Un proiect imobiliar care propune construirea a mai multor blocuri cu regim de înălțime până la cinci etaje între zona de case din spatele cartierului I.C. Brătianu a stârnit revolta locuitorilor din Bucium. Aceștia s-au coalizat semnând o petiție comună pe platforma declic.ro, iar la sfârșitul săptămânii trecute și-au prezentat nemulțumirile la dezbaterea publică organizată în cadrul procedurii de aprobare a Planului Urbanistic Zonal. Proiectul imobiliar aparține firmei Tech Confort SRL, deținută de omul de afaceri Gavriil Miron. Zona de case sau de locuințe cu maxim două etaje ar urma să fie aglomerată cu blocuri pentru 700 – 800 de familii, în condițiile în care accesul rutier se face pe străzi subdimensionate care sugrumă traficul chiar și în prezent. În plus, toate străzile asigură acces doar către bulevardul Bucium, unul dintre cele mai aglomerate drumuri din municipiul Iași. Dezvoltatorul Tech Confort SRL nu se bucură de un renume favorabil, anterior fiind acuzat de locatarii blocurilor construite de acesta că i-a șicanat după ce au cumpărat apartamente pe care acesta nu a reușit să le intabuleze deoarece nu a respectat autorizația de construire.
Un proiect imobiliar derulat în zona Bucium a stârnit nemulțumirea vecinilor dezvoltatorului. Firma Tech Conform, administrată de Gavriil Miron, vrea să construiască mai multe blocuri pe parcelele de teren situate în perimetrul format de străzile Grigore T.Popa, I.C. Constantineanu și Petre Vancea. Doar că vecinii dezvoltatorului s-au arătat nemulțumiți de proiect și susțin că viitoarele blocuri vor aglomera și mai mult zona. Aceștia și-au expus nemulțumirile într-o petiție publică, unde au prezentat toate problemele și unde au expus soluțiile pe care ei le văd la noul proiect imobiliar inițiat de Tech Confort.
Blocuri cu 5 etaje într-o zonă de case
Firma Tech Confort SRL și firma Lexinton SRL au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea a 8 blocuri S(D) +P+5E, 3 blocuri S(D)+P+3E, 9 blocuri S(D)+P+2E+M și 7 clădiri cu regim de înălțime D+P+M unifamiliale. Proiectul imobiliar prevede construcții pe un teren de 27.864 mp, ceea ce a dus la o mobilizare a vecinilor. Dezbaterea publică asupra proiectului a avut loc ieri, pe 16 mai 2024, la primărie, unde vecinii au putut aduce obiecții. De altfel, oamenii și-au exprimat deja nemulțumirile cu privire la căile de acces, artere care sunt subdimensionate pentru proiectul propus de Tech Confort SRL. „Solicităm supralărgirea străzii Gr.T.Popa, la câte două benzi pe fiecare sens, deoarece această stradă în varianta actuală nu suportă descărcarea dinspre magazinul Lidl și strada Petre Vancea. De asemenea, trebuie precizat faptul că în zonă nu există stație de transport în comun și nici mijloace de transport în comun”, arată autorii petiției.
Dezvoltatorul promite că va face drumurile din jurul proiectului imobiliar
În schimb, în PUZ-ul depus la Primărie, dezvoltatorul arată că problema drumurilor este una neclară , dar că va trece la dimensionarea acestora pentru circulația autoturismelor și a pietonilor.
„Imobilele (terenurile- nr.) se află situate în extravilanul municipiului Iași. Imobilele sunt separare de drumurile: DE 4885/1 – drum de exploatare cu situație juridică necunoscută, DE 4904/1 – Str. Grigore T. Popa – drum neînscris în inventarul domeniului public sau privat al municipiului Iași, cu situație juridică necunoscută, DE 4832/2 – drum de exploatare cu situație juridică necunoscută, DE 4940 – str. Constantin Pop, drum public. În zona amplasamentului studiat, circulațiile auto nu sunt dimensionate corespunzător și nu au circulații pietonale. Se va avea în vedere configurarea acceselor auto și pietonale în zona studiată, asigurând legături mai fluente între sos. Bucium și str. Trei Fântâni”, promite dezvoltatorul proiectului.
Vecinii dezvoltatorului nu vor blocuri în jurul lor
Mai mult, locuitorii zin zonă arată că zona nu este pregătită pentru clădiri mai mari de etaj și mansardă, iar canalizarea actuală nu poate prelua noile apartamente ce vor fi ridicate. Oamenii mai susțin și că este nevoie de mult mai multe locuri de parcare.
