Tomești fură startul! Prima comună din zona metropolitană cu iluminat public inteligent

Este un sfârșit de an plin pentru comuna Tomești, unde se lucrează intens pentru finalizarea unor proiecte, iar alte investiții sunt pe lista de așteptare pentru obținerea fondurilor necesare. Primarul Ștefan Timofte va implementa proiecte de dezvoltare și modernizare în toate domeniile, respectiv infrastructură, învățământ și sănătate.

Modernizarea sistemului de iluminat public

Zilele trecute, Primăria Tomești a depus spre finanțare la Ministerul Mediului un proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat public din comună. Valoarea proiectului este de aproximativ 2.4 milioane de lei, două milioane de lei reprezentând finanțare de la Ministerul Mediului.

„Prin acest proiect ne propunem montarea unui număr de 700 de aparate de iluminat. Sistemul actual este depășit din punct de vedere funcțional sau mecanic și va fi  modernizat cu echipamente tehnologice noi, în pas cu ultimele noutăți din industrie. În plus, va fi instalat un sistem de telemanagement, un sistem de control și monitorizare de la distanță cu multiple beneficii.

În esență, acest sistem preia controlul de iluminare de la zero. În momentul de față, singura modalitate de control a sistemului de iluminat este din punctul de aprindere, în sensul pornirii și opririi, după un anumit program prestabilit. Aici intervine un sistem complex de monitorizare și control. Fiecare aparat de iluminat în parte poate fi controlat după un program, după anumiți senzori sau după traficul de la o anumită oră.

Pe scurt, posibilitățile de control se referă la aparatele de iluminat și nu numai la simpla aprindere și stingere a acestora. Beneficiile instalării unui astfel de sistem sunt destul de multe, surplus de economie pentru energia electrică, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea riscului producerii accidentelor, etc. Cofinanțarea de la bugetul local este de 356.000 de lei”, a explicat primarul Timofte.

Trotuar de peste 8 km lungime

Săptămâna aceasta s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor din etapa a treia privind modernizarea trotuarelor ce traversează întreaga localitate, de la granița cu Iași până la ieșirea din ultimul sat din comună, Chicerea. Traseul de peste 8 km lungime a fost început în urmă cu câțiva ani, costurile investiției fiind suportate atât din fonduri nerambursabile cât și din surse proprii ale Primăriei Tomești.

Cel mai dificil tronson pe care s-a derulat investiția este cuprins între Sala de Sport și Primărie. Din cauza terenului în pantă s-a impus construirea unei pasarele metalice de 380 de metri. Lungimea totală a traseului realizat în etapa a treia a fost de 1.8 km și a presupus o investiție de aproape două milioane de lei. Jumătate din sumă a fost suportată de la bugetul local, diferența fiind obținută printr-un proiect depus de GAL Poiana Vlădicăi. Lucrările au fost executate exclusiv anul acesta, investiția fiind dată în folosință în urmă cu câteva zile.

“Am mers pe ideea realizării unei pasarele metalice acolo. Terenul nu a permis altă soluție, iar cea aleasă de proiectant ne-a plăcut foarte mult. Avem acum traseu pentru pietoni și chiar pentru biciclete pe toată lungimea din comună  DN 28”, ne-a explicat primarul Ștefan Timofte.

Centrul de Zi “Sfânta Maria

Tot prin intermediu GAL Poiana Vlădicăi, Primăria Tomești a reabilitat și centrul de zi “Sfânta Maria” unde 25 de copii din familii nevoiașe iau masa zilnic și se pregătesc pentru școala. Valoarea proiectului a fost de 500.000 de lei, din care 300.000 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă prin AFIR.

“Am reabilitat un centru de zi unde servim masa pentru 25 de copii și îi pregătim pentru școală. Este vorba despre copii din familii nevoiașe și cu probleme financiare. Derulăm de asemenea un proiect foarte frumos cu Fundația Corona, asigurăm masa unui număr de 250 de copii timp de doi ani, masă caldă, îi pregătim pentru școală, ținem cursuri de calificare pentru părinți, de reconversie profesională, părinții beneficiază de o indemnizație și de transport gratis. Proiectul cuprinde și amenajarea unui parc de joacă pentru copiii de la centrul de zi, este un proiect complementar’’, a mai spus Ștefan Timofte.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here