătul răbdării, total izolați de restul comunității, fără cale de acces, fără utilități și altele.

„Din cauza acestei tevaturi noi nu putem să tragem utilitățile. Am făcut cerere și la Prefectură, iar în octombrie anul trecut am primit un răspuns prin care se arăta că a fost dat ordinul de constituire a comisiei de delimitare ce va reuni secretarii de la Ciurea și Iași ca să se ocupe de problemă. Și totuși nu s-a întâmplat nimic”, a mai spus ieșeanul de pe strada Frunzelor.

Primarul din Ciurea: „Se rezolvă! Am intrat în linie dreaptă”

După zeci de adrese către instituțiile publice, Prefectura Iași a dispus în cele din urmă, constituirea unei comisii privind delimitarea teritorială, comisie din care să facă parte și secretarii primăriilor Iași, Ciurea, de la Direcția Silvică, Apele Române și Cadastru. Iar Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, promite că lucrurile se vor rezolva. Doar că acesta nu a spus și cum au fost date avizele pentru locuințe dacă acele proprietăți au avut probleme cu limitele teritoriale.  La familia respectivă, pe partea de est se află hotarul cu municipiul. Am făcut demersuri la Prefectură, care a dispus numirea unei comisii privind modificarea limitei de hotar, cu acordul părților. Primăria Ciurea a luat inițiativa, am încheiat un contract cu un topometrist, am făcut măsurători și vom depune documentele la Cadastru în zilele următoare. Vom încheia un protocol între UAT-uri. Am intrat într-o linie dreaptă, a spus Cătălin Lupu.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here