Toader nu se lasă. Nici noi! Bursă pe bani europeni pentru fiul tatii

Fiul ministrului Justiției a beneficiat de o bursă doctorală de aproximativ 7.000 de euro, finanțată printr-un proiect european  Chiar dacă Ionuț Alexandru Toader figurează ca doctor în Drept al Universității Titu Maiorescu, Universitatea Cuza, prin Facultatea de Drept, unde decan era Tudorel Toader, a fost partener în acest proiect cu finanțare europeană  Tudorel Toader a făcut parte din echipa de implementare a proiectului și chiar a susținut mai multe comunicări științifice  Tudorel Toader s-a mai aflat într-o situație similară, de conflict de interese, atunci când i-a aprobat soției sale o bursă post-doctorală de 31.000 de euro  Atât ministrul Toader cât și fiul acestuia refuză să comenteze  Tudorel Toader s-a grăbit să fluture un comunicat al Ministerului Educației care susține că angajarea fiului său la Cuza s-a făcut conform legii

În anul 2014, începând cu luna aprilie, Universitatea Titu Maiorescu din București începe implementarea proiectului ”Modernizarea legislaţiei naţionale în contextul uniformizării dreptului la nivel european şi implicaţiile socio-politice asupra sistemului administrativ” finanțat prin programul POSDRU. Proiectul în cauză a fost obținut de Universitatea Titu Maiorescu în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea din Craiova. Prin intermediul acestui proiect au fost finanțate 75 de burse doctorale și 40 de burse postdoctorale timp de 18 luni. Unul dintre beneficiarii burselor doctorale finanțate prin acest proiect a fost Ionuț Alexandru Toader, fiul ministrului de Justiție, Tudorel Toader. Fiecare dintre cei trei parteneri ai proiectului a avut dreptul să acorde un anumit număr de burse studenților doctoranzi admiși la cursurile fiecărei universități în parte până la data începerii implementării proiectului.

Bursă din bani europeni pentru băiatul lui tata

Ionuț Alexandru Toader a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul UAIC în perioada 2007-2011. După obținerea licenței, începând cu anul 2011 începe un program de master în cadrul aceleiași facultăți, unde tatăl său era decan. În 2013, după finalizarea masterului, Ionuț Alexandru decide să se înscrie la doctorat. Dar surpriză, nu la facultatea lui tata, unde își tocise coatele șase ani de zile, ci la o universitate mult mai slab cotată decât UAIC, Universitatea Titu Maiorescu (UTM). De ce schimbă Ionuț Alexandru Toader macazul? Simplu! În acea perioadă, UAIC, prin intermediul Facultății de Drept, depusese un proiect în cadrul programului POSDRU, în parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu. Tatăl, Tudorel Toader, știa deja la acea vreme că studenții doctoranzi urmau să primească o bursă din fonduri europene, undeva în jurul a 7000 de euro. Dacă fiul ar fi fost inscris la doctorat la UAIC conflictul de interese ar fi fost evident. Cum familia Toader nu scapă niciun șfanț care poate fi încasat moca de la stat, au sacrificat eticheta de doctorand la UAIC în favoarea banilor.

Tata a dat, fiul a luat

Numai că manevra familiei Toader nu pare a fi așa de sigură pentru a evita conflictul de interese. Chiar dacă bursa doctorală a fost acordată de o altă entitate juridică decât cea la care era Tudorel Toader într-o funcție de conducere, banii din care a fost finanțată bursa provin dintr-un proiect comun în care UAIC era parte contractuală. Ca și decan al Facultății de Drept din cadrul UAIC, Tudorel Toader este parte din proiect, ca și reprezentant legal al unuia dintre cei trei beneficiari ai proiectului. Conflictul de interese apare în momentul în care Ionuț Alexandru devine beneficiar al bursei doctorale în cadrul proiectului la care tatăl său era reprezentantul legal al unuia dintre cei trei parteneri contractanți. Totodată, actualul ministru al Justiției a fost membru în Comisia de Evaluare a candidaților în cadrul UAIC pentru acest proiect, a fost coordonatorul științific a mai multor studenți beneficiari ai acestor burse și a susținut mai multe comunicări științifice în cadrul conferințelor din cadrul proiectului european, fiind prezentat ca membru al echipei de implementare, împreună cu conducătorul de doctorat al fiul său, Alexandru Boroi. Acesta din urmă este membru în comisiile de doctorat ale Universității Cuza alături de Tudorel Toader. Conform site-ul proiectului, participarea la conferințele organizate în cadrul proiectului erau obligatorii pentru studenții bursieri. Prin urmare, chiar dacă nu a fost implicat direct în decizia de acordare a bursei, Tudorel Toader este parte din echipa care i-a acordat 7.000 de euro fiului său prin acest proiect european.

