Un copac s-a prabusit peste o masina. Primaria refuza sa deconteze daunele

Un echipaj de pompieri efectueaza manevre de eliberare a unui autoturism ce a fost lovit de un copac cazut pe carosabil, in sectorul 2 din Bucuresti, marti, 1 octombrie 2013. Mai multe strazi din Capitala au fost inundate, marti, in urma ploii torentiale si zeci de copaci rupti de vantul puternic au cazut pe carosabil si pe masini, peste 20 de autovehicule fiind avariate. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Proces inedit in justitie. Cunoscuta firma de asigurari Credit Europe Asigurari-Reasigurari SA (actualmente ERGO) a actionat in judecata Servicii Publice SA, si implicit Municipiul Iasi, din cauza unui arbore care s-a rupt din senin, zdrobind autoturismul unui asigurat. Evenimentul s-a petrecut pe str. Ciurchi 111, in vara anului 2015 iar masina ieseanului Mihai Grinea, parcata regulamentar langa Clinica de Dermatologie, a fost distrusa aproape in totalitate. Dupa ce a achitat toti banii pentru reparatiile  autoturismului, reprezentantii firmei de asigurari s-au indreptat apoi impotriva Primariei, edilul-sef fiind facut direct responsabil pentru ca nu le-a ordonat subalternilor sai taierea si toaletarea copacilor din zona. Juristii din Palatul Roznovanu isi apara seful si sustin ca pretentiile celor de la ERGO sunt neintemeiate. “Este o timida incercare de prejudiciere a bugetului autoritatii locale”, sunt de parere juristii lui Mihai Chirica.

 

Copacul s-a prabusit peste masina

 

Pe 20 iulie 2015, un autoturism marca Fiat Panda, cu nr. de inmatriculare IS-16-DOC, parcat regulamentar pe str Ciurchi 111, a fost distrus partial. Un arbore situat vis-à-vis de str Vasile Lupu, s-a rupt in doua, din senin, si s-a prabusit peste masina, zdrobind-o aproape in totalitate. Cercetarile efectuate atunci la fata locului au scos la iveala faptul ca autovehiculul apartine unui locatar din zona, pe nume Mihai Grinea. In momentul in care si-a gasit masina facuta praf, proprietarul s-a indreptat val-vartej catre sediul firmei de asigurari, respectiv Credit Europe Asigurari-Reasigurari. A urmat efectuarea tuturor procedurilor de rigoare privind achitarea bunului, in cele din urma masina Fiat Panda beneficiind de toate reparatiile capitale. Dupa ce au decontat toti banii pentru autoturismul ieseanului, juristii firmei de asigurari s-au indreptat impotriva Municipiului Iasi, si au cerut despagubiri. Timp de doi ani de zile, reprezentantii Palatului Roznovanu le-au dat cu flit celor de la firma de asigurari, moment in care acesia din urma s-au adresat magistratilor.

 

Paguba de 1.000 de euro

 

Intr-o plangere inaintata Judecatoriei, Credit Europe Asigurari, actualmente ERGO Asigurari, prin Societatea Civila de Avocati Chiric & Chiric, din Bucuresti, au solicitat obligarea Primariei Iasi, la plata sumei de 4.639 lei reprezentand costul reparatiei initiale a masinii asiguratului Mihai Grinea, suportat integral de firma de asigurari, precum si penalitati aferente calculate de la data producerii evenimentului. Mai mult, avocatii asiguratorului cer judecatorilor sa oblige Municipiul Iasi si la plata tuturor cheltuielilor de judecata.

De partea cealalta a baricadei, reprezentantii SC Servicii Publice Iasi arata ca atributiilor societatii sunt oarecum limitate deoarece notele de comanda si ordinele vin dinspre Municipalitate.

“Noi, in calitate de persoana juridica, nu avem nici un drept exclusiv de administrare, drepturile fiind limitate si expres stabilite printr-un contract de delegare. Municipiul Iasi nu a intocmit si transmis atunci catre noi, o nota de comanda pentru vreun arbore care necesita interventie in zona respectiva, asa cum impune contractul de delegare. La data producerii incidentului, un echipaj de la Servicii Publice si unul de la Inspectoratul Situatiilor de Urgenta (ISU) Iasi au intervenit pentru inlaturarea tuturor efectelor, respectiv ridicarea materialului lemnos. Pretentiile solicitate de cei de la firma de asigurari sunt total exagerate si neintemeiate intrucit nu sunt intrunite conditiile angajarii raspunderii societatii noastre in acest caz”, considera conducerea SC Servicii Publice Iasi, prin directorul-general Laurentiu Ivan.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here