Unde-i Rezistenta? Hashtag Mucles pentru angajarea lui Toader junior pe șestache la Cuza

Am privit de fiecare dată cu scepticism mișcările de strădă întru susținerea statului de drept asumate mai mult sau mai puțin de mișcarea civică informală Hashtag Rezist. Asta deoarece au fost situații mult mai grave în care organizațiile civice și societatea civilă erau la fel de îndreptățite să reacționeze și au preferat să tacă.

O astfel de situație pe care o am în vedere este celebrul caz Rarinca, cel al femeii achitate defintiv de justiție și condamnate ulterior în urma unui recurs dubios făcut de procurori, doar pentru că în acest dosar se constituise parte civilă vătămată Livia Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Singura concluzie la care am ajuns în urma acestei situații este că nu poți fi niciodată sigur pe o sentință definitivă favorabilă dacă    deranjezi un mahăr din justiție, că această sentință poate fi modificată oricând dacă vor „ei”, cei care sunt la butoane. Drepturile Marianei Rarinca au fost călcate pur și simplu în picioare și toată țara a tăcut,  „Mucles”.
Tot despre un mahăr din justiție voi vorbi și în rândurile de mai jos. Adică, despre Tudorel Toader, ministrul Justiției, care și-a angajat feciorașul pe șestache pe un post de asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, modificând inclusiv condițiile de concurs, astfel încât să se potrivească profilului lui Toader junior. Săptămânalul 7Est a descris în edițiille anterioare modul în care a fost aranjat acest concurs în favoarea lui Alexandru Toader precum și ascenciunea universitară fulminantă a feciorașului împins de la spate de protecția lui tăticu. P

e scurt, este vorba despre un caz evident de nepotism universitar demonstrat, iar așa-zisă societate civilă cu hashtag cu tot nu a avut nici o reacție. Nici măcar una din zecile de organizații neguvernamentale care primesc finanțare inclusiv din exterior nu a schițat vreo formă de protest. În jurul cazului s-a făcut doar vâlvă prin presa centrală și locală, iar după aceea subiectul a murit. Așa-zisa societate civilă nu s-a trezit nici măcar când ministrul pesedist al Educației, Liviu Pop, a validat golănia de la Cuza mimând o verificare legală și un control. Problema nepotismului în universități este la fel de gravă ca și modificarea legislației de pedepsire a corupților, deoarece acesta este unul dintre principalele motive pentru care tinerii geniali ai României părăsesc țara și nu se mai întorc.

Tot din cauza beizadelelor care populează de peste 25 de ani catedrele universitare, România nu are nicio universitate în topurile internaționale, iar cercetarea este mediocră. Prin urmare, așa-zisa societate civilă reacționează diferit la probleme de aceiași gravitate. Se vede că această duplicitate duce și la compromiterea victoriei de iarna trecută când au oprit modificarea legislației de pedepsire a corupților.
Tudorel Toader a propus ieri un pachet de modificare a legislației din Justiție care atacă la temelie sistemul judiciar. Iar acum nimeni nu spune nimic. Rezistența este în concediu la Mamaia.

Constantin Mazilu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here