Universitățile intră în război imobiliar. Miza: cantina din Târgușor Copou și un teren extrem de valoros

Război în toată regula între două universități ieșene. ”Cuza” și ”Agronomia” se bat în instanță pentru o proprietate imobiliară din zona Copou, compusă dintr-un teren în suprafață de 3000 metri pătrați și o clădire de 1.100 mp. Valoarea proprietății, potrivit experților, este de peste 1 milion de euro. Universitatea Alexandru Ioan Cuza a acționat în judecată Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară revendicând dreptul de proprietate asupra cantinei Târgușor Copou și a terenului de sub acest imobil. La sfârșitul lunii septembrie 2018, Universitatea Cuza a depus la Tribunalul Iași cecerea de chemare în judecată și documentele prin care dovedesc dreptul de proprietate asupra terenului și a clădirii.

Portivit documentelor depuse la instanță, în anul 1961, prin Decretul numărul 443, statul român a expropriat o suprafață de teren de aproximativ 22.000 metri pătrați în zona Copou, teren ce aparținea mai multor persoane fizice. Terenul a fost trecut în proprietatea statului și dat ulterior în administrarea Universității Cuza, iar persoanele fizice expropriate au fost despăgubite. Pe 13 ianuarie 1961, Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Iaşi emite autorizația de construire numărul 15, având ca obiect edificarea a trei cămine studențești și a cantinei Târgușor Copou de către UAIC. Pe data de 30 septembrie 1961, se încheie procesul verbal de recepție a lucrărilor pentru imobilul cantină în suprafață de 1.100 metri pătrați. În anul 1985, Ministerul Învățământului obligă Universitatea Cuza să cedeze cantina Târgușor și terenul aferent în suprafață de 3.042 mp  Institutului Agronominc Ion Ionescu de la Brad. Astfel, în februarie 1985, UAIC predă pe bază de proces verbal proprietatea din Copou către Institutul Agronomic. După Revoluție, în baza prevederilor legii educației, USAMV întabulează terenul clădirea și terenul ca și proprietar.

Viciu de procedură

Reprezentanții UAIC susțin faptul că USAMV a intabulat clădirea și terenul ca și proprietari deși nu aveau niciun drept. În cererea de chemare în judecată UAIC arată judecătorilor faptul că la data predării cantinei și a terenului către Institutul Agronomic, transferul de proprietăți între instituții ale statului era reglementat de decretul nr 409/1955. Astfel, potrivit articolului 1 litera a din decretul respectiv, transferul dreptului de proprietate a imobilelor între înstituții de stat aparțănând aceluiași for tutelar se poate face doar prin ordin al conducătorului instituției tutelare. Cu alte cuvinte, pentru ca transferul de proprietate al cantinei Târgușor și al terenului să fie valabil, ministrul învățământului trebuia să emită un ordin care să reglementeze acest fapt.

”Prin adresa numărul 1594 din 01.03.1985, Ministerul Învățământului a solicitat UAIC să comunice cererea de transfer în vederea pregătirii ordinului, însă documentul nu a mai fost emis de minister. Astfel, din punct de vedere legal imobilul nu a ieșit din patrimoniul UAIC, procesul verbal din data de 25.02.1985 fiind doar un drept de folosință nu unul de proprietate. USAMV a intabulat clădirea și terenul fără a fi îndreptățită”, susțin reprezentanții UAIC. Practic din cauza unui viciu de procedură, USAMV poate pierde dreptul de proprietate a cantinei.

Casetă text + foto Mihaela Onofrei

Rectorul Cuza: „Intenționăm să menținem cantina”

Ordonatorul de credite a Universității Cuza, prof. Mihaela Onofrei, ne-a precizat că documentele privind dreptul de proprietatea asupra terenului și a cantinei au fost descoperite recent, UAIC aflându-se într-un proces mai amplu de intabulare a proprietăților. Deși reprezentanții UAIC au încercat să redobândească imobilul din Copou pe cale amiabilă, după discuții și negocieri care au durat mai bine de un an și jumătate, s-a decis deschiderea unui litigiu civil la Tribunalul Iași.

”Imobilul (teren şi construcţie) ce face obiectul dosarului menţionat a aparţinut Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, astfel încât scopul promovării acţiunii din dosarul 5973/99/2018 îl reprezintă reîntregirea patrimoniului instituţiei noastre. Construcţia, în suprafaţă de 1100 mp, amplasată pe suprafaţa de teren de 3042 mp, a fost construită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în baza autorizaţiei pentru execuţia de lucrări nr. 15 din 13.01.1961, eliberată de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Iaşi, cu destinaţia „Cantină Târguşor Copou”. Intenționăm să menținem această destinaţie. Au existat discuţii preliminare cu USAMV, la inițiativa UAIC, în vederea rezolvării pe cale amiabilă a acestei situaţii, discuţii care au durat aproximativ un an şi jumatate. Nu am reușit să ajungem la o înțelegere astfel că am promovat această acțiune în justiție. ” ne-a precizat prof. Mihaela Onofrei.

Rectorul USAMV: „Cum vor hotărî judecătorii”

7 IAȘI a solicitat USAMV să  comunice un punct de vedere cu privire la acest litigiu. Răspunsul întocmit de avocatul Liviu Bran și transmis redacției este unul halucinant, desprins parcă din ”sinergia faptelor” și ”meandrele concretului” ale lui Ion Iliescu: ”Urmare a solicitării dvs, vă confirmăm existența dosarului indicat în care USAMV figurează în calitate de pârât reconvenient, însă având în vedere dispozițiile legale privind datele cu caracter personal și faptul că dosarul se află într-o fază încipientă, la acest moment nu vă putem transmite nicio informație legată de dosar”. Totuși, contactat telefonic, rectorul universității, Vasile Vîntu, ne-a dezvăluit strategia procesuală aleasă împreună cu avocatul Liviu Bran.

”Cum vor hotărî judecătorii așa vom face. Dacă zic că trebuie să o cedăm Universității Cuza o cedăm, dacă nu nu. Important este ca această cantină să-și păstreze activitatea în beneficiul studenților. Noi am căutat documente și la Ministerul Educației, dar nu am găsit nimic folositor. Noi sperăm că vom găsi o soluție salvatoare până la final”, a spus rectorul Vasile Vîntu.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here