Tun de 1 milion de euro al viceprimarului Harabagiu. Terenul soacrei, mutat de la Miroslava lângă Spitalul Regional

Soacra viceprimarului Gabriel Harabagiu a devenit în urmă cu două săptămâni, proprietara unei suprafețe de 1,5 hectare de teren pe Moara de Vânt, chiar lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență  Fișa de punere în posesie a fost întocmită de Primăria Iași la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul din Moara de Vânt al Spitalului Regional de Urgență  Luna trecută, pe 20 noiembrie, soacra viceprimarului a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude moștenitoare cu doar 73.000 de euro Primăria a promis ca va moderniza infrastructura din zonă pentru ridicarea spitalului, astfel încât în câțiva ani proprietatea luată de famillia „vicelui” va valora câteva milioane de euro  Și astăzi, pe piața liberă terenul luat de Maria Țamboi, soacra vicelui, valorează cel puțin 1 milion de euro

Sforarul șef din Palatul Roznovanu a dat recent lovitura. Pe principiul „cine împarte, parte-și face”, familia viceprimarului Gabriel Harabagiu a reușit recent să smulgă din patrimoniul primăriei o suprafață de teren care valorează cel puțin 1 milion de euro pe piața liberă. Terenul se află în municipiul Iași, pe Moara de Vânt, nu departe de amplasamentul viitorului Spital de Urgență. Este lesne de bănuit că, după ce va fi construit acest spital, familia vicelui Harabagiu va deține o proprietate care a cărei valoare va fi de câteva milioane de euro.

O moștenire de pe la Miroslava

Pentru a pune mâna pe cele 1,5 hectare de teren, Harabagiu s-a  folosit de o „moștenire”, mai exact de un dosar de retrocedare a cărei istorie începe undeva în anul 1993. Atunci, rudele soacrei viceprimarului au depus cerere de retrocedare pentru o suprafață de 2 hectare. Cererea de retrocedare a fost formulată de Minodora Vătămănescu, Radu Mihai D. Țăran, Dănuț D. Țăran și Paula D. Țăran. Terenul revendicat de aceste persoane, rude ale Mariei Țamboi, se afla undeva la granița dintre municipiul Iași și Miroslava. Din documente nu reiese clar dacă „moștenirea” se afla pe teritoriul municipiului Iași sau al comunei Miroslava. Cert este că din cele 2 hectare, respectivii moștenitori au primit 0,5 hectare pe șes Bahlui în zona Cicoarei. Comisia locală de fond funciar a motivat la vremea respectivă că nu poate retroceda întreaga suprafață, deoarece terenul se află încă în administrarea unei societăți agricole din Miroslava, mai exact SCA Miroslava SA. Pe alte documente se arată că terenul s-ar fi aflat înainte de anii 50′, când a fost confiscat de regimul comunist, pe „moșia Iași” și cel mai probabil acest detaliu a fost folosit ca argument astfel încât familiei să-i fie retrocedată diferența de 1,5 hectare pe raza municipiului.

Moștenitorii au vrut despăgubiri

Modul în care familia vicelui Harabagiu s-a ales cu această proprietate ridică multe semne de întrebare, deoarece în anul 2003 rudele Mariei Țamboi au înaintat primarului municipiului Iași o cerere prin care solicită ca pentru suprafața de 1,5 hectare de teren să primească despăgubiri.

„Subsemnații Vătămănescu Minodora, Țăran Dănuț, Țăran Mihai Radu moștenitori ai defunctului Țăran Gavril solicităm prin prezenta radierea din Anexa 36 la SC Agricola Miroslava întrucât vechiul amplasament al terenului pe care îl moștenesc se află în prezent în administrarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă. Față de această situație, solicităm despăgubiri în temeiul prevederilor legale”, se arată în cererea depusă de moștenitori.

