VIDEO. COD ROȘU de alertă antiteroristă într-un oraş din Kazahstan

Autorităţile din oraşul Aktobe, în nord-vestul Kazahastanului, au instituit cod roşu de alertă antiteroristă, după ce şase persoane au fost ucise într-un atac coordonat asupra unui magazin de arme şi a unei baze a Gărzii Naţionale. Cel puţin zece atacatori au fost ucişi şi alţii nouă arestaţi, potrivit ultimului bilanţ.

Patru atacatori au fost ucişi duminică şi alţii şase în cursul nopţii de duminică spre luni. De asemenea, şapte atacatori au fost arestaţi duminică şi alţii doi în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Ministerul kazah de Interne. Operaţiunea antiteroristă a fost lansată duminică după-amiază, imediat după ce şase persoane au fost ucise într-un atac armat coordonat, transmite Reuters online.

Potrivit presei locale, aproximativ 20-30 de bărbaţi au atacat, la ora locală 15.45 (13.45, ora României) un magazin de arme, unde au ucis un vânzător, un client şi un agent de pază, după care şi-au însuşit un autobuz şi au forţat porţile unei baze a Gărzii Naţionale situate în apropiere. Odată ajunşi în interiorul unităţii, atacatorii au început să tragă la întâmplare cu armele furate.

Autorităţile au instituit codul roşu de alertă antiteroristă, evocând un atac coordonat condus de o grupare religioasă netradiţională, expresie folosită de regulă pentru desemnarea extremiştilor musulmani. După aproape 24 de ore de la declanşarea operaţiunii, autorităţile au dat asigurări că situaţia din oraş este stabilă.

 

„Situaţia din Aktobe este stabilă, întreprinderile şi transportul public funcţionează în regim normal“, a precizat luni dimineaţă Ministerul de Interne.

Pe de altă parte, Comisia Naţională de Securitate a Kazahstanului (KNB) l-a acuzat pe omul de afaceri Tohtar Tuleşov, aflat la închisoare de la începutul acestui an, că a orchestrat acest atac pentru a provoca revolte în scopul de a prelua puterea cu forţa.

 

„Planul (lui Tuleşov, n. red.) prevedea destabilizarea ţării prin crearea unor focare de tensiune, organizarea unor manifestaţii şi tulburări în masă“, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al KNB.

Aktobe, un oraş industrial de aproximativ 370.000 de locuitori din nord-vestul Kazahstanului, la aproximativ 100 de kilometri de frontiera cu Rusia, a fost, în 2011, teatrul primului atentat sinucigaş din Kazahstan. După atentatul de la Aktobe, comis în sediul local al KNB, alte zece acte similare au avut loc în în această ţară din Asia Centrală cu o populaţie majoritar musulmană.

 

Potrivit autorităţilor de la Astana, între 220 şi 400 de cetăţeni kazahi ar lupta de partea jihadiştilor în Siria şi în Irak.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here