@ Prim-vicepreședintele PNL Iași, Lucian Petrică Rusu, este secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost răsplătit și cu un post în conducerea unei firme fantomă de stat @ Primește 10.000 de euro fără să facă nimic, fapt recunoscut chiar de către el! @ Rusu este membru în Consiliul de Administrație al Active Conexe SA, firmă a statului român, cu 7 șefi și 7 angajați @ Societatea a fost înființată în urma privatizării uzinei de automobile de la Craiova și se ocupă cu valorificarea patrimoniului imobiliar care nu a fost preluat de către Ford @ Active Conexe a înregistrat anul trecut pierderi din activitatea operațională în cuantum de 2,7 milioane de lei pentru că este căpușată de către politicieni și clientela politică a PNL și PSD @ În 2022, firma de stat a plătit 477.000 lei avocatei Manuela Sîrbu, fostă asociată cu actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, atât intr-o societatea civilă profesională de avocați cât și într-o companie specializată în insolvență @ „Noi nu aprobăm achizițiile, ci doar bugetul, restul fiind făcut de directorul general, noi nu știm achizițiile. Eu abia am intrat în consiliul de administrație anul trecut. Erau pe mandate provizorii și se mergea în pierdere”, a declarat Lucian Petrică Rusu
Un liberal ieșean primește 10.000 de euro de la o societate de stat fără să facă nimic. O recunoaște chiar el. A fost recompensat cu acest bonus din bani publici doar pentru că deține o funcție importantă în PNL Iași și este membru în Guvernul României. Lucian Petrică Rusu este prim-vicepreședinte al PNL Iași și secretar general adjunct al Guvernului. Ca orice politician aflat la putere, Rusu a primit de la partidul pe care îl slujește cu credință, mai multe sinecuri, toate în companii de stat, respectiv membru al consiliilor de administrație la Societatea Națională a Sării (mandat încetat la această dată) și la Active Conexe SA. Penelistul Lucian Rusu primește o indemnizație anuală brută de 49.000 lei de la Active Conexe deși nu face nimic. Societatea are 7 angajați care muncesc și alte 7 persoane în conducere! Active Conexe a înregistrat anul trecut pierderi din activitatea operațională în cuantum de 2,7 milioane de lei pentru că este căpușată de către politicieni și clientela politică a PNL și PSD. Rusu face parte din Guvernul care vă propune creșterea taxelor și să strângeți cureaua pentru ca ei să poată avea în continuare aceleași privilegii. Pagina de facebook a politicianului este plină cu fotografii de la diverse activități desfășurate în timpul programului de lucru care nu au nicio legătură cu funcțiile administrative deținute și renumerate din bani publici.
Paraziții bugetari: 7 „directori” la 7 angajați
Active Conexe SA este o societate de stat ce a luat ființă în urmă cu mai bine de 10 ani ca parte a procesului de privatizare a fabricii de mașini de la Craiova. Societatea Automobile Craiova a fost divizată post-privatizare, Ford preluând integral activele necesare desfășurării activității de producție, în timp ce statul a rămas cu activele (hale, terernuri) neutilizate. Active Conexe SA se ocupă cu închirierea unor imobile proprietate de stat, la fel ca și RAPPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat). Societatea este chintesența parazitării statului de către politic. La Active Conexe există șapte persoane în posturi de conducere (director general, director adjunct și cinci membri în Consiliul de Administrație) deși societatea are doar șapte salariați cu posturi de execuție! Toate cele șapte persoane din conducere au fost numite pe criterii politice de către PNL și PSD pentru a satisface activul și clientela de partid. Și cu o asemenea armată de pricepuți la conducere, Active Conexe a reușit în 2022 performanța de a înregistra anul financiar cu pierderi de 2,7 milioane de lei, având cheltuieli de 2,5 ori mai mari decât cifra de afaceri!
„Noi aprobăm doar bugetul”
Conform informațiile publicate pe site-ul companiei, un membru al Consiliului de Administrație este renumerat cu o indemnizație lunară brută în cuantum de 4.071 lei, adică aproximativ 2.400 lei net. Am încercat să aflăm de la Lucian Rusu de ce la o societate de stat la care sunt șapte angajați e nevoie de alte 7 care să conducă societatea. De ce politicul căpușează statul și ce fac cei cinci membri ai consiliului de administrație pentru o indemnizație de 4.000 lei? L-am întrebat de asemenea de ce societatea este căpușată de clientela politică a PNL prin contracte cu dedicație, cheltuieli care duc societatea la pierderi în fiecare an. Răspunsul e șocant: cei cinci membri ai CA nu fac NIMIC util și nu au nicio contribuție la activitatea societății, deși reprezintă o povară financiară de 50.000 de euro anual. Activitatea lor se rezumă la câteva voturi formale pentru care primesc anual peste 28.000 lei plus bonusuri de performanță! De altfel, inclusiv raportul anual de activitate descrie activitatea Consiliului de Administrație în maximum 10 rânduri!