În consecință, în urma acestei cereri, Comisia locală de fond funciar decidă să-i înscrie pe moștenitori în tabelele anexei speciale care prevedea acordarea unor despăgubiri urmașilor persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate de regimul comunist și care nu pot fi retrocedate în natură. Respectivele despăgubiri sunt acordate astăzi prin intermediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Între timp Harabagiu devine mare politician

În această perioadă, ginerele doamnei Maria Țamboi, actualul viceprimar Gabriel Harabagiu, reușește să-și croiască o carieră fulminantă în politica ieșeană. Harabagiu este luat sub aripa sa protectoare de fostul lider PSD Iași și primar al municipiului Gheorghe Nichita și devine pe rând lider al organizației județene a tinerilor pesediști de la Iași, membru în Consiliul de Administrație al SC Salubris SA, lider al organizației municipale a PSD, consilier local, director la Casa de Cultură a Studenților și așa mai departe. În anul 2015, când Gheorghe Nichita a început să aibă unele probleme penale, fiind ulterior trimis în judecată de DNA, Harabagiu a sărit în barca actualului primar Mihai Chirica, decizie inspirată care i-a adus funcția de viceprimar începând cu anul 2016.

În anul 2010, când „moștenitorii” reprezentați de Maria Țamboi și ginerele său se rezgândesc brusc și solicită retrocedarea în natură a celor 1,5 hectare, Gabriel Harabagiu era deja unul din oamenii de bază ai PSD. De altfel, în 2008, Harabagiu candidase pe listele de consilieri locali municipali din partea PSD, iar în 2011 i-a fost validat mandatul.

Revenind, în anul 2010, rudele familiei Harabagiu se răzgândesc și solicită ca terenul să fie retrocedat în natură. Membrii Comisiei Locale de Fond Funciar care funcționa ca și astăzi în cadrul municipalității, fiind compusă în cea mai mare parte din angajați ai primăriei, aprobă la foc automat această solicitare și trimit imediat Comisiei județene de fond funciar propunerea ca suprafața de 1,5 hectare să fie radiată din anexa care cuprinde solicitările de despăgubiri și înregistrarea acesteia în anexa care prevede ca terenul revendicat să fie retrocedat în natură. Comisia județeană de fond funciar se conformează cu rapiditate și la data de 9.11.2010 emite Hotărârea nr.3.779 care prevede ca respectivii moștenitori să primească terenul. Asta în condițiile în care de regulă o astfel de decizie se ia numai dacă moștenitorii au obținut o sentință judecătorească în acest sens. Ori în acest caz lucrurile s-au petrecut invers, adică membrii comisiilor de fond funciar cea locală și cea județeană și-au modificat decizia iar moștenitorii au obținut o sentință judecătorească în acest sens abia după 4 ani.

Proces în justiție. Cum s-a apărat primăria?

Prin urmare, abia în luna octombrie a anului 2012, moștenitorii au depus la Judecătoria Iași o cerere prin care solicită ca magistrații să oblige comisia locală de fond funciar să facă o ofertă de amplasament în vederea retrocedării în natură a suprafeței de 1,5 hectare. Cererea a fost înregistrată în dosarul nr.31059/245/2012. Pe data de 21.10.2013, magistrații Judecătoriei Iași au respins cererea ca nefiind întemeiată. De altfel, magistrații ieșeni au argumentat atunci că potrivit reglementărilor legale trebuiau puși în posesie întâi cei care solicitau terenuri pe fostul amplasament și cei cărora comisiile locale le aprobase restituirea în natură după care se puteau lua în calcul și cei care solicitaseră inițial despăgubiri și se rezgândiseră așa cum este cazul rudelor lui Harabagiu. În mod surprinzător însă pe 30.04.2014, magistrații Tribunalului Iași au admis recursul moștenitorilor și au dispus ca membrii Comisiei Locale de Fond Funciar să le facă o ofertă de amplasament. De asemenea, din sentințele judecătorești nu reiese că juriștii primăriei s-ar fi opus cererii depuse de moștenitori.

