Statele Unite ar putea prelua administrarea centralelor electrice din Ucraina ca parte a unui efort diplomatic menit să asigure o încetare a focului și să faciliteze stabilizarea regiunii devastate de război. Declarația a fost făcută de secretarul american al energiei, Chris Wright, și citată de Reuters, potrivit News.ro.
SUA, dispusă să gestioneze centralele din Ucraina
Propunerea a fost discutată în cadrul unei convorbiri telefonice între președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Conform administrației americane, Trump a sugerat că SUA ar putea contribui atât la administrarea, cât și, eventual, la deținerea unor centrale nucleare din Ucraina.
La rândul său, președintele Zelenski a confirmat că discuțiile privind implicarea SUA în restaurarea centralei nucleare din Zaporojie sunt în desfășurare. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a fost închisă din 2022, de când trupele ruse au ocupat regiunea.
Declarațiile oficialilor americani
Întrebat despre posibila administrare a centralelor, Chris Wright a declarat pentru Fox News: „Avem o expertiză tehnică imensă în Statele Unite pentru a gestiona aceste centrale. Nu cred că este nevoie de cizme pe teren.”
De asemenea, Wright a subliniat că Donald Trump și secretarul de stat Marco Rubio lucrează activ pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Cum aducem pacea în Ucraina? Cum facem ca aceste lupte să înceteze? Ce le-ar face pe ambele părți să depună armele? Dacă ar fi de ajutor pentru a atinge acest scop, să punem SUA să administreze centrale nucleare în Ucraina, nicio problemă, putem face asta.”, a adăugat oficialul american.
Negocieri în desfășurare
În ciuda acestei declarații, Wright a precizat că problema nu a fost discutată oficial în timpul unei întâlniri recente de la Casa Albă, unde Trump s-a întâlnit cu directori americani din domeniul petrolului.