Noul Plan Urbanistic General (PUG) aflat în lucru la Primăria Miroslava este croit special pentru interesele imobiliare ale familiei primarului PNL Dan Niță @ Terenurile cumpărate chiar de la Primărie de către fiul edilului, Bogdan Niță, își sporesc astfel valoarea, devenind construibile @ În proiectul viitorului PUG, intravilanul comunei se extinde în mod curios printr-un coridor care se oprește exact după domeniul cu lac al familiei Niță @ Văzut de sus, terenul pe care se extinde intravilanul comunei are forma unei peninsule, a unei fâșii izolate de pământ @ În prezent, terenul lui Bogdan Niță are categoria de folosință „pășune” și „acumulări stătătoare”, iar trecerea acestuia din extravilan în intravilan ar însemna proceduri birocratice extrem de greoaie, dar și costistitoare @ „Dacă trecerea în intravilan a terenurilor pășune se face prin PUG, la inițiativa primăriei, atunci nu se mai plătește taxa pentru Fondul de Ameliorare, care este aproximativ 3 lei/mp. Dacă se face prin PUZ, proprietarul trebuie să plătească”, explică procedura un specialist în dezvoltare urbană @ Bogdan Niță, fiul primarului, a cumpărat de la primărie 3,3 hectare de teren, iar costurile pentru trecerea pământului în intravilan ar fi imense: taxe speciale, bani pentru PUZ, avize, aprobări etc. @ Vecin cu Niță, pe același culoar care urmează a fi introdus în intravilanul comunei, este omul de afaceri Daniel Vătavu, care a concesionat pentru 49 de ani malul unui lac @ Obiectul declarat al contractului este hilar: „amenajare mlaștină necesară înmulțirii unor pești pe cale de dispariție” @ Noul PUG a stârnit nemulțumiri și printre investitorii imobiliari care dețin terenuri în zonă @ „Cum s-a stabilit că pe acest culoar care duce taman în terenul lui Niță se va face dezvoltarea urbană în următorii zece ani. De ce nu și mai la stânga sau mai la dreapa? Se vede din avion care este intenția”, spune unul dintre proprietarii din zonă
Noul Plan Urbanistic General comandat de Primăria Miroslava prevede trecerea în intravilan a unor terenuri deținute de către familia primarului Dan Niță, dar și de către oameni de afaceri apropiați ai acestuia. Proprietățile devin astfel construibile, iar valoarea pe piața imobiliară crește de câteva ori. Terenurile pot fi trecute din extravilan în intravilan doar prin realizarea PUG, atribut exclusiv al autorității locale, sau prin PUZ, care poate fi realizat și la inițiativa proprietarului, care suportă însă și costurile aferente, deloc neglijabile.
Trecrea terenului din extravilan în intravilan prin realizarea PUG îl scutește pe proprietar de cheltuieli foarte consistente, dar și de parcurgerea unor proceduri, care pot fi și sortite eșecului.
Intravilanul se extinde pe o fâșie de pământ, special pentru terenul lui Niță
La Miroslava, propunerea de extindere a intravilanului, PUG-ul comandat de primărie cuprinde și o fâșie îngustă de pământ, care se oprește imediat după proprietatea familiei Niță. Terenurile de pe această fâșie sunt deținute doar de câțiva proprietari: Primăria Miroslava, biserica din localitate, Grupul Școlar Agricol „M. Kogălniceanu” și alte trei persoane fizice. Dintre proprietarii persoane fizice, cea mai mare suprafață de teren, peste 33.000 de metri pătrați, aparține lui Bogdan Niță, fiul primarului Dan Niță.
În 2020, acesta a cumpărat terenul de 3,3 hectare de la Primăria Miroslava, la un preț derizoriu. Terenul care cuprinde și un luciu de apă a devenit un domeniul de lux al familiei primarului, cu o vilă, pontoane, anexe etc. Întregul domeniu a fost vândut de către Primăria Miroslava lui Bogdan Niță fără licitație și la un preț derizoriu de aproximativ zece ori mai mic decât cel al pieței, doar 1,6 euro/mp.
În acte, pe teren a fost construită doar o simplă anexă agricolă de 98 mp, însă în realitate este vorba de o vilă ridicată pe malul apei cu mai multe pontoane către lacurile care o înconjoară. Accesul în zonă este interzis, locul fiind foloist îndeosebi pentru petrecerile private ale familiei Niță.
Vecinul lui Niță, prins și el în PUG, are afaceri de peste 7 milioane de euro cu Primăria Miroslava
Fâșia pe care Primăria Mirsolava încearcă să o introducă prin noul PUG în intravilan se suprapune și cu o altă proprietate cu deschidere la lacurile din zonă. Este vorba despre un teren de aproape 4 hectare, concesionat de la Primăria Miroslava de către firma Ezăreni Turism SRL. Societatea comercială este controlată de către Elena Vătavu, soția lui Daniel Vătavu, proprietarul firmei Lucimar SRL, partener de tradiție al Primăriei Miroslava. Mai precis, în ultimii cinci ani, firma Lucimar SRL a primit în urma unor proceduri, încredințări directe sau licitații, contracte în valoare totală de peste 7,5 milioane euro. Firma lui Vătavu a fost bună la toate: lucrări pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, rețele electrice și de iluminat public, amenajări de terenuri etc.