Harabagiu ochește terenul de lângă Spitalul Regional de Urgență

Potrivit unor surse din interiorul municipalității, alegerea amplasamentului nu a fost întâmplătoare. După ce timp de doi ani, din 2014 până în 2016, au fost „tatonate” mai multe soluții, fiind luată în calcul inclusiv retrocedarea unui teren pe șes Bahlui, municipalitatea decide ca familia viceprimarului să fie împroprietărită în zona Moara de Vânt chiar pe un teren aflat lângă amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență. Trebuie să precizăm că în acest caz fișa de punere în posesie a fost întocmită la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul din Moara de Vânt al Spitalului Regional de Urgență. Nu putem decât să deducem că Harabagiu a ochit de mult acest amplasament știind că suprafața respectivă îi va aduce bogăția. Mai trebuie să menționăm că familia lui Harabagiu a primit terenul din rezerva municipalității din suprafețele preluate prin protocol de la SC Podgoria Copou SA, terenuri pe care toți primarii municipiului au spus că le păstrează pentru dezvoltarea unor investiții publice, spitale, școli, case pentru tineri etc.

Se va îmbogăți cu ajutorul primăriei

În momentul în care municipalitatea a solicitat Guvernului aprobarea amplasamentului, primarul Mihai Chirica a promis că va moderniza infrastructura zonei, vor fi înființate străzi noi care vor fi asfaltate, zona va fi racordată la rețelele de apă, canalizare, iluminat public etc.

Prin urmare, dacă astăzi suprafața respectivă valorează circa 1 milion de euro, peste câțiva ani acest teren se va putea vinde cu cel puțin câteva milioane de euro. Să mai spunem că imediat după ce Harabagiu a devenit viceprimar, funcționarii municipalității au lucrat în ritm alert pentru emiterea titlului de proprietate. De altfel, serviciile care au întocmit documentația în vederea întocmirii titlului de proprietate se află în subordinea acestui viceprimar. Să mai precizăm de asemenea că la Primăria Iași se află înregistrate sute de sentințe judecătorești obținute de cetățeni care au de recuperat proprietăți de pe raza municipiului și care așteaptă de ani de zile să fie soluționate. În cele mai multe cazuri, municipalitatea le-a răspuns cetățenilor că primăria nu are teren disponibil astfel încât cererile nu pot fi soluționate. Ghinionul acestor ieșeni este că nu au un ginere viceprimar al orașului.

Soacra a cumpărat întreaga moștenire

În această afacere, familia Harabagiu a dat cărțile pe față în urmă cu două săptămâni când terenul a fost vândut de moștenitori către Maria Țamboi, soacra lui Harabagiu. Titlul de proprietate a fost emis pe numele Dănuț D. Țăran, Mihai Radu Țăran și Minodora Vătămănescu la data de 2.05.2017, fiind comunicat moștenitorilor în vara aceasta. Între timp, o parte din aceșția au decedat, iar la masa succesorală au paricipat alți zece fii, fiice sau nepoți. Cele 10 persoane al căror nume nu are rost să-l menționăm au vândut pe data de 20 noiembrie 2017, terenul către soacra lui Harabagiu, Maria Țamboi. Prețul tranzacției a fost de 73.500 euro adică circa 4,9 euro pe metrul pătrat. Este evident că este un preț derizoriu pentru un teren din orice zonă a municipiului iar această tranzacție nu arată decât că în spatele afacerii s-a aflat tot timpul viceprimarul Harabagiu.

„Eu nu am avut nicio treabă”

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a acceptat să ne primească într-una dintre camerele aflate la dispoziția sa din Palatul Roznovanu pentru a discuta pe această temă. Harabagiu a spus că nu are nici o legătură cu această afacere în condițiile în care ne-a demonstrat că știa orice detaliu din procesul de împroprietărire.

„Eu nu am avut nicio treabă cu această retrocedare. Eu nu am atribuții în Comisia Locală de Fond funciar. Rudele soacrei mele au avut teren în zona Galata, au obținut o hotărâre judecătorească în baza căreia le-a fost retrocedat acest teren”, a spus Harabagiu.

De asemenea, primarul Mihai Chirica a oferit un comentariu scurt asupra situației.

„Nu cunosc detalii. Eu atât vă pot spune: la mine nu poate veni nimeni să aprob ceva ilegal. Oricine face ceva ilegal în primărie trebuie să răspundă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here