Blocul trebuia finalizat în aprilie 2022, lucrările s-au oprit anul trecut. Cele peste 70 de familii din Iași care au contractat apartamente în blocul ANL din Bucșinescu sunt disperate: au făcut credite și plătesc rate la bănci, dar lucrările au fost sistate . Firma care ar trebui să ridice blocul, Construcții Unu SA, i-a dat în judecată pe cumpărători dar și Agenția Națională a Locuinței pentru că vrea mai mulți bani, motivând creșterile prețurilor de la momentul semnării contractului și până în prezent. De cealaltă parte ANL a dat în judecată Construcții Unu SA, sperând ca instanța să oblige firma să finalizeze blocul și să plătească penalități pentru perioada de întârziere. ANL recunoaște că vina aparține în totalitate firmei de construcții, dar refuză să rezilieze contractul cu aceasta. Procesele vor dura luni sau chiar ani, timp în care familiile care au contractat apartamente vor continua să plătească rate la bănci pentru locuințe nefinalizate în care nu pot locui. O petiție comună a ieșenilor păgubiți a fos trimisă Curții de Conturi și Direcției Naționale Anticorupție.
De ani buni, zeci de ieșeni care au cumpărat apartamente în blocul ANL din strada Smârdan au fost lăsați cu ochii în soare și nimeni nu știe când vor intra în posesia locuințelor pentru care au plătit bani grei. De la finalul lui 2022, șantierul a fost abandonat, iar zecile de oameni sunt purtați pe drumuri și chiar târâți în instanță de constructor. Asocierea Construcții Unu SA – Coral SRL a contractat proiectul de la Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în 2020, termenul de finalizare al lucrării fiind mai 2022. Clădirea din strada Smârdan 8 -18 ar fi trebuit să aibă 72 de apartamente de 1,2 și 3 camere, pentru care noii proprietari au plătit toți integral prețurile stipulate în contract. Doar că lucrurile s-au schimbat radical, iar Construcții Unu SA a venit cu două acte adiționale în care au cerut bani în plus, moment în care a început scandalul. Lucrările au fost sistate, autorizația a expirat inițial, firma a dat în judecată ANL și proprietarii, iar întregul șantier a fost abandonat. Chiar dacă în toamna anului trecut, proiectul a fost reautorizat, de luni întregi pe șantierul din Smârdan nu este nici țipenie de muncitor.
Milioane de euro pierdute în aer. ANL a plătit, proprietarii au făcut credite
Valoarea inițială a contractului a fost de circa 4 milioane euro, apartamentele fiind vândute cu prețuri cuprinse între 57.000 euro și 114.000 euro în prima etapă. Blocul ce va fi ridicat de ANL va avea 72 de apartamente, din care 20 apartamente cu o cameră, 46 apartamente cu 2 camere și 6 apartamente cu 3 camere. În privința locurilor de parcare, numărul acestora este identic cu cel din autorizația din 2019 – 12 locuri în incinta blocului și 60 în exterior. ANL a preluat terenul de la Primăria Iasi în suprafață de 2.922 mp, iar blocul ocupă aproape 30 la sută din suprafață.
Cronologia unui eșec. Firma care nu și-a respectat înțelegerea a cerut bani în plus
Autorizația inițială de construire a fost emisă în 29.10.2019, cu termen final aprilie 2022, când proiectul celor 72 de apartamente trebuia finalizat, iar proprietarii ar fi trebuit să-și primească cheile de la noile case. Oamenii s-au împrumutat de la bănci pentru a-și cumpăra apartamentele mult visate, însă în cele din urmă s-au trezit că au luat o mare țeapă. Mai întâi, Construcții Unu SA i-a notificat că pe lângă zecile de mii de euro plătite, mai trebuie să semneze un act adițional pentru alte câteva mii de euro din cauza majorării prețurilor la materialele de construcții. Asta deși nu a finalizat lucrările la timp și nu a predat apartamentele. De exemplu, o familie care a plătit 57.000 euro pentru un apartament cu o cameră de circa 65 mp a trebuit să plătească alți 3.500 euro în plus, după ce au fost notificați de firma constructoare. Și asta după ce termenul final de predare a fost depășit. Cei care nu au vrut să plătească au fost somați și amenințați cu instanța de către constructor.
