Șoferii Primăriei și-au turnat șefii la Parchet: „Mașinile nu au ajuns niciodată la Poliția Locală”

În dosarul Skoda, procurorii i-au audiat pe șoferii Primăriei care au confirmat că autoturismele achiziționate nu au ajuns niciodată la Poliția Locală și că au deservit doar pe primar și viceprimari @ Au dat declarații și angajații firmei de leasing Unicredit, care au arătat că prevederile din caietul de sarcini corespundeau unei singuri mărci de mașini, Skoda @ „Referatul respectiv (16410/20.02.2013), a fost aprobat de către inculpatul Mihai Chirica cu toate că, la ,momentul respectiv, achiziția de autoturisme, sub orice formă, era interzisă”, au subliniat procurorii în rechizitoriu @ Cum s-a apărat Chirica în fața procurorilor: „sunt demnitar, nu funcționar public”

Șoferii Primăriei și-au îngropat șefii prin declarațiile date în fața procurorilor. Aceștia au confirmat faptul că mașinile Skoda nu au ajuns la Poliția Locală și că au deservit în continuu pe primar, viceprimari și secretarul CL. Ba mai mult, conducătorii auto au arătat că au fost anunțați că vor primi mașini noi Skoda, înainte ca procedura de achiziție să fi fost finalizată.

Până și reprezentanții firmei de leasing Unicredit le-au spus oamenilor legii cu licitația era o făcătură, deoarece caracteristicile menționate în caietul de sarcini corespundeau unui singur producător de autoturisme: Skoda.

Mihai Chirica a fost trimis în judecată și pentru faptul că a aprobat achiziționarea de autoturisme într-o perioadă în care astfel de proceduri erau interzise pentru instituțiile publice.

„Referatul respectiv (16410/20.02.2013), a fost aprobat de către inculpatul Mihai Chirica cu toate că, la ,momentul respectiv, achiziția de autoturisme, sub orice formă, era interzisă de prevederile articolului 24. Aliniatul 1. Din OUG 34/2009: „de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice prevăzute la articolul 21 li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de: autoturisme (…)”, se arată în rechizitoriu.

Licitație trucată: caracteristici specifice doar modelului Skoda

Analizând caietul de sarcini al licitației și declarațiile date de reprezentanții Unicredit, procurorii au ajuns la concluzia că documentul a fost realizat prin copierea catalogului de prezentare a autoturismelor Skoda.

„Astfel, în caietul de sarcini aferent achiziționării serviciilor de leasing pentru un autoturism, identificat ulterior ca fiind Skoda Superb Elegance 2.0 TDI au fost inserate specificații tehnice care au avut ca efect favorizarea mărcii Skoda (n.r.: volan în patru spițe, pachet interior crom, concept dual deschidere trapă portbagaj twindoor, etc)

Din declarațiile martorilor, Grețcan Fotea Mihail Sebastian, respectiv Dinu Vasile, (cei doi fiind la momentul respectiv, angajați ai Unicredit) rezultă că anumite caracateristici enumerate de achizitor în caietul de sarcini, respectiv twin door este specifică doar modelului Skoda Superb (…).

Specificațiile (eliminatorii, de altfel) privitoare la echiparea autoturismului cu elemente îmbrăcate în piele, precum și cele privitoare la elementele de interior și exterior cu ornamente cromate, în mod evident, nu corespund unei dotări standard”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, anchetatorii remarcă faptul că șefii Primăriei Iași s-au comportat de parcă mașinile achiziționate le aparțineau: „Pentru trei dintre cele patru autoturisme achiziționate în sistem de leasing operațional, reprezentanții Primăriei Iași au solicitat acordarea de numere de înmatriculare preferențiale, serviciu pentru care a fost plătită suplimentar suma de 167 lei, comportându-se astfel cu aceste bunuri ca și cum ar fi fost bunuri personale”

Șoferii: „mașinile folosite doar pentru deservirea nevoilor primarului și ale viceprimarilor”

Chemați la audieri, rând pe rând, șoferii municipalității au confirmat faptul că mașinile Skoda au fost folosite doar pentru nevoile demnitarilor din Palatul Roznovanu. Redăm mai jos, modul în care procurorii au consemnat declarațiile acestora:

Martorul Ciolacu Constantin, șofer în cadrul Primăriei Iași a declarat faptul că în perioada 2009 – 2013 a condus un autoturism marca Skoda Superb, ce era utilizat pentru a-l deservi pe primar.

