Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare de la Suceava, reabilitată cu peste 260.000 de euro

În baza unui studiu de fezabilitate realizat de municipalitatea suceveană a reieşit că este nevoie de 263.000 de euro pentru reabilitatea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Primăria municipiului Suceava a realizat un studiu de fezabilitate pentru a se stabili de ce sumă este nevoie pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, amplasată în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei. Specialiştii au estimat că lucrările vor costa 263.000 de euro, iar termenul de execuţie va fi de un an de zile. Astfel, în aceste condiţii în aceeaşi perioadă a anului viitor, reabilitarea statuii marelui voievod ar trebui să fie finalizată, scrie Adevărul.

 

„Ne propunem refacerea placajului la soclul statuii cu plăci de travertin, refacerea basoreliefului din bronz de pe faţada de est a soclului, montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental, realizarea unor bănci din beton armat cu rigle de lemn; amplasarea unor jardiniere, dar şi a unor rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Suceava este un monument din bronz realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, în anul 1977. Statuia se află în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi are o înălţime totală (inclusiv soclul) de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Amplasarea statuii a fost făcută în aşa fel încât să poată fi văzută din orice punct central al municipiului Suceava.

 

 

Citește continuarea pe Adevărul
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here