VIDEO. Incredibil! A fost inventată sticla care se umple singură cu apă

Există o sticlă care se umple singură cu apă din atmosferă: se numeşte Fontus şi este un dispozitiv alimentat de celule fotovoltaice capabile să colecteze o jumătate de litru de apă într-o oră, în regiunile umede.

 

Inventat de austriacul Kristof Retezar, dispozitivul Fontus a fost conceput atât pentru sportivii care doresc să călătorească pe distanţe lungi cu bicicleta – datorită dimensiunilor sale mici şi a greutăţii scăzute poate fi ataşat cu uşurinţă pe cadrul unei biciclete – cât şi pentru a furniza apă potabilă celor 2 miliarde de persoane care trăiesc în regiunile unde accesul la apă este redus şi dificil. Aparatul captează particulele de apă din aer, le condensează şi toarnă lichidul într-un rezervor din care se poate bea direct.

 

Retezar a reamintit că, în realitate, el nu a inventat nimic nou: captarea apei care persistă în atmosferă este o practică obişnuită în Asia şi America Centrală. Aici localnicii o fac de cel puţin 2 000 de ani. Cu toate acestea, obiectivul inginerului austriac a fost acela de a permite exploatarea, în parte, a celor aproximativ 13.000 de kilometri cubi de apă potabilă care se găsesc în atmosferă, cu ajutorul unui instrument care automatizează procedura, stocând lichidul direct într-o sticlă.

 

 

Cum funcţionează

Designerul ne explică cum funcţionează Fontus: „Pentru a se obţine condensarea trebuie să se răcească aerul cald şi umed. Din acest motiv, în dispozitiv există un sistem de răcire împărţit în două părţi, separate şi izolate una de alta. Când panourile solare furnizează energia, partea superioară se răceşte în timp ce partea inferioară se încălzeşte.

 

În cazul în care dispozitivul este instalat pe o bicicletă, „aerul intră în camera inferioară la viteză mare şi răceşte partea caldă. Apoi, când aerul trece în partea superioară este blocat de pereţii perforaţi într-un mod neliniar, reducând viteza şi permiţând separarea moleculelor de apă. Odată ce acestea au fost extrase, picăturile sunt transportate în interiorul sticlei prin intermediul unui pai”.

 

În condiţii optime, la temperaturi în jur de 20 de grade Celsius şi o umiditate a aerului de 50%, Fontus este capabil să producă o jumătate de litru de apă pe oră.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here