Firma care a construit ilegal un bloc de locuințe lângă podul Bucium a dat în judecată Primăria Iași pentru a obține de la aceasta un certificat de urbanism pentru „intrare în legalitate”, dar și despăgubiri de 800.000 lei. Inițial, firma administrată de Dragoș Iosub și Primăria Iași se aflau de aceeași parte a baricadei, însă după un proces deschis de Prefectură, autorizația de construire emisă de municipalitate a fost anulată. În 2016 și 2019, Primăria Iași a emis două autorizații pentru construirea unui bloc de locuințe colective, deși Planul Urbanistic Zonal prevedea construirea unei hale de producție. Deși odată cu deschiderea procesului de către Prefectură autorizația de construire a fost suspendată, dezvoltatorul a continuat lucrările și chiar a încheiat promisiuni de vânzare a apartamentelor. Acum însă, apartamentele nu pot fi intabulate pentru că autorizația a fost anulată. Primăria Iași refuză să mai emită orice document pentru intrarea în legalitate, iar cumpărătorii au rămas cu ochii în soare.
Firma 3I Teknik SRL, administrată de Dragoș Iosub, a construit ilegal un bloc de două etaje în zona podului Bucium. Planul Urbanistic Zonal permitea construirea unei hale de producție, însă Primăria Iași a emis autorizație pentru un bloc de locuințe.
După un proces în instanță inițiat de către Prefectura Iași în 2020, documentele au fost anulate. Acum, firma încearcă să obțină un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate cu modificarea proiectului, pentru ca ulterior să obțină și o nouă autorizație de construire.
Însă, din 2019 și până în prezent, deși autorizația de construire era suspendată ca urmare a procesului deschis de Prefectură, dezvoltatorul a încheiat promisiuni de vânzare pentru apartamente cu diverși clienți. În cele din urmă, aceștia au cerut banii înapoi, iar Iosub a fost strâns cu ușa.
Aflată la rândul ei într-o situație disperată, firma 3I Teknik SRL a cerut recent magistraților ieșeni obligarea Primăriei Iași la anularea certificatului de urbanism prin care a fost respinsă solicitarea de intrare în legalitate privind modificarea proiectului.
Dezvoltatorul vrea aproape 800.000 lei de la primărie
3I Teknik SRL a dat în judecată Primăria municipiului Iași, solicitând anularea certificatului de urbanism emis în noiembrie 2023. Firma lui Dragoș Iosub a cerut și obligarea primarului la emiterea unui nou certificat de urbanism pentru „intrare în legalitate” pentru construcția amplasată pe Șos Nicolina, nr.39. Acesta a mai solicitat și obligarea autorității locale la plata a 10.000 lei pe zi ca penalități, dar și daune materiale de 767.400 lei, adică valoarea proiectului investiției, autorizat de primărie de trei ori.
În luna februarie a acestui an, primăria a eliberat certificatul de urbanism nr. 2804/2023, prin care a fost respinsă solicitarea de intrare în legalitate, motivat de faptul că „pe amplasament nu există documentații de urbanism de tip PUZ aflate în termen de valabilitate și nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate”.
Firma lui Iosub a formulat și o plângere prealabilă împotriva certificatului de urbanism prin care i-a fost respinsă cererea de intrare în legalitate, însă Primăria Iași nu a emis niciun răspuns.