Din câte își amintește, numitul Chișcă Eugen, în calitate de șef al Serviciului Administrativ, a menționat faptul că se vor achiziționa alte patru autoturisme marca Skoda ce vor fi utilizate pentru a deservi aceleași persoane, susnumitul urmând a primi în folosință un autoturism marca Skoda Superb, pentru a-l deservi pe primarul municipiului Iași.

La sfârșitul lunii iulie 2013 a primit respectivul autoturism, înmatricula cu numărul B 100 XXW.

Martorul precizează faptul că, în perioada iulie 2013 – mai 2015, autoturismul marca Skoda Superb cu nr. de înmatriculare precizat mai sus a fost utilizat exclusiv pentru a-l deservi pe primarul municipiului Iași din acea perioadă, respectiv pe inculpatul Nichita Gheorghe.

De asemenea, declară că din câte cunoaște, de la momentul achiziției celor patru autoturisme și până la data consemnării declarației, acestea au fost utilizate doar pentru deservirea nevoilor primarului, ale viceprimarilor și ale secretarei Consiliului Local

Autoturismele nu au fost niciodată predate către Poliția Locală sau către alte instituții.”

Numitul Gherman Marius, șofer în cadrul Primăriei Iași, a fost informat că va primi un autoturism marca Skoda Octavia cu care îl va deservi pe viceprimarul din acea perioadă, respectiv inculpatul Chirica Mihai.

Acest autoturism a fost primit în luna mai 2013, fiind înmatriculat nu numărul de înmatriculare B 102 WMC.

La fel ca și ceilalți șoferi, martorul a precizat că cele patru autoturisme marca Skoda au fost utilizate doar pentru a deservi nevoile primarului, viceprimarilor și ale secretarei Consiliului Local”

Martorul Dodoan Dumitru, șofer în cadrul Primăriei Iași, declară că autoturismul pe care el l-a condus îl deservea pe viceprimarul Dangă Marius și avea numărul de înmatriculare B 106 WDM”

Director Unicredit: angajații Primăriei au devenit enigmatici

Unul dintre angajații firmei de leasing Unicredit a mărturisit cum a evoluat relația cu angajații Primăriei Iași în momentul în care aceștia din urmă au încercat să ascundă urmele contractului fraudulos. Este vorba de momentul în care șefii Primăriei Iași au intrat în panică din cauza întrebărilor puse de către inspectorii Curții de Conturi și au încercat să mute contractual de leasing de pe Primăria Iași pe Poliția Locală.

„Numita Roșca Maria, ofițer de vânzări și director Unicredit, a declarat faptul că, la un moment dat, pe parcursul derulării contractului, numita Florescu Doina sau o altă persoană din cadrul Primăriei Iași a contactat-o, spunându-i că vor să aducă modificări contractului de leasing fără a preciza care era motivul pentru care intenționau să modifice clauzele contractuale.

Fără a i se comunica în mod explicit, susnumita a rămas cu impresia că funcționari din cadrul Primăriei Iași au făcut ceva ce nu trebuiau să facă privind derularea procedurii de achiziție.

În esență, solicitarea Primăriei Iași a fost aceea de a modifica utilizatorul din contractul de leasing, însă, la momentul respectiv, nu i s-au oferit mai multe detalii cu privire la motivele pentru care este necesară această modificare. Martora a precizat că persoanele din cadrul Primăriei erau „enigmatice” și nu reușea să își dea seama ce vor de fapt.

Susnumita precizează faptul că nici înainte de încheierea contractelor de leasing și nici ulterior, reprezentanții Primăriei Iași nu au adus la cunoștința reprezentanților Unicredit faptul că ar intenționa să achiziționeze autoturisme pentru a fi utilizate de către Poliția Locală”, au reținut procurorii în actul de trimitere în judecată.

Apărarea lui Mihai Chirica

În fața procurorilor, Mihai Chirica a declarat că se consideră nevinovat și că nu poate fi acuzat de abuz în serviciu, deoarece are calitatea de demnitar și nu de funcționar public.

„În calitate de suspect, Chirica Mihai a precizat că nu se consideră vinovat de săvârșirea vreunei infracțiuni de abuz în serviciu, având în vedere că are calitatea de demnitar și nu aceea de funcționar public. Acesta arată faptul că nu s-a intenționat achiziționarea a patru autoturisme, ci doar furnizarea unor servicii de leasing operațional pentru asigurarea necesarului de logistică al Poliției Locale Iași.”

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here