Un oraș din zona de nord a Regiunii de Nord- Est a rămas încremenit în timp, cu clădiri vechi abandonate, cu străzi neasfaltate, dar și cu zone de comerț stradal, unde vânzătorii sunt nevoiți să expună marfa în condiții inumane. Orașul Ștefănești, județul Botoșani, urbe cu circa 6.000 locuitori se numără printre cele mai sărace comunități din nordul Moldovei, investițiile fiind la pământ.
Orașul Ștefănești, județul Botoșani, urbe cu circa 6.000 de locuitori, a ajuns să arate ca după război. Localitatea din nordul Moldovei din apropierea râului Prut, a rămas în urmă cu dezvoltarea, proiectele administrației locale fiind aproape inexistente. Orașul botoșănean nu a reușit să atragă proiecte de anvergură, iar miile de locuitori se zbat într-o sărăcie cruntă, urbea și satele componente fiind rămase în urma dezvoltării.
Imaginile dezastrului dintr-un oraș din Moldova
Orașul Ștefănești este condus de două mandate de liberalul Florin Buțura, perioadă în care localitatea pare că a bătut pasul pe loc. Drumurile din oraș și din jur au rămas neasfaltate vreme îndelungată, proiectele de infrastructură rutieră fiind demarate în acest an electoral. În plus, o serie de obiective precum apa și canalizarea, extinderea rețelei de iluminat public, un nou cămin cultural sau o amenajarea unei piețe agro-alimentare au rămas la stadiul de promisiune electorală în ultimii ani. Buțura a fost anterior și un mandat viceprimar în Ștefpnești, după care a candidat din partea PNL și a câștigat primăria cu o serie de promisiuni care s-au lăsat așteptate și care s-au regăsit și în actuala campanie pentru alegerile locale.
Oraș fără nici măcar un cămin cultural
Problemele celor din Ștefănești sunt destul de multe. Orașul Ștefănești nu are nici la această oră un spațiu dedicat activităților. Buțura a promis de două mandate ridicarea unui cămin cultural, proiectele fiind însă puse pe așteptare. Clădirile în care au funcționat cândva un astfel de cămin stau să cadă, fiind total abandonate. În nici unul din satele componente situația nu este mai bună, fie că este vorba de Bădiuți, Bubulești, Ștefănești-Sat sau Stânca. Patrimoniul local a fost lăsat de izbeliște, iar activitățile culturale sunt ca și inexistente. Culmea, și clădirea fostului cinematograf ”Prutul” a fost lăsată în paragină, deși reabilitarea imobilului se află pe lista de promisiuni a edilului liberal.
Talcioc ca pe vremea bunicii în Ștefănești! 50 lei pe zi pentru nimic
Orașul din Botoșani nu are nici la această oră o piață agro-alimentară, producătorii fiind nevoiți să își expună marfa în condiții insalubre. Actualul edil a promis de 8 ani că va realiza o astfel de piață, însă obiectul a rămas în continuare la stadiul de promisiune. În plus, oborul din localitate riscă să devină o sursă de infecție, condițiile în care este expusă marfa fiind total incredibile. Vânzătorii sunt nevoiți să achite și 50 lei pe zi pentru a vinde în talciocul din Ștefănești, în condițiile respective.
Primarul din Ștefănești: ”Ce să-i facem? E în regulă așa”
Primarul orașului, liberalul Florin Buțura, a arătat că sunt proiecte în derulare pentru care așteaptă fie finanțare, fie avizare. ”Căminul Cultural Ana Ipătescu este la CNI, e proiect făcut și așteptăm să vedem când pornim licitația. La Obor ce să-i facem? E în regulă așa. Dacă dumneavoastră știți un obor mai frumos, să-mi spuneți. E pietruit, e în regulă. Piața e de 30 ani, s-a reamenajat, e în regulă, s-a asfaltat. Avem o clădire nouă, facem licitație”, a spus Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești.