VIDEO SUA au scos la suprafața arma care poate distruge Moscova în 30 de minute

Armata americană a efectuat recent un test de lansare a unei rachete hipersonice cu capacități nucleare, concepută pentru a răspunde amenințărilor militare crescânde din partea Chinei și Rusiei, informează Monitorul Apărării.

În cadrul unui test strategic important, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, neînarmată, a fost lansată de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California la ora 12:56 PT. Racheta a parcurs o distanță de peste 4.000 de mile (6.500 km) la viteze impresionante de peste 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h), ajungând la un poligon de testare din Insulele Marshall, situat în Oceanul Pacific.

Racheta hipersonică testată are capacitatea de a atinge viteze de 23 de ori mai mari decât viteza sunetului, fiind capabilă să lovească ținte precum Moscova sau Beijingul în mai puțin de 30 de minute, dacă ar fi lansată de pe teritoriul american.

Oficialii militari au subliniat că scopul acestui test a fost de a demonstra „disponibilitatea forțelor nucleare americane” și de a întări „încrederea în descurajarea nucleară a națiunii”, pe fondul temerilor crescânde legate de o posibilă confruntare cu Rusia și China.

Testul vine într-un moment de tensiuni geopolitice crescute, în care SUA caută să își consolideze capacitățile de descurajare nucleară în fața amenințărilor globale. Actuala forță ICBM a SUA este formată din 400 de rachete Minuteman III, amplasate strategic la Bazele Aeriene 90 F.E. Warren, Wyo, 341 Malmstrom, Mont., și 91 Minot, N.D. Fiecare rachetă are o greutate de 36 de tone, un diametru de 1,67 metri și poate atinge o altitudine de 1.120 km.

Testul rachetei hipersonice nu doar că accentuează capacitățile militare ale SUA, dar și subliniază angajamentul acesteia de a-și menține superioritatea tehnologică în domeniul armamentului nuclear. Reacțiile internaționale sunt așteptate cu interes, în special din partea Chinei și Rusiei, care ar putea percepe acest test ca pe o escaladare a cursa înarmărilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here