Simirad îl acuză de șantaj pe ex-ministrul Gabriel Oprea

@ fostul primar și președinte al Consiliului Județean Iași îl acuză public pe fostul vice-premier Oprea că ar fi condiționat trecerea unui teren din proprietatea Ministerului Apărării Naționale în cea a CJ Iași de înscrierea lui Simirad în UNPR și de candidatura acestuia pe listele partidului condus de ministrul apărării

@ Consiliul Județean Iași avea nevoie de acel teren pentru a putea începe proiectul de modernizare a Aeroportului Internațional

@ situația relatată de Constantin Simirad se înscrie în definiția șantajului, așa cum e descrisă această infracțiune în Codul Penal

 

Vrei teren pentru Aeroport ? Candidezi pentru UNPR

Într-un interviu acordat recent ,, Ziarului de Iași ,, , Constantin Simirad, fost primar al Iașului și ex-președinte al Consiliului Județean, detonează o bombă cu explozie întîrziată : el îl acuză de șantaj pe Gabriel Oprea, fost vice-premier, ministru de interne, ministru al apărării și președinte al UNPR. Acuzația lansată de Simirad a apărut în contextul întrebărilor vizînd lunga și sinuoasa traiectorie a modernizării Aeroportului Internațional Iași .

Iată fragmentul respectiv de interviu :

,, – Deci nu se pune problema că v-ar fi fost frică să dați drumul la lucrări, așa cum ați fost acuzat.

– Nu, drept dovadă că am și expropriat ce a fost de expropriat acolo. Am avut o groază de lucruri de pregătit și, spre exemplu, Gabriel Oprea nu îmi dădea terenul de la Armată dacă nu acceptam să candidez pentru ei la UNPR.

– Și ați acceptat? I-ați spus „dă-mi terenul și candidez pentru voi”?

-Da, da. Nu am avut încotro, dar măcar am satisfacția că nu au cererea mea de înscriere în partid. Când a trebuit să mă pună să candidez, trebuia să depun o cerere acolo, dar am trimis o copie și originalul l-am ținut la mine și apoi l-am rupt și l-am aruncat. Nu am mai vrut să candidez la 70 și ceva de ani, aveam cancer de colon, dar trebuia să mă țin de cuvântul dat. Dovadă că nici nu am făcut campanie electorală, am fost doar în câteva comune. ,,

 

Codul Penal, articolul 207 : șantaj ( închisoare de la unu la 7 ani )

Pe scurt, Simirad ne spune că ministrul Oprea i-ar fi spus așa : îți dau terenul pentru aeroport numai dacă accepți să candidezi pentru partidul meu. Orice student decent al unei facultăți de drept ar recunoaște în această relatare infracțiunea de șantaj, așa cum e ea descrisă în Codul Penal :

Art. 207 Şantajul

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dacă mai adăugăm la asta și boala gravă de care Simirad spune că suferea în momentul presupusului șantaj, situația se complică pentru fostul ministru Oprea, deoarece un judecător poate lua în calcul acest amănunt ca pe o circumstanță agravantă.

Tot o circumstanță agravantă pentru ex-vicepremier ar putea fi și faptul că șantajul despre care vorbește Simirad a blocat o investiție extrem de importantă nu doar pentru orașul și județul Iași, dar și pentru întreaga regiune.

Pînă la închiderea ediției, Gabriel Oprea nu a răspuns nici la apelurile telefonice din partea,, 7 est ,, , nici la mesajele prin care i-a fost solicitat un punct de vedere în legătură cu acuzația gravă lansată împotriva sa de Constantin Simirad.

Lucian Postu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here