Tragedie în Bangladesh. Un imobil s-a prăbuşit şi a provocat moartea a 152 de oameni

Cel puţin 152 de persoane au fost ucise şi alte o mie au fost rănite, miercuri, în Bangladesh, după ce un imobil de opt etaje care adăpostea mai multe ateliere de confecţii la periferia capitalei, Dacca, s-a prăbuşit.

Premierul Sheikh Hasina a anunţat o zi de doliu naţional, joi, drept omagiu pentru victimele accidentului. Conform ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, imobilul era construit ilegal.

„Bilanţul este acum de 152 de morţi”, a declarat pentru AFP Wali Asraf, un reprezentant al echipelor de intervenţie, adăugând că numeroase persoane blocate între dărâmături continuau să ceară ajutor. Alte aproximativ 1.000 de persoane primeau îngrijiri la spital, potrivit lui Hiralal Roy, un medic de urgenţe de la Spitalul Enam, situat în apropiere de locul accidentului.

Clădirea Rana Plaza, unde se aflau mai multe ateliere de confecţii, magazine şi o bancă, s-a prăbuşit la ora 09.00 (06.00 ora României), la Savar, în apropiere de Dacca. Doar parterul a rămas intact. „Cei mai mulţi morţi sunt femei, lucrătoare în industria confecţiilor. Probabil că bilanţul va fi mult mai sumbru, pentru că foarte mulţi răniţi sunt în stare critică”, a declarat Hiralal Roy pentru AFP.

Unii muncitori care lucrau în atelierele de confecţii şi-au exprimat îngrijorarea din cauza unor fisuri apărute în clădire, marţi seara, generând panică în rândul colegilor lor. Zece persoane au fost rănite în busculada care a urmat. Au fost forţaţi să se întoarcă la muncă, la ordinele şefilor lor.

 

„Oficialii ne-au forţat să revenim şi, la o oră după ce ne-am întors, clădirea s-a prăbuşit cu un zgomot puternic”, a declarat pentru AFP Musumi, o muncitoare în vârstă de 24 de ani. Ea a apreciat că 5.000 de persoane lucrau în clădire, unde se aflau, de asemenea, apartamente şi magazine.

Industria textilă din Bangladesh este a doua cea mai importantă din lume. Acest sector este periodic acuzat că nu respectă normele de securitate. În noiembrie 2012, un incendiu produs într-o fabrică de textile a provocat moartea a 111 persoane la periferia Dacca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here