„Nu ar trebui să fie consilii cu 5 membri unde societățile au puțini angajați, cum este și cazul aici. Este acea ordonanță prin care se vor comasa anumite instituții și cred că și aici se impune. Societatea a intrat pe profit anul acesta. Ea se ocupă de patrimoniul foste fabrici Ford, din asta se trăiește. Noi nu aprobăm achizițiile, ci doar bugetul, restul fiind făcut de directorul general, noi nu știm achizițiile. Eu abia am intrat în consiliul de administrație anul trecut. Erau pe mandate provizorii și se mergea în pierdere”, a declarat Lucian Petrică Rusu.
100.000 euro pentru asociata Alinei Gorghiu
Când a auzit de contractele cu dedicație pentru clientela PNL, Lucian Rusu s-a spălat pe mâini și s-a grabit să spună că „afacerile” păguboase de la Active Conexe SA sunt ale directorului general.
În 2022, Active Conexe a avut cheltuieli de aproximativ 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar 2,1 milioane lei. Societatea a contractat servicii/prestatții externe în cunatum de aproximativ 2 milioane de lei. Din această sumă, 477.000 lei au intrat în buzunarele unei avocate din București, Manuela Sîrbu. Contractul a fost semnat în aprilie 2022, adică în timpul mandatului lui Lucian Rusu și a avut ca obiect servicii de asistență juridică. Potrivit presei centrale, Manuela Sîrbu a fost asociată cu ministrul Justiției Alina Gorghiu atât intr-o societatea civilă profesională de avocați cât și într-o companie specializată în insolvență. Manuela Sîrbu a fost colegă cu Alina Gorghiu și într-o altă escrocherie liberală de proporții orchestrată de Mihail Vlasov, respectiv Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț a României. Soțul Manuelei Sîrbu este generalul în rezervă Ioan Sîrbu, fost candidat PNL la Camera Deputaților și fost candidat Pro România la Primăria Capitalei. Generalul Sîrbu este în relații apropiate cu fostul ministru al Apărării, liberalul Teodor Atanasiu, dar și cu soțul Alinei Gorghiu, Lucian Isar, fost ministru în Guvernul Ponta și fost consilier al premierului liberal Florin Cîțu. Eduard Laurențiu Gheorghiu, directorul general al companiei Active Conexe, este trezorierul Organizației PSD București Sector 6, deci nu răspunde la comenzile venite din partea liberalilor. Atunci cine a intermediat contractul de 100.000 de euro pentru asociata ministrului Justiției, Alina Gorghiu?
Au șmecherit datele financiare
Lucian Rusu prezintă situația finaciară ca fiind una foarte bună și insinuează că acest lucru li se datorează lor, politicienilor din conducere. Adevărul este altul. Deși din activitatea operațională societatea înregistrează pierderi imense, conducerea societății a găsit o șmecherie prin care să coafeze datele financiare și totdată să-i califice pe cei șapte și la bonusul anual prevăzut în contractele de mandat. Așa cum spuneam, conform datelor oficiale din bilanțul companiei, Active Conexe SA a înregistrat o pierdere din activitatea curentă de aproximativ 2,7 milioane de lei. Totuși rezultatul financiar raportat a fost un profit de peste 6 milioane lei. Cum a fost posibil? Societatea a raportat pentru anul 2022 un rezultat excepțional reprezentând cheltuieli financiare în cuantum de -9,335 milioane lei! L-am întrebat pe Lucian Rusu ce reprezintă această sumă. Nu a știut să explice, deși, în calitatea de membru al Consiliului de Administrație trebuia să cunoască aceste date. Rusu a menționat că suma provine din renunțarea la unele provizioane constituite pentru riscurile din anii anteriori și din vânzarea unor active. Cert este că în bilanț, cei 9,3 milioane lei provin din creanțe imobilizate din anii anteriori și nu au nicio legătură cu activitatea curentă a societății, deci implicit cu iscusința și priceperea conducerii acesteia. Așadar, profitul raportat de societate este fals din punctul de vedere al activității desfășurate și al sustenabilității.
Rareș Neamțu