Patronul unei societăți din Iași a primit o amendă record de la Direcția Antifraudă, după ce inspectorii fiscali au constatat depășirea plafonului de numerar maxim admis. Firma ALD Class a fost sancționată cu 670.000 lei, iar administratorul societății contestă procesele verbale susținând că sunt nelegale. Inspectorii au constatat încălcarea limitei legale a plafonului de casă timp de 24 zile consecutive, fapt pentru care au sancționat firma de 24 de ori cu câte 10% din valoarea sumelor ce depășeau valorea de 50.000 lei. În contestațiile depuse la Judecătoria Iași, administratorul societății se autodenunță cu comiterea mai multor fapte penale pentru a fi exonerat de plata amenzii de 670.000 lei. ”În realitate, soldul din data de 11.11.2023 de 286.603 lei reprezintă un sold scriptic, care nu era în totalitate alcătuit din sume încasate efectiv și ținute în casierie în urma vânzării/cumpărării de produse. Cert este că la data de 11.11.2023, societatea nu avea în numerar, în casierie, suma de 286.603 lei pentru a se putea conforma reglementărilor legale și a depune în bancă suma de bani ce depășea plafonul prevăzut de lege.”, susține reprezentanții societății.
În primele zile ale lunii februarie 2024, un depozit de produse alimentare situat în bulevardul Poitiers a fost supus unui control inopinat de către Direcția Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. În urma verificărilor, inspectorii au constatat o diferență de 2.992 lei cu minus între banii existenți în casieria unității și sumele evidențiate în jurnalul de vânzări a casei de marcat. Întrucât reprezentanții societății nu au putut justifica lipsa sumei, ALD Class SRL a primit o primă sancțiune în valoare de 30.000 lei. În același timp, administratorul societății a fost invitat la sediul Direcției Antifraudă pentru a prezinta mai multe acte contabile. Inspectorii au solicitat firmei să prezinte registrele de casă ale societății pentru ultimele 6 luni anterioare controlului.
Amendă record de 130.000 euro !
Pe 5 februarie, administratorul societății, Liviu Ungureanu, s-a prezentat la sediul Direcției Antifraudă punând la dispoziția inspectorilor registrele de casă ale societății pentru perioada august 2023 – ianuarie 2024. În urma verificărilor s-a constatat că societatea a depășit plafonul de numerar maxim admis timp de 24 de zile. ”În perioada 11.11.2023 – 4.12.2023 operatorul economic ALD Class SRL a încălcat, în mod frecvent, zilnic, prevederile art. 4 indice 2 din legea 70/2015, respectiv societatea a înregistrat la sfârșitul fiecărei zile, un sold final de casă în numerar care depășește plafonul maxim admisibil de 50.000 lei.” se arată în procesul verbal de contravenție. Potrivit noilor reglementări fiscale, depășirea plafonului de casă se sancționează cu o amendă de 10% aplicată la suma ce excede valorii de 50.000 de lei pentru fiecare zi în care se constată această încălcare. Astfel, firmei ALD i-au fost aplicate 24 de sancțiuni în cuantum de 10% din valoarea sumei ce a depășit plafonul de numerar de 50.000 de lei. Conform fișei de calcul întocmite de inspectorii Antifraudă și anexate la procesul verbal, amenda aplicată firmei ALD Class a ajuns la 638.339 lei!
”Inspectorii antifraudă au comis un abuz”
Societatea contestă cele două procese verbale încheiate de către inspectorii Antifraudă. În privința amenzii de 30.000 lei aplicate pentru diferențele constatate între banii din casă și sumele evidențiate în jurnalul de vânzări al casei de marcat, societatea susține că ”deținea documentele justificative necesare pentru sumele retrase din casă” în procesul verbal fiind menționată o situație nereală. Reprezentanții societății susțin că inspectorii antifraudă nu au permis administratorului să prezinte documentele justificative pentru sumele ridicate din casă, astfel că amenda de 30.000 lei aplicată este nelegală.
