Spor nesimțit pentru un director care stă în birou: 2.000 de euro/lună pentru „condiții periculoase”. Total: 6.100 de euro/lună

Directorul de la Ambulanță face doar muncă de birou, dar încasează lunar un „spor pentru condiții deosebit de periculoase” în valoare de 2.000 de euro @ Acesta se adaugă la salariul de 19.163 lei, ceea ce înseamnă că bugetarul Radu Calistru ridică lunar 28.745 lei, echivalentul a 6.100 de euro @ Managerul de la Serviciul Județean de Ambulanță nu participă la intervenții și are program la fel ca orice alt bugetar, de la 7.30 la 15.30 @ Șefii de la Ambulanță petrec la „conferințe” care sunt organizate vara la mare, iar iarna la munte @ Transportul și cazarea sunt decontate din fondurile instituției @ Numai pentru cazare, la Hotel Sinaina s-a plătit 5.400 lei @ Radu Calistru este interimar pe funcție de ani de zile pentru că examenul pentru funcția de director l-a picat cu nota 5,00

Deși lucrează de la birou, nu este expus riscurilor și nu participă la intervenții dificile, directorul de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași încasează lunar un „spor pentru condiții deosebit de periculoase” de 9.582 lei, echivalentul aproximativ 2.000 de euro. Sporul este calculat la jumătate din valoarea salariului de bază de 19.163 de lei. Acesta a crescut de la an la an, rotunjind considerabil veniturile bugetarului de lux.

Sporurile „nesimțite” au intrat și în atenția conducerii Ministerului Sănătății, care a solicitat la sfârșitul anului trecut o situație clară cu privire la cuantumul bonusului lunar încasat de managerul de la Ambulanță. Răspunsul emis către Ministerul Sănătății, pe care îl prezentăm în facsimil este datat în 26 noiembrie 2019, dar face vorbire despre sume plătite la nivelul lunii decembrie 2018.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunic că la SAJ Iași, cuantumul sporului pentru condiții deosebit de periculoase care se plătește funcției de manager general este de 9.348 lei”, se arată în răspunsul trimis Ministerului Sănătății.

Managerul Radu Calistru susține că funcția pe care o ocupă de ani de zile ca interimar a venit la pachet cu sporul pentru condiții extrem de periculoase.

„Eu nu am sporuri, am îndemnizație în baza unor prevederi stabilite de către Ministerul Sănătății. Pentru mai multe lămuriri, adresați-vă Ministerului”, a declarat telefonic managerul Radu Calistru.

Sejur la Sinaia pentru șefii Serviciului de Ambulanță

Așa cum se obișnuiește și în alte domenii de activitate, frecvent sunt organizate petreceri la mare și la munte, care sunt plătite din fonduri publice, deoarece au loc sub masca unor conferințe, simpozioane, cursuri de perfecționare.

Un astfel de sejur a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun taman la Sinaia în perioada 9 – 13 decembrie 2019. „Ședința trimestrială a Serviciilor Publice de Ambulanță din România”, este titlul evenimentului la care au fost invitați să participe și șefii de la Iași. Transportul s-a efectuat cu o mașină a Serviciului Județean Iași, iar cazarea la Hotel Sinaia a costat 5.400 de lei, sumă decontată din bugetul instituției, după cum reiese dintr-o factură proformă emisă de unitatea de cazare.

După program, trage la vila de lângă pădure

Împreună cu soția, care este de asemenea medic, Radu Calistru a strâns pe parcursul anilor o avere frumușică: un apartament în Iași de 92 mp, un spațiu comercial și o vilă de 190 mp în Breazu, într-o zonă liniștită, lângă pădure. Casa este ridicată pe o parcelă de teren în suprafață de 600 metri pătrați.

În anul 2014, Radu Claistru a contractat un credit de peste 58.000 lei, pe care a trebuit să-l achite în doar cinci ani de zile, fiind scadent în 2019.

A concurat de unul singur, dar a picat concursul

În luna decembrie 2017, Ministerul Sanatatii a organizat concurs pentru ocuparea posturilor de conducere la 35 de servicii judetene de ambulanta din tara printre care Alba, Arad, Arges, Calarasi, Tulcea, Dambovita, Iasi s.a.m.d. Daca pentru posturile de sefi de la celelalte servicii judetene au fost si cate patru candidati pe loc, pentru conducerea Ambulantei Iasi, Calistru a candidat singur si tot nu a trecut examenul. In total au fost 51 de candidati pentru ocuparea functiilor de conducere la servicii judetene. Din cei 51 de candidati, au picat testul 15, printre care si Radu Calistru. Practic, la acest concurs Radu Calistru a obtinut una dintre cele mai slabe note. Mai mult decat atat, cu nota 5.00, Radu Calistru ar fi fost cel mai slab daca cel care a candidat pentru sefia serviciului de ambulanta din Tulcea nu ar fi luat 3.20.

Tudor LEAHU

 

1 COMENTARIU

  1. Ce rusine! In aceasta perioada cand banul public trebuie gestionat cu cea mai mare grija , din respect pentru cei care-l merita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here