Troc politic la București: Chirica, vândut pentru bani de la Guvern

  • „Este o reacție anormală a unor colegi de partid împotriva unui alt coleg, care nu a spus decât adevărul și care nu a făcut decât să atenueze unda de șoc care risca să afecteze partidul. Am asistat astăzi la cel mai mare aflux de minciuni împotriva mea”, a declarat Mihai Chirica pentru 7Est

  •  ”De la București am primit asigurări că Guvernul va susține în continuare Iașul, iar județul nu va fi exclus din niciunul dintre proiectele programului de guvernare”, a spus Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca

 Primarul Iașului, Mihai Chirica, nu a avut nicio șansă ieri, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, fiind ”condamnat” fără o minimă judecată, de colegii săi de la centru. Sperând că face parte dintr-un partid modern și transparent, în care este îi respectat dreptul la opinie fiecărui membru, Chirica s-a convins doar că ”pe afară e vopsit gardul”, cum se spune…

Edilul ieșean nu și-a pierdut, în urma amintitei ședințe, calitatea de membru al PSD, dar a rămas fără toate funcțiile pe care le îndeplinea în acest partid, arătându-se dezamăgit ulterior atât de atitudinea șefilor de la București, cât și de cea a colegilor de la Iași, care s-au manifestat fățiș împotriva sa.

Una peste alta, Chirica nu mai este, începând de ieri, președinte al Organizației județene Iași a PSD, funcție în care avea oricum rol de interimar, iar, mai mult, județul Iași a pierdut și funcția de vice-președinte la nivel național al PSD.

„Am fost exclus din funcția de vicepreședinte PSD la nivel național, cât și din funcția de președinte interimar al PSD Iași… Cred că acest lucru este o premieră mondială, nu există nicăieri în lume o asemenea sancțiune, pentru un om care spune adevărul. Președintele Liviu Dragnea a fost dezinformat, cred că trebuie să avem o relație de comunicare mai eficientă în viitor. Mă așteptam să fiu exclus, această decizie (privind excluderea) a fost luată de dimineață”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Acesta și-a continuat discursul, referindu-se și la colegii săi de partid de la Iași care, după părerea sa, au dezinformat cras, în ultimele zile, opinia publică:

„Este o reacție anormală a unor colegi de partid împotriva unui alt coleg, care nu a spus decât adevărul și care nu a făcut decât să atenueze unda de șoc care risca să afecteze partidul. Am asistat astăzi la cel mai mare aflux de minciuni împotriva mea. Inclusiv primarul de la Schitu Duca, Mihalache, a spus că eu am adus manifestanții împotriva Guvernului în piață cu autobuze și le-am dat ceai. Oricum, nu cred că proiectele municipiului Iași vor avea de suferit și acest lucru contează în primul rând”.

Disciplina de partid, mai importantă ca omul

Unul dintre contestatarii fervenți ai lui Chirica din ultimele zile, primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache, nu și-a ascuns satisfacția pentru pierderea de către acesta a tuturor funcțiilor în cadrul PSD.

manolache

”Este o decizie corectă a Comitetului Executiv împotriva unui membru PSD care a criticat conducerea partidului și nu a susținut programul de guvernare. Mihai Chirica a devenit primar numai cu sprijinul PSD și nu trebuia să uite acest lucru. De la București am primit asigurări că Guvernul va susține în continuare Iașul, iar județul nu va fi exclus din niciunul dintre proiectele programului de guvernare”, a afirmat Mihalache.

Camelia Gavrilă:Eu cred că porțile nu sunt închise definitiv”

Au fost și voci care au avut darul de a mai îndulci puțin situația primarului ieșean, între acestea cea a deputatului Camelia Gavrilă, chiar dacă și aceasta a subliniat faptul că Mihai Chirica ar fi încălcat cumva ”disciplina de partid”.

camelia

”Este un moment trist și regretabil deoarece în urma unor exprimări poate nu prea potrivite, s-a ajuns la această decizie despre care se vorbea deja de ceva timp. Eu cred că porțile nu sunt închise definitiv și este bine că Mihai Chirica a rămas în rândurile social-democrației. Însă, după disciplina oricărui partid Mihai Chirica s-a postat în afara oricărei reguli firesti”, a concluzionat Gavrilă.

Maricel Popa, mai mare (și) peste PSD în județ

În locul lui Mihai Chirica, Comitetul Executiv Național al PSD a hotărât să-l numească, la conducerea filialei județene Iași, tot interimar, pe președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Acesta a vorbit în termeni laudativi despre predecesorul său, dar… nu a exagerat în acest demers, declarând că Mihai Chirica i-a fost mereu un partener loial, dar că trebuie să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile sale.

popa

„Când am plecat la drum pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, mi-a fost limpede că merg împreună cu câțiva parteneri: cetățenii, primarii din județ și oamenii de afaceri. Primarul Iașului este unul dintre partenerii mei apropiați și loiali. Pe de altă parte, din punct de vedere politic, fiecare răspunde pentru declarațiile sale. Iașul rămâne în atenția Guvernului, iar decizia de astăzi a fost pentru menținerea unui echilibru”, a declarat noul șef peste toată suflarea pesedistă din județul Iași.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here