Vești îngrijorătoare pentru cei care iau suplimente omega 3: o nouă cercetare scoate la iveală mai multe efecte adverse neștiute

O nouă cercetare internațională sugerează că administrarea de suplimente de ulei de pește poate avea efecte variate asupra sănătății inimii, în funcție de prezența sau absența bolilor cardiovasculare la indivizi. Uleiul de pește, cunoscut pentru conținutul său bogat în acizi grași omega-3, este recomandat frecvent de medici pentru prevenirea problemelor cardiace, dar noile descoperiri aduc nuanțe importante acestei recomandări.

Cercetători din China, SUA, Marea Britanie și Danemarca au analizat datele a peste 400.000 de participanți înscriși în UK Biobank pe o perioadă de 12 ani. Scopul studiului a fost să evalueze impactul suplimentelor de ulei de pește asupra riscului de a dezvolta diverse afecțiuni cardiace, precum fibrilația atrială, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, la persoane fără afecțiuni cardiace cunoscute.

Rezultatele Studiului

Persoane Fără Boli Cardiovasculare

Pentru participanții fără boli cardiovasculare preexistente, administrarea de suplimente de ulei de pește a fost asociată cu un risc crescut de anumite afecțiuni:

  • Fibrilație atrială: Risc cu 13% mai mare.
  • Accident vascular cerebral: Risc cu 5% mai mare.

Persoane cu Boli Cardiovasculare

În contrast, pentru cei deja diagnosticați cu boli de inimă, suplimentele de ulei de pește au avut efecte benefice:

  • Risc redus de atac de cord: 15% mai mic pentru cei cu fibrilație atrială.
  • Risc redus de deces: 9% mai mic pentru cei cu insuficiență cardiacă.

Factori Demografici și Riscuri Asociate

Studiul a evidențiat și variații ale riscului în funcție de factori demografici și obiceiuri de viață:

  • Femei și nefumători: Risc cu 6% mai mare de a dezvolta probleme cardiace.
  • Persoane în vârstă: Beneficii semnificative, cu un risc de deces redus cu 11% la bărbați și cu 7% la femei.

Este important de menționat că studiul este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii definitive despre relația cauză-efect. De asemenea, studiul nu a specificat dozajul sau tipul exact de suplimente de ulei de pește utilizate. Majoritatea participanților fiind albi, rezultatele ar putea să nu fie aplicabile altor etnii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here