„Situația trenează de minim trei ani”
Revoltați, peste 40 din cei 72 de cumpărători au trimis adrese peste adrese către ANL, Curtea de Conturi, Direcția Națională Anticorupție și către Ministerul Dezvoltării. În cereri, oamenii au cerut
„Rezilierea de urgență a contractului cu asocierea Construcții Unu SA- Coral SRL, identificată de ANL pentru execuția lucrărilor datorită nerespectării termenului contractual de predare a apartamentelor, 08.04.2022, precum și a termenului de 31.11.2023, pentru mandanții care au semnat un act adițional în acest sens. În paralel, demararea de urgență a procedurilor de licitație pentru identificarea unui alt constructor în vederea finalizării construcției în condiții cât mai bune pentru mandanți. Aceste aspecte fac parte din obligațiile ANL ca mandatar. Din mai 2023 nu a mai fost executată nicio lucrare pe șantier, stadiul actual fiind doar o structură la nivel etaj 4, iar la termenul inițial blocul avea doar 2 nivele din 6. De asemenea, menționăm că existența unor chemări în judecată nu poate constitui motiv pentru nerespectarea obligațiilor contractuale de către mandatar. Multiple solicitări formale și informale de la mandanți către mandatar pentru implicarea în vederea deblocării situației au rămas fără răspuns. Situația trenează de minim 3 ani de când constructorul nu respectă graficul lucrărilor, lucru adresat tardiv sau deloc de către mandant”, susțin cumpărătorii. Oamenii au mai precizat și că vor ca totul să se rezolve pe cale amiabilă, dar și că se pot adresa instanței la rîndul lor dacă situația persistă.
ANL dă vina pe Construcții Unu pentru toate problemele
În primăvara anului trecut, Construcții Unu SA a plusat și a dat în judecată atât ANL cât și locatarii care nu au vrut să semneze actele adiționale impuse de către societate. Firma a cerut „obligarea pârâților să încheie actul adițional și adaptarea proiectului la contractul de antrepriză”, decizie care a stârnit furia oamenilor. Cumpărătorii au cerut explicații de la ANL pentru situația de la Iași. Agenția susține că oamenii au dreptate și că majorarea nu le poate fi imputată. Ba chiar susține că întârzierile sunt doar din vina constructorului.
„Având în vedere că, în conformitate cu prevederile contractului de antrepriză generală și a actelor adiționale la acesta, precum și a contractelor de construire încheiate între Construcții Unu SA și beneficiari, SC Construcții Unu SA are obligația finalizării imobilului în valoarea contractată, iar în lipsa semnării celor 72 de acte adiționale, respectiv a acordului tuturor beneficiarilor, ANL a acționat în judecată Construcții Unu cu obligația de a face”, susține directorul ANL într-un răspuns trimis ieșenilor care au cumpărat apartamente în blocul din Bucșinescu.
Mai mult, Agenția arată că în ianuarie 2023 erau 57 de acte adiționale pentru majorarea prețului locuinței, însă nu erau îndeplinite condițiile contractuale pentru a se ajunge la acest lucru pentru că firma deja întârziase cu termenele.
ANL fuge de răspundere. Recunoaște problemele, dar nu reziliază contractul
Cu toate acestea, ANL nu a trecut nici un moment la rezilierea contractului și la organizarea unei noi licitații pentru desemnarea unei firme care să ducă la capăt proiectul. ANL a susținut că nu este necesar rezilierea contractului, ci obligarea firmei să finalizeze lucrarea.