În 2014, Ezăreni Turism SRL a concesionat de la Primăria Miroslava, pentru 49 de ani, teren și luciu de apă ce însumau aproximativ 15 hectare. Obiectul contractului a fost „amenajare mlaștină necesară înmulțirii unor pești pe cale de dispariție”. După doar șase luni, firma a cerut Consiliului Local Miroslava să aprobe modificarea contractului de concesiune, mai precis diminuarea suprafeței concesionate cu 10 hectare, reprezentând exclusiv luciul de apă. Consiliul Local a acceptat, iar firma Ezăreni Turism SRL a rămas doar cu terenul de pe malul lacului. Evident însă, obiectul contractului, înființare „mlaștină pentru înmulțirea peștilor pe cale de dispariție”, nu-și mai mai găsea justificare. Nu se poate mlaștină fără apă! Însă, prin acest artifciu, firma lui Vătavu a scăpat de plata redevenței pentru luciul de apă, dar a rămas cu terenurile de pe mal care îi asigurau deschiderea la lac.
PUG-ul salavator: valoarea terenului lui Niță crește de câteva ori
Trecerea terenului din extravilan în intravilan echivalează pentru Niță junior cu o creștere de câteva ori a valorii imobiliare a domeniului său. Dacă noul PUG nu ar cuprinde și terenul său, singura soluție pentru trecerea în intravilan o reprezenta realizarea unui PUZ pe propria cheltuială. În plus, nimeni nu poate oferi garanția reușitei unui astfel de demers, existând posibilitatea ca PUZ-ul să fie respins în urma votului politic din Consiliul Local.
În același timp, terenul pe care Bogdan Niță îl deține este inventariat ca „pășune”, iar astfel de suprafețe nu pot fi scoase din circuitul agricol decât cu costuri financiare însemnate și cu aporbări speciale ale instituțiilor subordonate Ministerului Agriculturii, în speță Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice și Direcția pentru Agricultură.
Însă, dacă trecerea terenului în intravilan se face prin PUG, la inițiativa primăriilor, aceste proceduri sunt scutite de taxe.
„Dacă trecerea în intravilan a terenurilor pășune se face prin PUG, la inițiativa primăriei, atunci nu se mai plătește taxa pentru Fondul de Ameliorare, care este aproximativ 3 lei/mp. Dacă se face prin PUZ, proprietarul trebuie să plătească”, a declarat un specialist în dezvoltare urbană consultat de 7IAȘI.
De asemenea, investitorii din domeniul imobiliar consideră că propunerea de extindere a PUG a fost întocmită special pentru a crește valoarea unor terenuri controlate de familia Niță, dar și de oameni de afaceri din anturajul primarului.
„Cum s-a stabilit că pe acest culoar care duce taman în terenul lui Niță se va face dezvoltarea urbană în următorii zece ani. De ce nu și mai la stânga sau mai la dreapta? Se vede din avion care este intenția”, spune unul dintre proprietarii din zonă.
Cum a luat Niță jr. terenul de la Primărie. Cuiul lui Pepelea: o „anexa agricolă”
Afacerea s-a perfectat în două etape. Bogdan Niță a concesionat terenul, după care, sub pretextul că pe teren s-a edificat o „anexă agricolă”, Primăria Miroslava a vândut direct, fără licitație, terenul în suprafață de 3,4 hectare. Deși legea, acordă un drept de preemțiune concesionarului pentru terenul aferent construcției, funcționarii Primăriei Miroslava au întocmit documente pentru vânzarea directă, fără licitație, a întregii suprafețe de teren pe care sunt mai multe lacuri.
Într-un timp record, la numai două săptămâni de la depunerea cererii de cumpărare, funcționarii Primăriei Miroslava au întocmit toată documentația: referate, evaluare etc. Cererea lui Bogdan Niță a fost depusă pe 11 septembrie 2019 și a primit rezoluție chiar de la tătăl său, primarul Dan Niță: „doamna secretară pentru ședința de CL”.
Niță jr. a argumentat solicitarea motivând că a concesionat terenul din anul 2015 și că între timp a edificat pe teren o „anexă agricolă” în suprafață de aproximativ 100 metri pătrați.
Tudor LEAHU
Nenea NITA, ai aviz de gospodarire a apelor pentru IAZ, dar aviz de amplasament, iar dupa construirea lui ( a Iazului) ai obtinut Autorizatie de gospodarire a apelor conform Legii Apelor nr. 107/1996 ????? „amenajare mlaștină necesară înmulțirii unor pești pe cale de dispariție”, or fi rechini tip „SPAGARINIS HIENIS”pe care incearca DNA sa ii termine de peste 30 de ani , dar are mult de munca!! Oare ce o fi cacut garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean IASI, , SGA IASI, A.B.A.IASI !! Sa va desfiinteze CIOLACA, ca ati frecat menta ani de zile !!