„Solicităm ca atât proiectantul, arhitectul și Primăria să ia in considerare regimul actual de înălțime al blocurilor și a caselor existente în zonă, pentru a avea o dezvoltare urbană uniformă a zonei. Această petiție este împotriva contruirii în zonă cu regim mai mare de D+P+E+M. Rugăm și solicităm să se aibe în vedere faptul că nici canalizarea din zonă nu este dimensionată pentru a prelua numărul de apartamente și case propuse. Recomandăm și solicităm creeare de locuri de parcare suficiente pentru ca cei care vor locui în zonă să nu fie nevoiți să își parcheze mașinile în strada principală”, susțin oamenii din Bucium.
Dezvoltatorul: „Zona este într-o continuă dezvoltare. Sunt locuințe colective de trei etaje”
Pe de altă parte, dezvoltatorul susține că vecinătățiile sunt predispuse la regimuri de trei etaje, zona fiind într-o continuă dezvoltare, dar și că va aduce canalizarea din jur la dimensiunile necesare.
„Vecinătățile imediate ale amplasamentului reglementat sunt terenuri construite și neconstruite, aflate în intravilanul și extravilanul municipiului Iași. Zona este într-o continuă dezvoltare, având în vedere că în vecinătatea amplasamentului studiat se află edificate locuințe individuale, locuințe colective cu regim de înălțime D+P+3E, dar sunt și documentații urbanistice avizate sau în curs de avizare, pentru locuințe colective cu regim de înălțime D+P+3E”, a menționat investitorul în documentația PUZ.
Locuitorii din zonă cer grădinițe și magazine în cadrul proiectului imobiliar
Cei care stau în zona Bucium au cerut și ca dezvoltatorul să facă și spații de joacă pentru copii, să apară și spații verzi, parc, creșă, grădiniță, dar și magazine și birouri.
„Recomandăm creearea unei zone de tip parc și loc de joacă pentru copii pe o suprafață suficient de mare pentru a deservi zonei și numărului de persoane care locuiesc și vor locui în zonă. Recomandăm, de asemenea, mărirea spațiului verde și crearea unui parc compact expres evidențiat, având în vedere suprafața construită care se propune. Recomandăm a se propune proiectantului/arhitectului să ia în considerare de asemenea, construirea unei creșe, grădinițe expres evidențiate ca și clădire în PUZ, școală în zonă, precum și a spațiilor cu destinație mixtă: comerț, birouri, alimentație publică etc”, mai susțin locatarii în petiție.
Firma Tech Confort SRL susține, prin intermediul PUZ- ului că va ridica spații comerciale și posibil o unitate educațională.
„Beneficiarul SC Tech Confort SRL are în plan crearea unei zone destinate unui centru de cartier, pe o suprafață de teren de cca. 4000 mp, aflată la intersecția străzilor Petre Vancea, I.C. Constantineanu și Grigore T. Popa, în care se urmărește construirea unor spații de tipul: grădiniță, farmacie, spațiu comercial, alte funcțiuni necesare comunității din zonaă, care la momentul de față nu sunt”, susține dezvoltatorul.
CV-ul dezvoltatorului Tech Confort! Scandal cu cumpărătorii după ce nu a intabulat apartamentele construite
Firma care vrea să construiască în zona Bucium a fost implicată în mai multe scandaluri. Gavriil Mihai a ridicat unele blocuri, nu a putut intabula clădirile, însă a vândut apartamentele respective. Deși în autorizația emisă de primărie apăreau parcuri, parcări subterane și alte facilități, acestea nu au mai fost realizate. Clădirile nu au putut fi intabulate, iar oamenii care au plătit bani grei pe apartamente au cerut ca lucrurile să fie rezolvate. Gavriil Mihai le-a luat însă contoarele de gaz și electricitate și a căutat să-i dea afară din apartamente. Este vorba de trei blocuri cu un total de 80 apartamente, unde oamenii nu aveau contractele de vânzare- cumpărare, deși și-au plătit locuințele.
Vlad ROTARU
Când fenechiu a făcut blocuri de 10 etaje în fata, nimeni nu s-a revoltat. Acum când fac blocuri cu 5 etaje în spate revolta este gata. Nici măcar nu umbrește minicatedrala fenelista.