Ultima portiță de salvare pentru Florin Cîțu

Parlamentul va decide, prin vot secret cu bile, marțea viitoare, dacă demite Guvernul sau îl menține în funcție.

O largă majoritate formată din PSD, USR PLUS și AUR, se declară de neclintit și dacă parlamentarii celor trei partide se vor ține de cuvânt, Guvernul va pica.

Există o ultimă „portiță” de salvare pentru Cabinetul Florin Cîțu.

Parlamentarii PSD vor vota moțiunea de cenzură cu bilele la vedere, pentru a nu exista dubii. Social-democrații spun că nu se pot face de râs să lipsească de la propria moțiune de cenzură. Parlamentarii au primit de la centru ordin de „izolare la domiciliu” pentru a nu se îmbolnăvi cumva înainte de ziua votului, iar deplasările externe au fost amânate. În afara unor câteva cazuri de forță majoră care ar putea să apară, cei 157 de parlamentari PSD vor fi prezenți și vot vota pentru demiterea Guvernului.

Parlamentarii AUR votează și ei, tot la vedere, marțea viitoare, pentru dărâmarea Guvernului. Formațiunea va organiza în weekend propria „pre-moțiune de cenzură”, un protest în Piața Universității. AUR spune că dacă premierul vrea negocieri cu ei, să vină în stradă la acest protest. Liberalii îi cataloghează pe parlamentarii AUR ca fiind „extremiști”, „antivacciniști” și „antieuropeni”, iar premierul Cîțu nici nu vrea să audă de discuții cu acestea. Încă 43 de voturi, așadar, pentru demiterea Guvernului.

Singura răsturnare de situație ar putea veni din USR PLUS. Partidul are Congres și la finalul acestei săptămâni se va cunoaște numele noului președinte al formațiunii: actualul lider Dan Barna sau fostul premier Dacian Cioloș. Există voci în USR PLUS care spun că partidul s-ar putea scinda dacă va câștiga Cioloș. Alte voci din partid speculează că dosarul trimis de DLAF la DNA cu privire la Dan Barna ar putea avea legătură cu moțiunea de cenzură în sensul în care să le „înmoaie genunchii” celor din partid și să-i readucă la masa discuțiilor. Cert este că la nivel declarativ conducerea lărgită a partidului a decis în unanimitate să nu revină la guvernare dacă PNL nu schimbă premierul. Până acum, nu au existat parlamentari USR PLUS care să-și anunțe absența de la moțiune.

Liberalii așteaptă, astfel, să se termine Congresul USR PLUS pentru a încerca să refacă majoritatea de guvernământ. Este singura soluție acceptabilă pentru PNL.

În lipsa unui acord cu USR PLUS, partidul prezidențial e obligat să negocieze fie cu „dușmanul istoric” PSD, fie cu „extremiștii” AUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here