Senatorul USRPLUS, Cristi Berea: Graba și lipsa de atenție și respect pentru regulile de circulație se plătesc în vieți umane pierdute!

În acest weekend au fost înregistrate 35 de accidente rutiere grave în care și-au pierdut viețile 24 de persoane. Perioada veriia făcut ca numărul incidentelor rutiere crească într-un mod dramatic. Lipsa de responsabilitate la volan, nerespectarea legislației, șicanele și lipsa de respect pentru ceilalți participanți la trafic, graba și teribilismul unora, toate acestea conduc la tragedii pe drumurile românești.

Putem da vina pe lipsa infrastructurii rutiere din România, însă acesta nu este un motiv pertinent pentru nerespectarea regulilor de circulație. Cred fiecare dintre noi ne confruntăm zilnic cu situații în care unele persoane se cred deasupra legii și încalcă fără nicio problemă regulile prin depășiri pe linie continuă, neacordări de prioritate, nerespectarea semafoarelor sau depășirea limitelor de viteză. Trăim într-o permanentă stare de nervozitate și nesiguranță în trafic și ne supunem zilnic stresului și posibilității de a fi implicați într-un accident.

De la intrarea la guvernare USRPLUS a considerat dezvoltarea infrastructurii de transporturi ca fiind de o necesitate esențială și continuă mențină pe lista priorităților de guvernare acest punct, 434 de kilometri de autostradă urmând a fi construiţi cu finanţare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență până în 2026. Pe lângă importanța economică, s-a avut în vedere și faptul avem cea mai ridicată rată a mortalității din UE, în România pierzându-și viața în accidente auto, zilnic câte 4 persoane.

Inconștiența și teribilismul de pe drumurile noastre denotă o lipsă de empatie pentru ceilalți și o problemă majoră de educație. Pe autostrada A2 spre exemplu, 11 șoferi au fost surprinși conducând pe contrasens. Cum putem găsi o explicație logică pentru acest gest? Aici nu mai vorbim despre lipsa infrastructurii, ci despre iresponsabilitate.

Avem unul dintre cele mai dure coduri rutiere din UE, însă astanu îi sperie pe șoferii care persistă în a-și asuma riscul de a rămâne fără carnet, de a plăti amenzi usturătoare sau chiar de a plăti cu propria lor viață o mișcare nechibzuită. Ceea ce pot face echipajele de poliție ale MAI este dispună mai multe controale și fie mai prezente în circuitul rutier. Se simte lipsa unei autorități care supravegheze în mod activ și frecvent circulația și care prin măsurile luate descurajeze comportamentul deviant al șoferilor.

Este îngrijorător acest fenomen și îi îndemn pe toți conducătorii auto la prudență mai ales în această perioadă a concediilor, încare oamenii sunt mult mai relaxați și neatenți și recomand poliției rutiere o mai mare vigilență în asigurarea ordinii și siguranței pe drumurile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here