Un deținut cere 2 miliarde daune pentru că s-a îmbolnăvit de TBC

Din cauza condițiilor insalubre, a spațiilor supraaglomerate, a mâncării stricate și a lipsei de medicamente, un deținut aflat de opt ani de zile în spatele gratiilor, pentru tâlhărie cu violență, riscă să iasă acum din pușcărie, într-un coșciug, de patru scânduri. Vasile Șerban cere Statului Român, daune de 200.000 de lei, motivând, cu acte medicale, faptul că s-a îmbolnăvit de o boală gravă care-i pune viața în primejdie.

 “Am intrat în Penitenciarul Iași fără nici o problemă de sănătate și nu știu acum dacă mai ies viu de aici”, s-a plâns deținutul.

„Condițiile de detenție din Penitenciarul Iași încalcă normele europene în materie de închisori fiind de notorietate condamnările României la CEDO”. Așa își începe plîngerea împotriva Statului Român și a Administrației Naționale a Penitenciarelor, deținutul Vasile Șerban, aflat din 2010 în spatele gratiilor, în pușcăria situată pe str.  Dr. Vicol 10. Într-o cerere adresată Judecătoriei Iași, pușcăriașul, originar din satul Bălușești, comuna Icusești-Neamț, solicită despăgubiri în valoare de 200.000 de lei.

Bărbatul, în vîrstă de 40 de ani, condamnat la ani grei de detenție pentru tâlhărie cu violență, susține că s-ar fi îmbolnăvit grav de tuberculoză pulmonară, o boală pe care ar fi contactat-o chiar de la unul dintre colegii săi de cameră. Toate acestea s-ar fi întâmplat în urmă cu patru ani de zile, mai precis în 2014, din cauza condițiilor precare de detenție (supraaglomerare, mîncare stricată, instalații sanitare defecte, lipsa medicamentelor uzuale din cabinetul medical din pușcărie

“Am contactat o boală foarte grea de tuberculoză. Cred că m-am molipsit de la colegii mei de cameră, probabil unul dintre ei avea această boală. La intrarea în Penitenciarul Iași, și pot să demonstrez acest lucru, cu acte medicale, eram clinic sănătos, sub toate aspectele. Ulterior însă, am început să am niște probleme de natură gastrică și am fost diagnosticat cu tuberculoză. La aflarea acestei vești am suferit mult. Aceasta mi-a provocat o mare suferință mai ales pentru faptul că știam că tuberculoza este o boală deosebit de grea, o afecțiune infecțioasă și contagioasă”, s-a plâns deținutul Șerban.

“Statul este răspunzător pentru condițiile de trai din spatele gratiilor”

De altfel, actele medicale oficiale demonstrează faptul că, bărbatul, aflat de aproape 8 ani de zile în spatele gratiilor Penitenciarului Iași, a fost internat pentru investigații medicale de specialitate, dar și pentru tratament, la Spitalul din Tg. Ocna, în perioada 19 decembrie 2014 – 3 iulie 2015. Diagnosticele prezentate de medici au fost extrem de dure: tuberculoză, steatoză hepatică și nu în ultimul rând gastroduodenită cronică. În plângerea formulată împotriva Statului Român, și implicit a Penitenciarului Iași, apărătorul pușcăriașului, avocatul Sorin Gheorghe Perju a susținut că toți deținuții se află în grija statului și a organelor specializate ale acestuia, drept pentru care cei menționați în cauză trebuie să fie trași la răspundere.

Taxă judiciară de timbru de 5.105 lei

La final, Perju a solicitat înscrisuri de la Penitenciarul Iași, referitoare la evidența camerelor în care a fost cazat Vasile Șerban, de la începutul executării pedepsei și până în prezent. Mai mult, avocatul deținutului a cerut și o listă cu acei pușcăriași bolnavi de tuberculoză cu care ar fi fost cazat anterior clientul său.

Pentru aflarea adevărului, s-a cerut și efectuarea unei expertize medicale din care să rezulte afecțiunile de care a suferit Vasile Șerban în perioada detenției, momentul în care le-a dobândit precum și legătura de cauzalitate între îmbolnăvirea de tuberculoză pulmonară și neglijența instituției care l-a cazat pe deținut. Ca o ironie a sorții, la unul dintre termenele de judecată, magistrații i-au solicitat lui Șerban să plătească o taxă de timbru în valoare 5.105 lei. Ulterior, aceștia au revenit și i-au comunicat deținutului că are totuși posibilitatea legală ca să formuleze, în scris, o cerere de ajutor public judiciar, pentru acordarea unei scutiri de la plata taxei judiciare de timbru.

 

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here