Spitalul de Copii „Sf. Maria” pune pe site-ul de licitații numele minorilor și analizele pentru fiecare în parte

Caz fără precedent de încălcare a confidențialității în sistemul de sănătate. De câteva luni, în secțiunea de Achiziții Electronice de pe portalul național de licitații e-licitatie.ro, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași trece numele minorilor care au fost consultați și tratați la această unitate medicală, precum și tipul de analize la care au fost supuși. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal anunță că va efectua un control la Iași, iar managerul Spitalului a recunoscut că ”este un lucru grav”.

29 de cazuri

G4Media a identificat 29 de astfel de cazuri, 26 din acest an și trei de anul trecut. De fiecare dată, la descrierea achiziției se menționează ”copil”, ”copilul” sau ”pacient”, urmând numele și prenumele. Apoi, sunt indicate tipul de analiză cerut de medic pentru fiecare dintre aceștia. Justificarea faptului că aceste analize figurează pe e-licitatie.ro este aceea că au fost comandate unor laboratoare private din Iași având regimul cheltuielilor de genul licitații sau selecții de oferte.

Iată câteva dintre descrierile unor astfel de contracte (numele de familie a fost anonimizat de G4Media.ro):

15 mai 2020 Ac. anti Rubella IgM – COPIL G. LARA, PED III

16 aprilie 2020 Cisticercoza (Taenia solium): Anticorpi IgG – copil s. ioana camelia

13 aprilie 2020 INVESTIGATII MEDICALE COPIL P. RAZVAN GEORGE Ac. anti Borrelia Burgdoferi (LYME) – IgM, Ac. anti Borrelia Burgdoferi (LYME) – IgG

6 martie 2020 ADN Viral Hepatita B (cantitativ) copil F. TIBERIU VASILE SI C. ALEXANDRU

11 februarie 2020 PROCALCITONINA – COPIL D. RICHARD EMANUEL, PED II

20 ianuarie 2020 AC. ANTI EBV VCA – IgM – copil v. tudor

19 decembrie 2019 investigatii medicale copil b. stefana maria IgE Total Panel IgE specific alergeni pediatrici.

Verificarea secțiunii de Achiziții Electronice pentru perioada 1 ianuarie-17 mai 2020, loc unde sunt postate contractele de acest gen pentru toate instituțiile publice din România, arată o singură situație de acest gen: 5 februarie Analize medicale pentru copilul P. Elisa-Gabriela de la Centrul Maternal Alexandria, autoritatea contractantă fiind Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

Managerul: ”O comisie va lua măsuri”

Managerul interimar al Spitalului, economistul Corneliu Mihai, a verificat informațiile și a declarat că ”este un lucru grav. Am desemnat o comisie care să ia măsuri și am ordonat deja să se facă modificările pe site. Au greșit flagrant cei de la Achiziții. Nu știu Legea pentru Datele cu Caracter Personal, dar nici Legea Pacientului!?”

La rândul său, la întrebarea dacă Spitalul procedează legal, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis că ”vă aducem la cunoștință că Autoritatea de Supraveghere a reținut aspectele semnalate în vederea exercitării competențelor de control ale instituției noastre.”

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here