Cronologia unei combinații de sute de mii de euro
În martie 2015 a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local pentru Omega Tub SA privind construirea unei hale de producție și sediu firmă pe terenul din Bulevardul Socola FN (fundac). În octombrie 2016 a fost emisă o autorizație de construcție pentru ridicarea unui imobil de locuințe colective, conform PUZ cuprins în HCL din 2015. 3I Teknik SRL a cumpărat terenul în 2018 și a preluat toate obligațiile. În aprilie 2019, 3I Teknik SRL a primit o autorizație de construire 388/2019 pentru continuarea unor lucrări , iar la 31 mai 2019 a fost anunțată începerea acestora. În octombrie 2019 se emite autorizația de construire nr. 1289/2019 pentru „modificarea proiectului în curs de execuție: construire locuințe colective conform PUZ aprobat prin HCL în 2015”
Afacerea a fost anulată în instanță. Între timp, blocul a fost ridicat
În octombrie 2020, prefectul solicită Tribunalului Iași anularea autorizației de construcție emisă în 2016, motivând că aceasta depășește conținutul PUZ aprobat referitor la funcționalitatea admisă și calculul indicatorilor urbanistici ce țin de procentul de ocupare a terenului (POT) și coeficientul de utilizare a terenului (CUT). Prefectul a cerut constatarea nulității absolute a autorizațiilor de construire din aprilie 2019, obținută în scopul continuării lucrării inițial autorizate și a celei pentru modificarea proiectului în curs de execuție. Doar că Prefectura a depus cererea la câteva luni după sesizări, perioadă în care Iosub ridicase deja blocul. În 2023, o sentință a Curții de Apel Iași duce la anularea autorizației de construire eliberate 1289/ 2019 privind modificarea proiectului în curs de execuție și a respins capătul de cerere privind anularea autorizației din 2016, care și-a pierdut valabilitatea, și a celei cu nr 388/2019. Firma motivează că a depus în mai 2023 o solicitare privind emiterea unui certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate/modificare proiect, cerere care a fost soluționată prin emiterea certificatului de urbanism contestat de societate.
Dezvoltatorul a dat vina pe primărie: vrea să primească hârtiile de modificare a proiectului
Dragoș Iosub susține că magistrații au anulat doar autorizația 1289/2019, cea privind modificarea proiectului, în vreme ce autorizația din 2016 nu mai este valabilă. Astfel, susține administratorul firmei, autoziația 388 din aprilie 2019, în baza căreia au început lucrările, era valabilă la data depunerii cererii pentru emiterea certificatului de urbanism. Iacob susține că a depus cererea pentru un certificat de urbanism privind modificarea proiectului în curs de execuție. Acesta mai susține că documentul 2804/2023 prevede doar intrarea în legalitate nu și modificarea proiectului. Iacob arată că primăria a emis acel certificat de respingere pe motiv că pe terenul său nu există documentații de urbanism, care erau însă valabile. Iosub arată că vina este a primăriei, cea care a emis trei autorizații cu încălcarea documentelor de urbanism. Firma cere instanței ca primăria să emită actele de care are nevoie, tocmai pentru că din cauza acesteia au fost anulate inițial autorizațiile eliberate anterior.
„Întrucât SC 3I Teknik SRL este în această situație chiar din cauza emiterii de către pârâta unor acte administrative pe care instanța le-a considerat nelegale, acestuia îi revine atât culpa administrativă cât și obligația de a remedia această situație”, se arată în cererea de chemare în judecată.
A construit ilegal, sprijinit de primărie! Cifră de afaceri 0
Legislația în vigoare prevede faptul că autorizația de construire se suspendă în momentul în care Prefectura atacă documentul în instanță. Practic, din acel moment dezvoltatorul trebuia să oprească toate lucrările. În realitate, 3I Teknik SRL a continuat să construiască în toată această perioadă, ba chiar a scos și apartamentele la vânzare. Primăria lui Chirica, în loc să sesizeze Parchetul pentru că dezvoltatorul a construit ilegal, a făcut demersuri pentru a ajuta 3I Teknik să intabuleze blocul! Mihai Chirica și arhitectul sef au semnat la vremea respectivă o adresă către Inspectoratul de Stat în construcții prin care notifica finalizarea lucrărilor la blocul ilegal, procedură prealabilă recepției și edificării construcției. După izbucnirea scandalului au dat înapoi și așa s-a ajuns la emiterea hârtiei prin care i s-a refuzat dezvoltatorului intrarea în legalitate pentru modificarea proiectului. În ultimii doi ani, 3I Teknik SRL a avut 0 cifra de afaceri, a acumulat datorii de peste 3.000.000 lei și a avut înregistrat un singur angajat.
Vlad ROTARU