În ceea ce privește amenda de 638.000 lei aplicată pentru depășirea plafonului zilnic de numerar, societatea oferă, într-o primă fază, o explicație hilară. Potrivit argumentelor avocaților, societatea nu trebuia sancționată pentru banii încasați anterior datei de intrare în vigoare a legii, dar care au fost menținuți în casierie după acea dată.
”Toate societățile comerciale de la nivel național care la data de 10.11.2023 aveau sute de mii de lei în casierie pentru că nu exista niciun plafon la această dată și nici o contravenție cu privire la acest aspect, să depună prin reprezentanții lor toate sumele care depășeau plafonul de 50.000 de lei în bancă prin casieriile acestora până la sfârșitul zilei lucrătoare de 11.11.2023, pentru a avea înregistrat un sold de 50.000 lei la data de 11.11.2023. O astfel de ipoteză ar fi presupus cozi interminabile la bănci și probabil ar fi generat un blocaj al sistemului. Este lipsită de logică o astfel de ipoteză și contrară ordinii de drept și reglementărilor legale care încă sunt în vigoare și se aplică înclusiv instituțiilor statului, care prevăd că legea produce efecte doar pe viitor. Atât timp cât sumele aflate în casieria unității la data de 11.11.2023 proveneau din raporturi juridice încheiate anterior acestei date, în cazul de față acte de vânzare-cumpărare de bunuri, considerăm că nu ar fi trebuit luate în calcul la stabilirea faptei contravenționale.” argumentează Mara Aftene, avocatul ce reprezintă firma ALD Class în fața înstanței.
Autodenunțul al patronului. Mai bine la pușcărie decât fără bani!
Pentru a scăpa de amenda de peste 130.000 de euro, administratorul societății susține în fața judecătorilor că, de fapt, soldul în numerar menționat în actele contabile nu exista în realitate și astfel nu ar trebui să fie sancționat. Argumentele lui Liviu Ungureanu pentru exonerarea de la plata amenzii de fapt îl incriminează că a efectuat mai multe operațiuni fictive în contabilitatea societății. Patronul societății recunoaște comiterea mai multor fapte de natură penală cu speranța că instanța îl va scăpa de amenda de peste 130.000 de euro. Cu alte cuvinte, omul de afaceri preferă riscul unei sancțiuni privative de libertate decât să plătească amenda de 638.339 lei!
”În realitate, soldul din data de 11.11.2023 de 286.603 lei reprezintă un sold scriptic, care nu era în totalitate alcătuit din sume încasate efectiv și ținute în casierie în urma vânzării/cumpărării de produse. Pe perioada de desfășurare a activității economice, subscrisa a folosit casa de marcat și pentru reglarea stocurilor în urma pierderilor, furturilor și deprecierii unor produse înregistrându-le ca vândute când în realitate nu se încasa prețul pe ele. Pentru că anterior legii 296/2023 nu exista nicio restricție cu privire la suma pe care o societate o putea avea în casierie, administratorul societății nu s-a preocupat să îl regleze. În aceste condiții a fost nevoie de timp mai mult pentru a găsi soluții pentru reglarea sumelor scriptice din casierie. După cum se poate observa, începând cu data de 4.12.2023, societatea a respectat cu strictețe prevederile legale, nedepășind plafonul prevăzut de lege, respectarea reglementărilor legale fiind caracteristică modului de desfășurare a activității economice a acestei societăți. Cert este că la data de 11.11.2023, societatea nu avea în numerar, în casierie, suma de 286.603 lei pentru a se putea conforma reglementărilor legale și a depune în bancă suma de bani ce depășea plafonul prevăzut de lege. În niciuna din zilele cuprinse în perioada 11.11.2023-4.12.2023 societatea nu a avut faptic, în casierie, sumele reținute în anexa 1 la procesul verbal.” se precizează în contestația depusă la Judecătoria Iași.
Rareș Neamțu