VIDEO. Misterul mumiei care „clipeşte”

În Palermo, în catacombele călugărilor capucini, se află mumia unei fetiţe de 2 ani, care a murit în anul 1920. Micuţul trup a fost îmbălsămat perfect şi îi iumeşte atât pe turişti, cât şi pe experţi, cu un detaliu tulburător: mumia pare să deschidă şi să închidă ochii, scrie Descoperă.
 

Rosalia Lombardo a murit la doar 2 ani, de pneumonie, în 1920, iar tatăl ei, copleşit de durere, l-a rugat pe îmbălsămătorul Alfredo Salafia să se asigure că moartea şi timpul nu vor distruge chipul frumos al copilei.

 

 

 

Chiar şi acum, fetiţa pare că doarme în sicriul ei de sticlă, fiind poreclită „frumoasa adormită”. Recent însă, publicaţiile italiene au scris că această mumie pare să clipească.

Îşi mişca genele de câteva ori în fiecare zi şi deschide puţin ochii, altfel încât pot fi observaţi ochii ei albaştri, perfect conservaţi.

 

Chiar dacă reuşita lui Salafia este impresionantă în privinţa mumificării trupului, este evident că o mumie nu clipeşte. Prin urmare, care este explicaţia acestui fenomen, care a fost suprins chiar şi în câteva fotografii?

Dario Piombino-Mascali, curatorul Catacombelor Capucine din Palermo, a lămurit misterul: este doar o ilzuie optică, provocată de lumina care este filtrată în mod diferit în decursul zilei prin ferestrele laterale.

 


 

În plus, mumia a fost mutată recent într-un sicriu nou de sticlă, care o protejează de umezeală, iar acum este pusă în poziţie perfect orizontală. De aceea, acum vizitatorii pot vedea mai bine genele fetiţei.

 

Este adevărat că ochii ei nu sunt complet închişi, nu au fost niciodată.

Antropologul Piombino-Mascali a aflat în anul 2009 şi secretul conservării perfecte a Rosaliei. El a descoperit atunci formula folosită de Salatia pentru îmbălsămare: o parte glicerină, o parte formaldehidă saturată cu suflat de zinc şi clor, o parte soluţie de alcool saturată cu acid salicilic.

Procedura este simplă, consta într-o singură injecţie cu această substanţă, fără ca organele interne să fie îndepărtate.

 

Formaldehida a ucis bacteriile, glicerina a oprit deshidratarea corpului, acidul salicilic a ucis fungii, iar sărurile de zinc au pietrificat trupul copilei.

Acum, datorită noului sicriu de sticlă, mumia va fi perfect conservată mulţi ani de acum înainte. În plus, datorită unui film special aplicat pe sticlă, trupul mumificat nu va fi afectat de lumina care pătrunde în încăpere.

Rosalia se află în Catacombele Capucine, alături de 8.000 de mumii ale călugărilor capucini, care au fost însă conservaţi în mod natural, prin

deshidratare.

 

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here