30.000 euro pentru soție

Într-unul dintre proiectele derulate de UMF Iași cu finanţare europeană, Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a asigurat implementarea. Astfel, în calitate de expert al proiectului, ministrul Justiției a aprobat o bursă de 1.000 euro pe lună pentru soţia sa Elena Toader. În total, peste 30.000 de euro pe toată perioada de derulare a proiectului. Proiectul s-a numit „Studii post doctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate”, şi s-a derulat în perioada 1.06.2010 – 31.03.2013, fiind finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)-2007 – 2013. Selecţia s-a derulat în cel mai pus stil mioritic ce încurajare a nepotismului. Printre beneficiari se numără rude ale cadrelor didactice de la UMF şi Universitatea Cuza. ”7EST” a publicat în facsimil documentele care arătau că Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a selectat beneficiarii burselor şi lista celor care au primit cei 1.000 euro lunar, listă pe care figurează şi Elena Toader. „Nu am făcut parte din echipa de experţi care au evaluat proiectul temei de cercetare, proiect întocmit şi depus de către soţia mea. Experţii au făcut parte din echipe diferite, în funcţie de specificul temelor de cercetare. Indiferent de echipa din care au făcut parte, experţii au avut rolul de a evalua proiectele temelor de cercetare postdoctorală, fără să facă ierarhii, fără să participe la procesul de selecţie a candidaţilor. Nu am desfăşurat nici o activitate în legătură cu cercetarea postdoctorală desfăşurată de către soţia mea”, a susținut la acea vreme Tudorel Toader în răspunsul trimis redacţiei. Conflictual de interese a fost anchetat de procurorul DNA, Emilian Eva, fiind disjuns din dosarul în care fostul rector al UMF, Vasile Astărăstoaie a fost condamnat pentru conflict de interese. Dosarul penal care îl privea pe actualul ministru a Justiției a dispărut subit.

Omerta instituită de famiglia Toader

Reporterii 7 EST au transmis Universității Titu Maiorescu (UTM) o solicitare de informații cu privire la proiectul cu fonduri europene derulat în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – Facultatea de Drept, proiect în cadrul căruia fiul ministrului Tudorel Toader, decan al Facultății de Drept, a primit o bursă doctorală. UTM a refuzat să ofere vreun răspuns la întrebările adresate de reporterii 7 EST, ceea ce ne face să credem că se încearcă acoperirea eventualului conflict de interese în care s-a aflat actualul ministru al Justiției.

Această lege a tăcerii a fost adoptată și de fiul ministrului. 7EST a dorit să afle de la Ionuț Alexandru Toader, un elev și un student eminent, așa cum susține tatăl său, de ce a ales să se înscrie la doctorat la Universitatea Titu Maiorescu și nu la universități de top, precum Universitatea București, Universitatea A.I. Cuza sau Universitatea Babeș-Bolyai și dacă în decizia lui a contat faptul că tatăl său, decanul Facultății de Drept din cadrul UAIC, știa despre proiectul de parteneriat dintre cele două universități prin care urmau să se finanțeze 75 de burse doctorale. „ Nu vă declar nimic. Ceea ce v-am declarat până acum a fost denaturat. Oricum, dacă aș da vreo declarație ar fi denaturată. Sunteți tendențioși”, a declarat Ionuț Alexandru Toader

Nici ministrul Toader nu a răspuns apelurilor reporterilor 7EST pentru a-și exprima punctul de vedere legat de existența sau nu a unui conflict de interese în cazul bursei doctorale obținute de fiul său.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here