„ANL nu a considerat în interesul beneficiarilor rezilierea contractului de antrepriză generală nr. 363/4.12.2015, având în vedere stadiul fizic al blocului și valoarea rest de executat disponibilă și ținând cont de prețurile actuale ale materialelor de construcții și manoperă. Drept urmare, ANL a formulat acțiune în instanță, în contradictoriu cu antreprenorul general Construcții Unu SA, prin care s-a solicitat instanței să dispună: obligarea pârâtei la finalizarea lucrărilor de construcție a unui bloc, cu regim de înălțime S+D+P+6E, însumând 72 apartamente cu credit ipotecar , în strada Smârdan, municipiul Iași, pentru beneficiari persoane fizice. Obligarea pârâtei la plata de penalități de întârziere în cuantum de 1.000 lei pe zi de întârziere, începând cu data de 30.11.2023 (data termenului de punere în funcție conform actului adițional nr.5/09.02.2023) până la data finalizării efective”, se mai arată în răspunsul transmis de ANL.
Doar că dosarul deschis de ANL la Tribunalul Iași a fost suspendat de instanță până la finalizarea celui deschis de Construcții Unu SA.
Curtea de Conturi și Ministerul Dezvoltării au pasat răspunderea
Petițiile trimise la Curtea de Conturi și la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au rămas fără vreun rezultat concret. Curtea de Conturi a arătat că situația de la Iași nu e de competența instituției. „Raportat la obiectul petiției adresate Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) prin care solicitați un punct de vedere în legătură cu situația lucrărilor executate pentru proiectul ANL Smârdan, județul Iași, precum și modul de virare al banilor către constructor, menționăm că instituția noastră nu deține aceste informații, context în care se află în imposibilitatea de a vă furniza punctul de vedere solicitat”, a răspuns Curtea de Conturi.
Ministerul Dezvoltării arată că toate cele 13 situații de decont depuse de către Construcții Unu SA au fost plătite de ANL.
Cumpărătorii au ajuns la disperare.
Cei care au cumpărat apartamentele susțin că firma Construcții Unu SA nu mai are resursele și puterea de a duce lucrarea la capăt. Oamenii arată și că ANL are o mare partd in vină pentru că nu le-au comunicat situația la timp și nici corespondența cu firma care trimitea mereu solicitările pentru acte adiționale sau cele de prelungire a termenelor.
„Nu știm dacă Construcții Unu SA mai are capacitatea de a finaliza construcția. Dacă peste ceva timp vor cere iar bani? Nu le dau bani în avans pentru lucrări ulterioare, așa cum ne-au cerut în draft-ul de act adițional din februarie. Din păcate, ne-au adus ăntr-o situație fără ieșire, iar noi am ales căi diferite de rezolvare. Nu țin partea firmei, dar noi trebuie să ne îndreptăm împotriva ANL- ului. Din istoric se constată că Construcții Unu i-au notificat mereu, dar ei nu ne-au comunicat nouă în timp util sau deloc stadiul disputelor dintre ei”, susține unul dintre cumpărători.
ANL nu vrea să discute cu proprietarii
Cei care au plătit integral apartamentele au menționat și că nu au găsit nicio înțelegere din partea ANL.
„Nu au o persoană responsabilă pentru acest proiect. Au spus că directorul poate să dea relații, dar e în concediu. Mi-au făcut legătura cu un tip plin de sine care a spus să așteptăm procesul că vor trimite un avocat. Cred că trebuie să ne mobilizăm, să-i determinăm să deblocheze suma restantă către Construcții Unu. Din citația făcută de firmă nici ANL nu e ușă de biserică. După obținerea autorizației de construcție și demararea lucrării au dat ordine de sistare de vreo 16 luni însumate. Cu excepția problemelor de natură arheologică alte motive reale nu vedem. Evident că în acest interval de 1 an jumătate se puteau face foarte multe, dar nu s-a putut. Apoi în paralel a crescut prețul la materiale, manoperă etc, adica s-au dublat. Prejudiciul cine l-a creat în situația menționată?”, au mai spus oamenii.
Sătui să aștepte, proprietarii au cerut și ei, în procesul deschis de Construcții Unu SA, despăgubiri de la societate. Aceștia arată că au fost de acord cu termenul nou, noiembrie 2023, care nici acesta nu a fost respectat și astfel se impun penalități din partea antreprenorului.
Vlad ROTARU