Tudorel Toader vs Dopo Poco, blat în instanță cu terenul Universității Cuza

De trei ani de zile, Universitatea Cuza joacă teatru în instanțe, mimând tot felul de procese a căror miză ar trebui să fie evacuarea Simigeriei Petru din  Copou @ „Cuza”, condusă de Tudorel Toader, doctor în Drept, avocat, notar și fost Ministru al Justiției, deschide tot felul de procese inutile care în realitate nu au nicio miză @ „Pentru a putea face ceva, aveam nevoie de o sentință de demolare a imobilului construit pe acel teren. Universitatea nu a cerut și demolarea clădirii, prin urmare nu putem face nimic”, a declarat executorul judecătoresc Gabriel Bârcă @ Patronii Petru și Dopo Poco nu mai plătesc de trei ani chirie, au mutat activitatea pe o altă firmă și au construit ilegal un magazin de desfacere a produselor fast-food @ Abia în 2021, juriștii Cuza au deschis ochii și au deschis un proces pentru recuperarea prejudiciului, dar firma este acum în insolvență și câștigarea procesului nu garantează recuperarea banilor @ Firma Brio Group SRL Iași, pe care a fost mutată activitatea Petru și Dopo Poco, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 40 de milioane lei și un profit net de 7.257.977 lei

Universitatea Cuza, condusă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, își dă cu stângul în dreptul într-o serie de procese împotriva unuia dintre cei mai puternici afaceriști din domeniul HoReCa, proprietarul rețelelor DopoPoco și Petru. O serie de scăpări ale reprezentanților Universității pun sub semnul întrebării onestitatea și sinceritatea demersurilor inițiate în instanță de instituția condusă de Tudorel Toader.Universitatea câștigă procesele, dar sentințele obținute sunt inutile pentru că nu pot fi puse în aplicare. Erorile comise de oamenii rectorului fac ca afaceristul să ocupe de trei ani de zile un teren în fața Universității fără a plăti vreun leu către aceasta. Prejudiciul estimat în acești trei ani este de aproximativ 100.000 lei, bani pe care Universitatea are șansă să nu-i mai vadă niciodată. În schimb afacerea merge în continuare fără ca nicio autoritate a statului să ia vreo măsură cu adevărat.

Simigeria mutată de pe o firmă pe alta

În anul 2018, Universitatea Cuza se hotărăște să pună capăt contractului de închiriere încheiat cu firma Cadilet SRL, societate controlată de Dragoș Cosmin Mancaș, proprietarul rețelelor DopoPoco și Petru. În baza contractului, Cadilet construise o clădire pe bulevardul Carol, în fața Universității, unde funcționează simigeria Petru. În 2013, Mancaș a transferat activitatea simigeriei pe o nouă societate, Brio Group SRL, care a subînchiriat terenul Universității de la Cadilet. Întrucât Mancaș refuză să elibereze spațiul, Universitatea a inițiat un proces de evacuare împotriva societăților Cadilet și Brio Group. În 2019, Curtea de Apel Iași a dispus evacuarea celor două societăți din grupul DopoPoco-Petru.

Sentințe judecătorești inutile

Deși rectorul Universității Cuza, Tudorel Toader, susține oficial că sentința obținută în anul 2019 împotriva societăților lui Dragoș Cosmin Mancaș este pusă în executare de către executorul judecătoresc, urmând a se proceda la evacuarea simigeriei Petru de pe terenul din Copou, în realitate lucrurile stau altfel. Executorul judecătoresc Gabriel Bârcă, cel însărcinat cu punerea în executare a sentinței, spune că decizia judecătorilor nu poate fi pusă în aplicare.

Universitatea a obținut evacuarea chiriașului. Am obținut încuviințarea executării silite de la instanță. Problema este că imobilul construit pe terenul Universității este proprietatea chiriașului, prin urmare nu putem face evacuarea fiindcă clădirea este a lui. Pentru a putea face ceva, aveam nevoie de o sentință de demolare a imobilului construit pe acel teren. Chiar dacă nu are autorizație de construire, tot avem nevoie de o sentință judecătorească de demolare. Universitatea nu a cerut și demolarea clădirii, prin urmare nu putem face nimic. Universitatea a înțeles acest lucru și a deschis un nou proces pentru demolarea clădirii. Când vom avea și acel document putem efectiv să facem executarea”, ne-a declarat executorul judecătoresc Gabriel Bârcă. Cu alte cuvinte, Universitatea a pierdut doi ani în instanțele de judecată cerând o soluție de care nu are nevoie.

S-a trezit Tudorel Toader

În iulie 2019, după ce a eșuat lamentabil în acțiunea de redobândire a terenului, Universitatea s-a adresat din nou justiției pentru a o obține o sentință care -i permită demolarea construcției care aparține societății Cadilet SRL.

Solicităm obligarea pârâtei, pe cheltuiala acesteia desființeze construcția realizată pe suprafață de 86,52 mp, teren situat în Iași bulevardul Carol I nr.24, proprietatea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Construcția a fost ridicată nelegal, fără autorizațiede construire. În cazul refuzului pârâtei solicităm autorizarea instituției noastre ridice construcția edificată pe  cheltuiala pârâtei”, a arătat Universitateaîn cererea depusă la instanță.

