Tunul Mafiei Chirica – PNL a trecut de ultima semnătură. Primăria a rămas cu un teren în paragină, imobiliarii cu un proiect de milioane de euro

La mijlocul lunii trecute, Primăria Iași a emis autorizația de construire pentru turnul cu zece etaje ce va fi construit pe un teren de 3.300 mp la care municipalitatea a renunțat în schimbul unei suprafețe de doar 1.200 mp, neconstruibilă @ Firma G&R Imobiliar Group SRL deține acum un teren evaluat la 4.000.000 de euro, în vreme ce a cedat municipalității o bucată de pământ pentru care a plătit nici măcar 100.000 de euro @ Pretextul schimbului de terenuri a fost necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea din cauza numărului mare de decese, dar după patru ani de la realizarea tranzacției Primăria Iași nu a amenajat nici măcar un loc de veci pe suprafața primită la schimb @ La conferința de presă la din 21 noiembrie, 7IAȘI l-a întrebat pe primarul Mihai Chirica dacă a semnat autorizația de construire și de ce nu a fost extins cimitirul pe terenul primit la schimb @ Chirica a tratat întrebările „la mișto”: „Locurile de veci nu se amenajează, se utilizează” @ În 2019, la momentul realizării schimbului de terenuri, patronii G&R Imobiliar Group SRL au fost filmați la o întâlnire la un  restaurant cu Costel Alexe @ Anterior, consilierii PNL votaseră împotriva schimbului @ După, întâlnirea lui Alexe, s-au răzgândit și au aprobat hotărârea @ Tot după parafarea schimbului de terenuri, în firmă a intrat asociat și Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava @ DNA a investigat cazul, dar a clasat dosarul, procurorul susținând că nu se poate demonstra diferența de valoare dintre cele două terenuri

Mihai Chirica a avut ultima semnătură în Afacerea Eternitatea, un tun imobiliar de milioane de euro cu un teren oferit de Primăria Iași unei firme private la schimb cu o suprafață neconstruibilă, de două ori mai mică, din vecinătatea Cimitirului Eternitatea. Primarul a semnat autorizația de construire pentru turnul cu zece etaje pe care firma G&R Imobiliar Group SRL vrea să-l construiască pe terenul de 3.300 metri pătrați din Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia.

Autorizația a fost eliberată pe 16 noiembrie, după cum reiese din informațiile publicate ieri pe site-ul Primăriei Iași.

„Se realizeaza o cladire cu functiunea de locuinte colective, spatii comerciale, spatii servicii si birouri. Numar total de apartamente = 154 apartamente, din care 47 apartamente cu 1 camera, 86 apartamente cu 2 camere si 21 apartament cu 3 camere. Suprafata desfasurata construita totala =18716.5 mp. Regimul de inaltime = 2S+P+10E”, sunt câteva dintre informațiile făcute publice de către municipalitate în dreptul autorizației eliberate la solicitarea firmei G&R Imobiliar Group SRL.

Primăria a renunțat la un teren care acum valorează 4 milioane de euro. Chirica face mișto

G&R Imobiliar Group SRL a pus mâna pe terenul din Cicoarei în urma unui schimb de terenuri realizat cu Primăria Iași în 2019. Afacerea a fost descoperită de 7IAȘI și a făcut obiectul mai multor scandaluri de presă, dar și a unui dosar penal instrumentat de DNA. Pentru terenul de peste 3.300 metri pătrați de lângă Spitalul Arcadia, firma deținută la acea vreme de Gheorghe Dochițanu și Constantin Melinte a oferit la schimb o suprafață de doar 1.200 mp lângă Cimitirul Eternitatea. Terenul este neconstruibil, accesul realizându-se doar pietonal.

Acum terenul din Cicoarei valorează aproximativ 4 milioane de euro, aflându-se deja în portofoliul unor agenții imobiliare în vederea vânzării.

La conferința de presă din 21 noiembrie, 7IAȘI l-a întrebat pe primarul Mihai Chirica despre autorizația de construire pe care acesta o semnase cu doar câteva zile înainte. Acesta a pretins că nu știe despre ce este vorba și că nu cunoaște numele firmei, deși anterior fusese audiat de DNA în legătură cu schimbul de terenuri.

„Mai spuneți… La ce firmă? Nu știu, da’ ce probleme ar fi, că nu realizez? Nu știu, am să studiez”, a răspuns Mihai Chirica.

În 2019, pretextul pentru realizarea schimbului de terenuri dintre Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL a fost necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea din cauza numărului mare de decese. Însă, după preluarea terenului, municipalitatea nu a extins cimitirul și nu a amenajat vreun loc de veci.

7IAȘI l-a întrebat pe Chirica de ce, însă, acesta a continuat în aceeași notă ironică.

„Locurile de veci nu se amenajează, se utilizează… Suprafața de teren este data la administratorul cimitirului, adică la SPI (SC Servicii Publice Iași SA – n.r.) și funcție de solicitări… Din păcate se va umple. E dată, e gata, e dată spre ce spuneți dumneavoastră…”, a fost răspunsul primarului.

Tunul imobiliar sub binecuvântarea PNL

Proiectul de realizare a schimbului de terenuri pentru așa-zisa extindere a Cimitirului Eternitate a fost susținut de către primarul Mihai Chirica în mai multe ședințe ale Consiliului Local din 2019, însă acesta fusese respins, consilierii PNl votând împotrivă.

Situația s-a schimbat, iar câțiva consilieri PNL s-au răzgândit la următoarea ședință, proiectul fiind în cele din urmă aprobat. Coincidența face ca în aceeași perioadă, Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului și președinte al PNL Iași, să se întâlnească la masă cu patronul G&R Imobiliar Group SRL, Gheorghe Dochițanu. O înregistrarea video de la această întâlnire a fost publicat în exclusivitate de 7IAȘI.

Legăturile firmei G&R Imobiliar Group SRL cu PNL au devenit și mai evidente după parafarea  contractului de schimb de terenuri, când în firmă a intrat asociat și Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava, Dan Niță.

DNA a investigat afacerea, dar procuroarea Andreea Nica, care a preluat dosarul după ce a fost detașată de la Iași la structura centrală, a dispus clasarea cauzei. Motivarea soluției a fost că nu poate fi dovedit un prejudiciu, deoarece cele două terenuri care au făcut obiectul shimbului au valori apropiate.

Tudor LEAHU

 

1 COMENTARIU

  1. A se vedea extinderea orașului spre Cicoarei special pentru tunurile lui Alexe și comp. Toți consilierii împrumută bani în draci nefiind în stare sa acopere din venituri nici măcar încălzirea pentru săraci și instituții. Dar dam bani din împrumuturi pentru sprijinul mafiei lui Alexe. Rușine consilierilor PNL, PSD, usr. Chiar unde este șosoaca sau penibilul de la usr sau chiar trebuie sa lăsăm acești nenorociți de consilieri sa înglobeze în datorii pe următorii 20 de ani orașul? Unde sunt vocile rațiunii? Au fost și ele hrănite cu indestulare și sunt puse la somn. Popa doarme sub dosarul de la letcani. Noapte buna fraierilor acceptați și votați PNL sau PSD pentru noi țepe tematice depou, căldură, cărbune, gaz, cicoare – blocuri – cartiere. Dragi tovarăși comuniști în frunte cu soso propuneți o naționalizare a terenurilor, nu îl mai lăsați pe Alexe și omul lui de la ocpi sa împartă dreptatea funciară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here