Un barbat a fost impuscat in Coreea de Nord de frica unei contaminari cu COVID-19: „Militari nord-coreeni au varsat benzina pe corpul sau si l-au ars”

Fortele nord-coreene au executat prin impuscare un transfug sud-coreean – un barbat in varsta de 47 de ani care lucra in domeniul pescuitului -, care a intrat in apele teritoriale ale Coreei de Nord, dupa care au stropit corpul cu benzina si l-au ars, de frica unei contaminari cu noul coronavirus, a anuntat joi armata sud-coreeana.

Barbatul a disparut de la bordul unei nave de patrulare care naviga in apropierea Insulei Yeonpyeong, situata la frontiera, in vest, a anuntat intr-un comunicat Ministerul sud-coreean al Apararii, potrivit AFP.

„Barbatul purta o vesta de salvare”, a declarat pentru sursa citata un oficial militar, adaugand ca „circumstantele sugereaza ca (barbatul) avea intentia sa dezerteze”, insa fara sa prezinte vreo proba in acest sens.

Potrivit agentiei sud-coreene de presa Yonhap, barbatul a fost localizat de catre fortele nord-coreene si a fost interogat, de pe o nava, de catre un oficial care purta echipament de protectie.

„El a fost impuscat in apa”, a declarat oficialul militar citat.

„Militari nord-coreeni au varsat benzina pe corpul sau si l-au ars in apa”, a precizat el.

Ei ar fi incendiat cadavrul pentru a preveni riscul unei contaminari cu COVID-19, a declarat oficialul militar.

„SCANDALOS”

Potrivit Yonhap, care citeaza oficiali sud-coreeni, ordinul de a impusca barbatul sud-coreean a fost dat de „o aurotitate superioara”.

Ministerul sud-coreean al Apararii a condamnat acest act, pe care l-a denuntat drept „scandalos”.

„Avertizam in mod solemn Coreea de Nord cu privire la faptul ca ii revine intreaga responsabilitate a acestui incident”, subliniaza ministerul.

In iulie, un transfug nord-coreean care a fugit in Sud in urma cu trei ani s-a intors in Nord, reusind sa treaca in mod ilegal „linia de demarcatie”, care face oficiul de frontiera intre cele doua Corei.

In urma acestui incident, autoritatile nord-coreene au plasat in carantina orasul Kaesong, situat la frontiera, de teama ca transfugul era infectat cu noul coronavirus.

„ZONA-TAMPON”

Comandantul Fortelor americane in Coreea de Sud, Robert Abrams, a dezvaluit ca autoritatile nord-coreene au dat ordinul sa fie impuscate persoanele care incearca sa intre in tara dinspre China, pentru a impiedica o epidemie COVID-19.

O „zona-tampon” la frontiera a fost delimitata, iar militari din cadrul fortelor speciale sunt pregatiti sa deschida focul.

Phenianul a anuntat ca nu a inregistrat pe teritoriul sau niciun caz de COVID-19 pana in prezent.

Coreea de Nord si-a inchis frontierele la sfarsitul lui ianuarie, cand „exploda” epidemia COVID-19 in China, sima impus restrictii drastice populatiei nord-coreene – o izolare stricta a mii de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here