Țeapa anului în imobiliare: bani în avans pentru apartamente virtuale într-un bloc cu autorizația suspendată

Basarabenii din spatele proiectului imobiliar Quantis încasează bani în avans pentru un apartamente într-un bloc inexistent, cu autorizația de construire suspendată @ Vorbim despre scandalul imobiliar al momentului: Primăria Iași a autorizat un mastodont cu 11 etaje, peste un spațiu verde, la câțiva metri de  ferestrele locatarilor unui bloc de pe Șoseaua Națională @ Proiectul este însă blocat, deoarece ISC a constatat ilegalitatea, iar Prefectura Iași a cerut în instanță anularea autorizației de construire @ Dezvoltatorul vinde apartamente virtuale cu cel puțin 1.500 euro/mp pentru cei care sunt dispuși să achite bani în avans @ Oferta imobiliară este sponsorizată pe Facebook și pe site-urile de profil @ Incognito, un reporter 7IAȘI a negociat pentru un apartament cu 3 camere @ „La plata cash prețul este deja mai avantajos decât la achitarea cu avans 50% sau 35% (…) Prețul minim este de 1.500Eur/mp. Apartamentele sunt de la etajul 4 la 10”, sunt răspunsurile venite din partea dezvoltatorului @ Explicațiile devin însă vagi când vine vorba de vizionarea în teren a proiectului și termenul de predare a apartamentelor: „La această etapă puteți vedea amplasarea terenului. (…) Darea în explorare – finalul anului 2022” @ Quantis este un proiect al unor basarabeni conectați la aparatul de stat de peste Prut, care prin firma Inamstro construiesc pe blocuri în Copou, pe Aleea Sadoveanu

Ieșenii, prostiți cu o oferte la apartamente, mai ceva ca la teleshopping! Quantis este numele cu „moț” inventat pentru proiectul de pe Șoseaua Națională, care maschează de fapt cel mai mare scandal imobiliar al sfârșitului de an în Iași. De fapt, este vorba de un alt bloc autorizat de Primăria Iași, pentru care ISC și Prefectura Iași a cerut anularea actelor. Basarabenii de la Quantis, aceiași de la „Inamstro” sau „Azimut” din Copou, pretind bani pentru apartamente, dar nu pot oferi la schimb decât desene și randări.

Autorizația este suspendată. Procesul nici măcar nu a început

Pe 27 octombrie, Prefectura Iași a înregistrat la Tribunalul Iași acțiunea prin care solicită anularea autorizației de construire emisă de Primăria Iași pentru blocul de pe Șoseaua Națională. Urmare a acțiunii prefectului, autorizația este suspendată până la finalizarea procesului printr-o decizie definitivă a instanței. Procesul a fost deschis împotriva Primăriei Iași și a lui Paul Avătăji, titularul autorizației. La numai câteva zile de la emiterea autorizației de construire, Avătăji a vândut terenul firmei Bauer Solutions, controlată de către basarabenii de la Inamstro.

Urmare a reclamațiilor venite din partea locatarilor de la blocul învecinat, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control și a constatat că autorizația a fost emisă de către Primăria Iași cu încălcarea legii. Actul de control a ajuns la Prefectura Iași, care a contestat în instanță autorizația.

 

 

Zeci de mii de euro în avans pentru desene

Incognito, un reporter 7IAȘI a negociat pentru un apartament cu 3 camere. La numărul de telefon de pe pagina Quantis nu a răspuns nimeni, astfel că negocierea s-a purtat prin intermediul messenger.

„La plata cash prețul este deja mai avantajos decât la achitarea cu avans 50% sau 35% (…) Prețul minim este de 1.500Eur/mp. Apartamentele sunt de la etajul 4 la 10”, sunt răspunsurile venite din partea dezvoltatorului.

Acesta încearcă să creeze senzația că apartamentele se vând ca pâinea caldă, doar câteva mai fiind disponibile.

Am solicitat și o vizionare a proiectului imobiliar în teren, pentru a vedea stadiul lucrărilor. Reprezentanții Quantis promit că apartamentele vor fi predate la sfârșitul anului 2022, evitând să discute despre autorizația de construire.

„La această etapă puteți vedea amplasarea terenului. (…) Darea în explorare – finalul anului 2022”, au răspuns aceștia.

Conversația s-a terminat când solicitat informații despre procesul deschis de Prefectura Iași pentru anularea autorizației.

Un mastodont peste balcoanele oamenilor

Autorizarea proiectului imobiliar nu a stârnit doar nemulțumirea vecinilor, ci și a reprezentanților societății civile și a politicienilor. Ieșenii au protestat după ce noul proprietar al terenului a tăiat toți copacii de pe spațiul verde. Cazul a fost tratat pe larg de către ziariștii de la Reporter de Iași.

„Conform autorizației, la adresă ar trebui să apară, pe 2.179 mp de teren, în fața unui bloc de 4 etaje, cu înălțimea de 13 metri, un imobil cu amprenta la sol de 1.130 mp (POT 51.94%), cu 2S+P+M1+M2+8 E și cu înălțime de 35,5 m. De la noul imobil la cel vechi ar fi, conform schițelor, o distanță cuprinsă între 8,5 și 10 m. (…)

Din autorizație rezultă că imobilul, cu funcțiuni mixte birouri și spații de locuit, va avea 71 de apartamente (7 cu o cameră, 42 cu 2 camere, 14 cu 3 camere), cu 110 locuri de parcare (71 în subteran, 39 la suprafață). Coeficientul de Utilizare a Terenului ar fi de 3,78, adică imobilul de pe terenul de 2.179 mp va avea o suprafață construită de 8.242 mp, suprafața utilă fiind de aproape 7.000 mp”, a relatat reporteris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here