Între timp Cadilet SRL este în insolvență, iar bunurilesocietății, printre care și clădirea din Copou, vor fi valorificate pentru îndestularea creditorilor. În acestecondiții, chiar cu o decizie favorabilă, demolarea esteincertă.

De trei ani fără chirie

SC Cadilet SRL a închiriat terenul respectiv în urmaunei licitații organizate de Universitatea AlexandruIoan Cuza în perioada în care rector era Dumitru Oprea. În data de 26.02.2007, între Universitate și Cadilet SRL s-a încheiat contractul nr. 3313, având ca obiect închirierea suprafeței de 86,52 mp teren situat la bulevardul Carol. Valoarea chiriei lunare a fost stabilită la 528 euro/lună, respectiv 6,1 euro/mp. Perioadăinițială de închiriere a fost de doi ani, ulterior contractul fiind prelungit prin acte adiționale până la data de 01.03.2018. În anul 2018, Universitatea a notificat societatea respectivul contract nu va mai fi prelungit, solicitând eliberea terenului. Dragoș Cosmin Mancaș a refuzat se conformeze și de trei ani de zile își vede în continuare de afaceri fără fie deranjat. Ba mai mult, nici nu mai plătește chiria către Universitate, deși afacerea continuă funcționeze pe terenul instituției.

100.000 lei daune interese de la un mort

În februarie 2021, după trei ani în care reprezentanții Universității nu s-au sinchisit recupereze prejudiciul care crește de la o zi la alta, Cuza în judecată Cadilet SRL cerând plata sumei de 18.480 euro reprezentând daune interese pentru lipsa de folosință a terenului calculate la nivelul chiriei din contract și a sumei de 8.997 lei reprezentând penalități de întârziere. Sumele au fost calculate până la data introducerii cererii de chemare în judecată, reprezentanții Cuza solicitând judecatorilor admită extinderea calculului până la data plății efective. Așa cum spuneam, Cadileteste în insolvență, iar o sentință în favorabilă Universității nu garantează recuperarea banilor. E ca șicum ai aștepta bani de la un mort. Societatea este în moarte clinică și nu a fost închisă deoarece mai există aceste litigii pe rol. Cuza nu a chemat în judecată, de această dată, și pe subchiriașul Brio Group, societatecare funcționează efectiv în spațiu și care ar fi trebui preia și obligațiile de plată a chiriei. Mancaș a creat o suveică: societatea în insolvență a rămas cu obligațiile, iar societatea solvabilă cu profitul. Cuza se face nu vede acest aspect și intră în jocul lui Mancaș, deschizând procese inutile care nu duc nicăieri.

Sesizare la Poliție

Poliția Locală a verificat construcția și a constatat a fost ridicată fără autorizație de construire, motiv pentrucare a  sesizat IPJ Iași.

Întrucât SC Cadilet SRL, în calitate de beneficiară,reprezentată de administrator Mancaș Cosmin Dragoș,nu deține autorizație de construire pentru spațiul comercial edificat la imobilul de pe bulevardul Carol I nr.24, iar acesta este  situat în zona construită protejatăCentru istoric Curtea Domnească, Poliția Locală a înaintat documentația Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași pentru a constata dacă au fost încălcate prevederile legale”, se arată într-o adresă pe care Poliția Locală a transmis-o Universității.

În ciuda acestui fapt, Simigeria Petru își desfășoară activitatea de ani de zile obținând din partea instituțiilor statului avizele necesare funcționării. Cum a fost recepționată lucrarea și intabulat spațiul dacă nu există autorizație de construire?! Cum a fost înregistrat punctul de lucru la registrul Comerțului și la Finanțe?! Cum au eliberat ISU sau Primăria Iași autorizațiile necesare?! Aceste întrebări fără răspuns ne arată corupția și putregaiul din instituțiile statului român.Zeci de funcționari care ar trebui vegheze la respectarea legalității închid ochii atunci când li se cere.

Rețeaua Petru-DopoPoco

Potrivit datelor publice ale Ministerului de Finanțe, în anul 2019, Brio Group SRL Iași a avut o cifră de afaceri de aproximativ 40 de milioane lei și un profit net de 7.257.977 lei. Societatea are doi asociați:  Mancaș Dragoș Cosmin cu 95% și Bejan Radu cu 5%. Firma este administrată de Nicola Andrei Lucian. Aceleași trei persoane se regăsesc și în structura societății PDP Food SRL, companie ce deține pizzeria Dopopoco din Iași. În PDP Food există trei asociați:  Mancaș Dragoș Cosmin cu 76%, Nicola Andrei Lucian cu 12% și Bejan Radu cu 12%, acesta din urmă fiind și administratorul societății. Dopopoco Iași a avut, în anul 2019, o cifră de afaceri de 15,4 milioane lei și un profit net de 1,5 milioane lei. În Iași, Brio Group deține 20 de simigerii, iar rețeaua ”Petru” este prezentă în 45 de localități din România direct sau în franciză.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here