USR-istul care a vorbit despre „doamne cărora le atârnă șaormele până la genunchi”, ținut în brațe de președintele filialei, Ștefan Tănasă

La USR, la fel ca la PSD și la PNL: șeful filialei ieșene, Ștefan Tănasă, nu l-a mai exclus din partid pe consilierul care a făcut pe facebook declarații jignitoare la adresa persoanelor supraponderale @ În urmă cu două luni, la momentul izbucnirii scandalului, șefii USR au cerut imperativ excluderea consilierului local care scria pe facebook despre „doamne de peste o sută atârnându-le șaormele până la genunchi” și „bărbați care nu se pot pișa din picioare din cauza burții” @ Chiar Tănasă a emis, în ziua izbucnirii scandalului, un comunicat: „USR are ZERO toleranță pentru orice formă de discriminare. (…) poziția unanimă este declanșarea procedurii disciplinare cu propunerea de excludere”@ De atunci, șeful USR Iași, Ștefan Tănasă, analizează situația fără să ia însă vreo măsură @ „Urmează să ne pronunțăm. Dumnealui și-a cerut scuze”, spune Tănasă @ Constantin Chiperi, consilier local și președintele organizației USR Ceplenița, a avut o serie de afirmații denigratoare în mediul online la adresa bărbaților și femeilor care se confruntă cu probleme de greutate, după scandalul în care a fost implicat realizatorul TV George Buhnici

Un politician din județul Iași care a avut un potop afirmații jignitoare la adresa persoanelor supraponderale nu a fost sancționat, deși conducerea USR a solicitat luarea celei mai dure dintre măsuri, excluderea din partid. Deși au promis că vor lua măsuri și că astfel de derapaje nu își au locul în partid, capii USR Iași nu au luat nicio măsură împotriva lui Constantin Chiperi, consilier local și președintele organizației din comuna Ceplenița.

În vara acestui an, în contextul scandalului „George Buhnici”, consilierul local USR de la Ceplenița a avut, pe rețele sociale, o serie de postări cu caracter denigrator la adresa persoanelor ce au probleme de greutate. În acest context, liderii USR Iași au afirmat că vor lua măsuri și că vor propune excluderea din partid imediată a lui Chiperi. Acest lucru nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă. Liderii organizației județene susțin că decizia de excludere este încă în analiză și că se adună în continuare probe.

Nicio măsură împotriva consilierului USR de la Ceplenița

Întrebat despre situația consilierului local de la Ceplenița, Ștefan Tănasă, actualul președinte al USR Iași, a recunoscut că până acum nu a fost luată nicio măsură. Asta deși au trecut luni bune de când a izbucnit scandalul.

„Încă se analizează chestiunea aceasta. Este o problematică aici, una analizată de organele competente din interiorul partidului legat de procedură. În următoarea perioadă, cel mai probabil vom lua o decizie în ceea ce-l privește. Încă se analizează toate datele strânse. Pe adresa oficială a partidului nu a sosit nicio sesizare în ceea ce-l privește”, a spus Ștefan Tănasă, președintele USR Iași.

Cătălin Drulă a cerut excluderea lui Chiperi din USR 

Mai mult, Ștefan Tănasă a motivat respectarea unor proceduri interne, asta deși tocmai Cătălin Drulă, șeful partidului, a cerut excluderea consilierului de la Ceplenița.

„Oportunitatea aceasta de a fi exclus este analizată de noi. A trecut ceva vreme, am discutat în Biroul Județean situația lui, dar trebuie să fim atenți pe procedură pentru că dacă vom ajunge în instanță trebuie să fim foarte atenți să respectăm regulamentul, statutul la punct și virgulă”, a mai spus Ștefan Tănasă.

Ștefan Tănasă: „Urmează să ne pronunțăm. Dumnealui și-a cerut scuze”

Cei de la USR au susținut că alesul local și-a cerut scuze și a șters postările incriminatoare. Totuși, deși au promis că vor lua măsuri, au făcut afirmații despre toleranță zero și altele, liderii filialei nu au luat vreo măsură, încercând să-l acopere pe Constantin Chiperi.

„Am discutat în Biroul Județean, am dezbătut cazul acesta și urmează să ne pronunțăm în ceea ce-l privește. Trebuie să stabilim și procedura și să fim atenți la toate detaliile astfel încât să nu fim vulnerabili în cazul în care acesta va contesta decizia noastră. Am mai discutat cu dumnealui, el și-a prezentat scuzele de rigoare, și-a justificat cumva reacția aceea. Cu siguranță vom ieși cu o decizie în ceea ce-l privește în perioada imediat următoare”, a mai spus Tănasă.

În iulie, USR Iași anunța sancțiunea: excluderea din partid

În urmă cu două luni, după ce 7IAȘI a făcut publice postările făcute de Chiperi pe facebook, USR Iași a emis un comunicat de presă în care anunța că-l va exclude din partid pe consilierul din Ceplenița în urma unei ședințe convocate în regim de „urgență”. Între timp, Tănasă s-a răzgândit.

„USR Iași se disociază categoric de comentariile domnului Constantin Chiperi, președintele organizației USR Ceplenița și consilier local, care jignește persoanele supraponderale.

USR are ZERO toleranță pentru orice formă de discriminare.

USR Iași a decis convocarea de urgență a unei ședințe de Birou Județean pentru discutarea și sancționarea faptei domnului Constantin Chiperi, poziția unanimă fiind declanșarea procedurii disciplinare cu propunerea de excludere.

Avem zero toleranță pentru body shaming!

Biroul Județean USR Iași a acționat imediat și a solicitat ștergerea postărilor și comentariilor. Fapta rămâne și va fi sancționată corespunzător in următoarea ședință a Biroului Județean USR Iași”.

Mulțumim presei care a dezvăluit derapajele verbale ale membrului USR.”, se anunța USR Iași în comunicatul din 27 iulie.

De asemenea, deputatul USR Cosette Chichirău a emis în aceeași zi un comunicat de presă în care înfiera comportamentul consilierului Constantin Chiperi și se dezicea de acesta.

„Am zero toleranță pentru body shaming. ZERO.

De aceea, eu personal voi propune excluderea consilierului local USR care a făcut afirmații denigratoare la adresa femeilor.

Biroul Județean USR Iași a acționat imediat și a solicitat ștergerea postărilor și comentariilor.

Fapta rămâne și va fi sancționată corespunzător in următoarea ședință a Biroului Județean USR Iași.”, a scris Cosette Chichirău pe pagina sa de Facebook

Consilier local USR Ceplenița: „Puțiți a ceapă și atârnă slănina pe voi”

Tot scandalul a plecat după ce președintele USR din comuna Ceplenița i-a luat apărarea lui George Buhnici și i-a catalogat pe români drept umflați și leneși. Liderul USR din comuna ieșeană și-a exprimat disprețul față de persoanele supraponderale pe care le-a jignit într-un mod primitiv:” puțiți a ceapă și atârnă slănina pe voi”, ”doamne de peste o sută atârnându-le șaormele până la genunchi” și ”bărbați care nu se pot pișa din picioare din cauza burții”. Afirmațiile au fost făcute prin intermediul a două conturi de Facebook. Și totuși, chiar dacă au cerut clemență zero, nici unul din liderii USR Iași nu a luat vreo măsură împotriva celui care a făcut afirmațiile respective.

 

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here