Țeapa vieții pentru mai multe familii care au plătit bani în avans pentru apartamente. Blocul-fantomă din Moara de Vânt

Au crezut că au dat lovitura atunci când au plătit bani în avans pentru apartamente într-un bloc dintr-o zonă liniștită de la marginea pădurii @ Ieșenii au căzut de fapt în plasa unor afaceriști care au ridicat blocul cu o autorizație pentru locuință individuală și care nu pot intabula apartamentele @ „Dezvoltatorul” a construit 15 apartamente cu o autorizație de casă @ Primăria refuză transformarea casei în bloc, iar ieșenii care au plătit bani în avans încă din 2018 se văd nevoiți să apeleze la instanțele de judecată @ Deși nu avea autorizație pentru bloc, „dezvoltatorul” a scos la vânzare pe internet apartamente la prețul de 55.000 euro

Mai multe familii de ieșeni au căzut în plasa unui „dezvoltator” care le-a promis apartamente într-un bloc dintr-o zonă exclusivistă, în Moara de Vânt, la marginea pădurii. Pe o mică parcelă de teren, firma Ozon Residence Construct SRL, deținută de Ionuț Daniel Tănasă, a ridicat o clădire pe trei niveluri cu o suprafață construită de aproape 1.000 mp. Proiectul imobiliar a fost de la bun început sortit eșecului, deoarece regulamentul de urbanism și PUZ-ul aprobat încă din anul 2013 prevedea doar clădiri cu destinația „locuință individuală”, nu și blocuri, adică „locuințe colective”.

Cu toate acestea, Elena și Ionuț Daniel Tănasă au obținut în decembrie 2016 autorizație de construire pentru o locuință individuală. Ulterior, proiectul imobiliar a fost mutat pe firma lui Tănasă, Ozon Residence Construct SRL, care a început lucrările de edificare a unui bloc de locuințe.

Firma încheia contracte pentru apartamente deși avea autorizație pentru o casă

Anunțurile de promovare a ofertei imobiliare din blocul din Moara de Vânt au fost postate pe site-urile de specialitate încă din stadiul de șantier. Dezvoltatorul promitea apartamente de 55 mp la prețul de 55.000 euro. Clienții nu au întârziat să apară și, după ce au achitat diverse sume cu titlul de avans, au semnat tot felul de acte, sperând că în scurt timp vor deveni proprietari ai apartamentelor.

Conform extraselor de carte funciară, au fost autentificate de către notar două tipuri de contracte: contract de vânzare-cumpărare pentru un bun viitor sau antecontract de vânzare-cumpărare.

În ambele situații, dezvoltatorul se angaja să predea apartamentele viitorilor proprietari până la o dată stabilită. În 2018, firma Ozon Residence Construct SRL a încheiat cu două familii astfel de contracte, angajându-se ca dreptul de proprietate asupra apartamentelor să fie transmis cumpărătorilor până în mai 2019, respectiv august 2019.

De asemenea, în august 2019, dezvoltatorul se angaja printr-un antecontract de vânzare-cumpărare să predea apartamentul cu toate formele legale până la data de 26 august 2020.

Cumpărătorii deschid procese, Primăria nu aprobă blocul

Văzând că nici după depășirea termenelor prevăzute în contractele semnate la notariat apartamentele nu au fost intabulate pe numele lor, mai mulți cumpărători au deschis procese prin care cer instanței să-l oblige pe dezvoltator să le predea locuințele cu acte în regulă.

Abia pe 5 decembrie 2019, firma Ozon Residence Construct SRL a reușit să obțină de la Primăria Iași „procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor”, iar în aprilie 2020 „certificatul de atestare a edificării construcției”. Însă, ambele documente emise de municipalitate sunt pentru o clădire cu destinația „locuință individiuală” și nu pentru un bloc cu apartamente.

În disperare de cauză, firma care a ridicat blocul încearcă un artifciu și demarează procedurile pentru realizarea unui PUZ în vederea apartamentării clădirii. Primăria Iași ucide din fașă proiectul dezvoltatorului.

Printr-un certificat de urbanism emis luna trecută, în mai 2021, constructorul este anunțat că procedura este ilegală.

”Apartamentare imobil existent în 15 unități individuale – solicitare respinsă întrucât contravine prevederilor PUZ aprobat cu HCL nr.315/20.12.2013 și AC nr. 1243/13.12.2016”, se arată în certificatul de urbanism emis la solicitarea firmei Ozon Residence Construct SRL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here