Vecinii cer anularea PUZ-ului pentru hotelul lui Găburici. Terenul este în litigiu

Eugen Solomon, moștenitorul unei familii de evrei din Iași, a notificat Primăria Iași că va cere în justiție anularea Planului Urbanistic Zonal pentru apart-hotelul firmei consilierului local Violeta Găburici @ Unul dintre motive se referă la faptul că terenul se află în litigiu, Eugen Solomon acuzând că Violeta Găburici a intrat peste terenul său @ ”În litigiu este chiar proprietatea pe care Consiliul Local Iași s-a grăbit să aprobe PUZ-ul în discuție, deși avea cunoștință despre derularea acestei cauze, fiind înștiințați prin înscrisuri reprezentând certificate de grefă și extras de carte funciară. Ne întebăm retoric, se vor modifica indicatorii urbanistici aprobați prin HCL 162/30.04.2020 dacă prin hotărâre definitivă se va stabili că dimensiunea proprietății persoane juridice este alta decât cea avută în vedere prin PUZ-ul astfel aprobat?”, se arată în notificarea trimisă de Eugen Solomon către Consiliul Local @ Eugen Solomon a dat în judecată firmele Violetei Găburici acuzând că au intrat pe terenul său

 

Scandalul PUZ-ului pentru hotelul pe care consilierul local PMP Violeta Găburici vrea să-l ridice în zona delimitată de străzie Sfântul Andrei – strada Sfântul Petru Movilă ia amploare datorită abuzurilor și falsurilor efectuate odată cu aprobarea acestei investiții. Astfel, pe lângă faptul că Prefectura Iași ia în calcul să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local și  vecinii Violetei Găburici au notificat primăria că vor cere în justiție anularea deciziei adoptate de aleșii locali în favoarea colegei lor.

Astfel, Eugen Solomon, moștenitorul unei familii de evrei, cere anularea hotărârii Consiliului Local pentru apart-hotelul firmei Concept MSG, patronată de Găburici, unul dintre principalele motive ale solicitării sale referindu-se la faptul că o bună parte din terenul alocat acestei investiții este în litigiu. Mai exact, Eugen Solomon susține că Violeta Găburici a intrat pe proprietatea sa. Eugen Solomon a deschis un proces împotriva firmelor Violetei Găburici, Concept MSG Trade SRL, SC York MSG SRL dar și alți vecini, membri ai familiei Calance.

„Vă rog să dispuneți obligarea pârâților să îmi lase în deplină proprietate și liniștită posesie suprafața de teren situată în intravilanul municipiului Iași pe strada Petru Movilă nr.70. De asemenea, vă rog să dispuneți obligarea pârâților să ridice construcțiile edificate pe terenul nostru iar în caz de refuz autorizarea reclamantului să ridice construcțiile pe cheltuiala pârâților”, se arată în cererea depusă la instanță de familia Solomon.

PUZ pe un teren aflat în litigiu

Pe lângă faptul că se încalcă reglementările urbanistice în cererea de anulare a PUZ, Eugen Solomon mai arată că aleșii locali s-au grăbit să aprobe acest hotel în condițiile în care o sentință care îi va fi defavorabilă Violetei Găburici ar putea compromite total proiectul.

”În litigiu este chiar proprietatea pe care Consiliul Local Iași s-a grăbit să aprobe PUZ-ul în discuție, deși avea cunoștință despre derularea acestei cauze, fiind înștiințați prin înscrisuri reprezentând certificate de grefă și extras de carte funciară. Ne întebăm retoric, se vor modifica indicatorii urbanistici aprobați prin HCL 162/30.04.2020 dacă prin hotărâre definitivă se va stabili că dimensiunea proprietății persoane juridice este alta decât cea avută în vedere prin PUZ-ul astfel aprobat?”, se arată în notificarea trimisă de Eugen Solomon către Consiliul Local.

Cu alte cuvinte, Violeta Găburici s-ar putea trezi că deține o suprafață de teren mai mică decât cea prevăzută în proiect și prin urmare indicatorii urbanistici pentru aparthotel, înălțime, suprafață utilă nu vor mai respecta prevederile legale.

Ce spun experții

În dosarul în care Eugen Solomon îi cere Violetei Găburici să plece de pe terenul său, magistrații ieșeni au dispus efectuarea unei expertize topo-cadrastrale. Expertiza a fost finalizată iar specialiștii au constatat că cererea lui Eugen Solomon nu este o exagerare în condițiile în care vecinii săi printre care și firma Violetei Găburici, York MSG ocupă mai mult teren decât au dețin în acte. „Conform îngrădirii la data măsurătorii a proprietății SC York MSG SRL, pârâta în cauză deține o suprafață excedentară față de în act de 19 metri pătrați, astfel 585 rezultată în măsurători și 566 înscrisă în act”, se arată în expertiza.

Terenul pe care construiește Găburici, peste proprietatea lui Solomon

De asemenea, experții au mai stabilit că o bucată din terenul firmei lui Găburici, York MSG SRL se suprapune cu cel al lui Solomon.

„Cu privire la suprapunerea suprafețelor de teren între proprietatea Solomon Eugen și proprietatea SC York MSG SRL pe același principiu descris mai sus s-a constatat față de linia de hotar stabilită o suprapunere de 4,71 mp, rotund 5 mp delimitată de punctele 71, J, K. L, 9-71 din suprafața deținută în plus de SC York MSG SRL de 19 metri pătrați. Suprafața excedentară a imobilului proprietatea SC York MSG SRL este deținută de aceasta sub titlu de posesie fără acte. Cauza existenței suprapunerilor se datorează lipsei trasării liniilor pe teren a suprafețelor reprezentate în schițele d punere în posesie”, au mai stabilit experții.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here