Soluția pentru reducerea timpului de așteptare. Ludovic Orban: Cei care nu au simptome de Covid să nu mai vină la spital

Ludovic Orban vrea ca persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care nu au simptome specifice bolii, să nu mai fie obligate să vină la spital pentru a le fi evaluată starea de sănătate.

Premierul a fost întrebat la finalul unei declarații de presă dacă se impune modificarea Legii nr 136 sau dacă e necesar un ordin de ministru pentru a modifica procedura care obligă pacienții cu Covid-19 să se prezinte la o unitate medicală, în ciuda faptului că nu prezintă simptome.

„Suntem în analiză dacă e necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toţi cei care sunt infectaţi cu Covid se duc la spital, există un timp de aşteptare. Vă spun de ieri de la Direcţia de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane diagnosticate cu Covid, care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate. Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate. Şi aici pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital”, a afirmat Orban

Fiecare persoană infectată cu Covid era obligată să se prezinte la medic, cu sau fără simptome

Până acum, o persoană care era depistată pozitiv cu noul coronavirus trebuia să se prezinte la spital, acolo unde i se evalua starea de sănătate de către un medic, iar mai apoi Direcția de Sănătate Publică emitea decizia de izolare la domiciliu. Din acest motiv, în mai multe orașe din țară s-au format cozi, iar oamenii au fost nevoiți să aștepte ore în șir, sub cerul liber, pentru a putea fi văzuți de doctori.

Premierul Ludovic Orban a răspuns și întrebării unui jurnalist care a expus problema asimptomaticilor care nu au unde să se izoleze. În cazul unui astfel de pacient testat pozitiv coronavirus, dar care nu are posibilitatea de a sta separat de familie, se impune internarea lui în unul dintre spitalele Covid-19.

„Dacă nu au unde să se izoleze şi dacă doresc să fie trataţi în spital, trebuie trataţi în spital. Dar noi ştim că foarte mulţi, dacă vă uitaţi la date, sunt foarte mulţi care preferă să se trateze fiind în izolare în domiciliu sau la o altă locaţie”, a mai spus Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here