Vă mai miră? Băncile din România, pe locul 2 în topul profitabilității în Europa

Băncile din România s-au men­ţi­nut anul trecut în topul celor mai profitabile instituţii de cre­dit europene, în urma cu­ră­­ţării bilanţurilor de mare par­te din creditele neperformante, indica­to­rul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE. Dar ră­mâ­ne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă.

Instituţiile de credit din România parti­ci­pante la studiul Autorităţii Bancare Euro­pe­ne s-au plasat pe locul doi în Uniunea Eu­ro­peană (UE), după băncile din Ungaria, în funcţie de indicatorul ROE (renta­bilitatea capitalurilor), care a ajuns la 15,7% la sfâr­şitul anului 2016.

Indicatorul ROE pentru băncile din România este de aproape cinci ori mai mare decât media europeană, de 3,3%, confom ulti­melor statistici ale Autorităţii Bancare Europene, care a publicat tabloul de risc al sistemului bancar european.

Sistemul bancar românesc a reuşit să ob­ţi­nă în 2016 un profit net de aproape 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după iz­buc­nirea crizei economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here